Ideologita

In ultimii ani nu s-a schimbat nimic (si probabil nici nu se va mai schimba): stingistii ma fac „nazist” iar dreptacii ma fac „comunist”!
Asta pentru ca incerc sa renunt la toate ideologiile predefinite. Ideologia altcuiva, prezentata convingator, otraveste mintea si nu ii mai lasa spatiu de desfasurare. Secretul e sa gindesti liber, fara constringeri resentimentare si sa te feresti de emanatiile celorlalti, pe cit posibil. E foarte greu, mai ales ca multe ideologii nu sint documentate suficient iar lumea nu le poate identifica dupa nume (vezi neo-liberalismul sau neo-marxismul). Cel mai greu e sa te lupti cu un inamic aflat in ceata.
Pentru a va da seama de absurditatea generata de o ideologie predefinita, va spun doar o experienta personala ce se tot repeta: in mod constant sint respins si indepartat tocmai de cei care se considera purtatorii stindardului tolerantei si tocmai de cei alaturi de care am marsaluit ideologic multa vreme: oamenii de „stinga”.
Omul indoctrinat pur si simplu nu are capacitatea nici sa se vada cit e de ridicol! E ca o baba pupatoare de moaste, care isi imagineaza ca e o virtute sa pupi un cadavru.
Ca ma face sa nu fiu nici de stinga nici de dreapta? Ratiunea pura (atit cit pot eu duce)!
1. Corectitudinea politica – ca idee nu e o chestie rea. Ca ideologie, in schimb, este la fel de catastrofala ca orice religie. Cind iei in brate ideile corectitudinii politice si nu mai vrei sa le dai drumul, impregnat de fanatism, obsedat de aceeasi directie, ai toate sansele sa iesi in decor! Astfel vom ajunge sa consideram orice gluma o sentinta, orice nemultumire un abuz, orice vorba o insulta. In alergarea noastra nebuna dupa „libertate” nu vom mai fi liberi nici sa ne exprimam, de frica celuilalt… adica prostul care moare de grija altuia. Vom sta tot timpul crispati, ascunzindu-ne nemultumirile (si capatind astfel altele noi), taindu-ne orice tentativa de comunicare, incercind sa ne dam seama (fara succes) ce se afla in mintea celuilalt… conform ideologiei noastre.
2. Globalizarea – la fel, nu e o chestie rea… pe hirtie! Cine nu si-ar dori o planeta fara granite, cu o populatie traind in bunastare ajutata de o piata globala, fara razboaie… cu un guvern mondial, mijloace universale de supraveghere, elite financiare planetare, corporatii ce detin monopoluri uriase, politie globala, forte de represiune atotputernice, etc?
De fapt intrebarea e: cine isi doreste (si de ce) tranzitia de la forma naturala, tribala, pe baza culturala, a societatii umane (cu expresia ei denaturata – natiunea), la orinduirea tip stup a insectelor?
Si numaratoarea poate continua! V-am prezentat doar doua idei vehiculate diferit de „stinga” si de „dreapta” (sau de ramurile lor) in care se consuma energii uriase tocmai fiindca lumea sufera de… ideologita!
Eu va (imi) doresc vindecare grabnica!

Reclame
Published in: on 11 ianuarie, 2018 at 9:46 am  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2018/01/11/ideologita/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: