Mesaj pascal

Citind despre sindromul Ierusalim, vazind documentarul An Honest Liar si discutind cu un psiholog despre „intuitia” feminina, am ajuns ca, de Sfintele(?) Pasti, sa ma gindesc (din nou) la nevoia oamenilor de a trai o fantasma!
Este o nevoie reala, fireasca. Fiecare om vede realitatea prin prisma gindirii lui si incearca sa se acomodeze cit mai bine la ea, inclusiv prin modificarea voluntara a modului in care o percepe.
Se ajunge pina acolo incit evidentele sint negate cu vehementa iar individul isi pastreaza incapatinat aceeasi idee eronata, fabricata doar pentru confortul lui psihic!
Astfel se ajunge la anomalii precum credinta in supranatural (in ciuda tuturor dovezilor), refuzul de a percepe (si, inerent, a accepta) o persoana asa cum este ea cu adevarat (in ciuda dovezilor aduse chiar de catre acea persoana), etc.
Majoritatea oamenilor traim intr-un film creat si regizat de noi, in care personajele sint selectate atent, dupa preferinte iar atunci cind un personaj, prin faptele si vorbele lui, nu mai urmeaza scenariul scris de noi, ori il dam afara din film, ori il fortam sa adopte scenariul pentru a mai ramine in film, ori ne incapatinam sa-l consideram pe respectivul ceea ce nu este (de exemplu vom ride cind el va trai o tragedie, pentru ca rolul lor alocat in mintea noastra este cel de comic).
In toate aceste cazuri singurul care va avea de cistigat este propriul orgoliu! In rest, va fi numai suferinta: si a noastra, si a celor desconsiderati sau supra-apreciati. Chiar daca ne este confortabil sa credem ca exista ceea ce nu exista, confortul dispare in orice moment in care ne depasim propriul ego sau, mai des, atunci cind egoul altcuiva e mai puternic decit al nostru si ne va arata propria lui realitate.
Deci totul e desertaciune, vorba Eclesiastului!

Reclame
Published in: on 14 Aprilie, 2017 at 3:26 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2017/04/14/mesaj-pascal/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: