Idee creata

Dragilor, mi-a mai venit o idee creata si as vrea sa o supun judecatii publice!
Inspirat de ultimele posturi si de niste interventii de-ale voastre, m-am gindit la ceva ce poate fi de-a dreptul genial… sau poate fi o mare prostie.
M-am gindit sa inlocuim pur si simplu sistemul „democratic” de azi cu o… dictatura. Da, nu-s genial? Recunoasteti!
Doar ca va fi o dictatura mai… speciala!
Daca pur si simplu am inlocui toate sutele de politicieni paraziti cu unul singur? Cu conditia sa fie, ca orice politician, ales de catre populatie pe o perioada de 5 ani si sa fie nevoit sa respecte o Constitutie scrisa in prealabil, pe care nu are voie sa o modifice fara referendum.
Nu cred ca sa va pune problema de costuri (care vor fi mult mai mici) si de competenta (e greu sa fii mai incompetent decit actualii politicieni). Problema se va pune asa: psihologic si de protectie in fata grupurilor de interese. Sa o luam pe rind:
1. Psihologic:
Orice om isi doreste sa intre in istorie! Orice om isi doreste sa ramina ceva dupa el, sa vorbeasca lumea despre el, indiferent cit ar fi de psihopat.
Eu personal as face orice sa intru in istorie pe poarta din fata, as face orice sa pot schimba ceva la nivel macro, inclusiv as risca sa fiu ucis (ceea ce e important pentru punctul doi).
Acest sistem va da posibilitatea unor oameni sa intre in istorie si sa ramina acolo ca un fel de semizei, daca vor face bine si ca un fel de gunoaie daca nu vor face mare brinza. (Nu vor putea face rau din cauza organismelor constitutionale de control care vor fi infiintate special pentru a-l controla pe „dictator”, un fel de Curte Constitutionala.)
Trebuie sa retinem ca respectivul nu va fi un dictator „clasic” ci doar un politician cu prerogative extinse!
„Dictatorul” va inlocui Parlamentul (avind totusi consilieri) si va avea executiv (ministri) alesi de el, deci teoretic oameni de incredere. Ca atare va avea o gramada de lucru si o responsabilitate uriasa!
Aceasta responsabilitate isi va pune amprenta pe deciziile lui (oricind poate sa o dea in bara si sa ajunga la groapa de gunoi, fara sa mai fie ales), iar deciziile lui isi vor pune amprenta pe intreaga tara!
Singurele probleme ar fi grupurile de interese ramase in spate, si aici trecem la punctul 2:
2. Protectie fata de grupurile de interese:
„Dictatorul” va fi aparat de un sistem complet de securitate, bine pus la punct, prin lege! Isi va putea alege garda personala si oricum costurile vor fi mult mai mici decit SPP-ul de acum.
Teoretic si practic astfel de sisteme exista: dictatorii „buni” Fidel si Tito au devenit renumiti prin faptul ca au scapat de zeci de tentative de asasinat (in prezent Fidel detine recordul absolut cu 640 de tentative, majoritatea de catre CIA).
Este important sa intelegem ca aceste tentative vor avea loc doar in timpul mandatului „dictatorial”. In general nu se practica asasinatul din razbunare dupa terminarea mandatului, pentru ca nu mai are sens (Fidel acum isi ingrijeste nepotii intr-o casuta, linistit). Deci daca un om poate sa-si indeplineasca mandatul fara sa fie asasinat (el sau familia lui)… a scapat! Alta metoda de constringere nu exista, decit asasinatul, pentru un dictator.
Singuira grija a dictatorului nostru va fi sa-si asigure aparatul de protectie, pentru care va detine controlul absolut, stabilit prin lege.

In sistemul imaginat de mine, grupurile de interese nu vor mai avea acces la putere decit cit le va permite respectivul individ. Iar respectivul individ va dispune de toate mijloacele de a se feri de acele grupuri de interese pe perioada mandatului, raminind in acelasi timp vulnerabil in fata legilor. Mai mult, individul nu va avea nici un interes sa cedeze grupurilor de interese, pentru ca risca sa intre la groapa de gunoi a istoriei si sa se dezonoreze complet fara sa obtina nimic pina la urma.

Published in: on 16 Noiembrie, 2016 at 7:33 pm  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2016/11/16/idee-creata/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. e veche treaba:


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: