Din nou despre cum luam noi UE

Din discutiile mele cu un mare admirator si sustinator activ al UE, NATO si atlanticismului, am depistat o frica viscerala de… razboi.
Pe scurt, daca n-ar exista UE, Franta s-ar razboi cu Germania, care s-ar razboi cu Anglia, care s-ar razboi cu Suedia, care i-ar macelari pe toti din jur iar tarile mici ar disparea intr-o baie de singe si artificii.
Mai rau, din toata ciorba ar cistiga Rusia, care si-ar trimite cazacii sa praduiasca tot pina la marea cea mare!

Acum serios, incerc sa imi imaginez un razboi intre Franta si Germania. Totul s-ar reduce la cine apasa mai repede butonu nuclear. Sau na, daca au putina buca, si-ar trimite citeva escadrile de supersonice, niste drone, ceva trupe speciale si in citeva ore s-ar aplana conflictul peste jumatate de continent ruinat.
Desigur, Franta s-ar putea razboi cu Germania la modul americanesc, prin razboaie proxy: se declanseaza „revolutii” in tarile mici din jur, pentru intrarea sub o anumita influenta si hartuirea dusmanului. Ungaria, aliata Frantei, ar ataca Romania, pentru ca Romania face cablaje pentru firmele de autoturisme germane.
Numai eu zimbesc condescendent la un astfel de scenariu?
Cit de naiv trebuie sa fii ca sa gindesti astazi razboaiele in termenii din 1940?
Vraja cu aplanarea conflictelor din cauza UE pur si simplu nu tine! Toate conflictele de azi sint cauzate de interese corporatiste iar interesele nationaliste au ajuns in general in defensiva, fiind animate de fundamentalism religios sau pur si simplu de o hartuire constanta imperialista.
In tarile „civilizate”, cum sint tarile Europei, corporatismul actioneaza nestingherit, tocmai din cauza organismelor supra-statale care il protejeaza. Razboaiele se duc acum pe segmente de piata, consumatori, scutiri de taxe, etc.
Corporatiile, nefiind natiuni, nu pot purta razboaie impotriva altei natiuni. Ceea ce se intimpla in prezent este ca corporatiile ajung sa capuseze sistemele statale si supra-statale, indemnind astfel state sau uniuni de state sa atace alte state, pentru preluarea resurselor si pietei.
Deci corporatiile declanseaza razboaie, nu natiunile!
Corporatii care sint protejate tocmai de uniunile supra-statale!
Intr-o lume nationalizata, lipsita de influenta corporatista la nivel inalt, un razboi axat pe criterii nationale ar fi extrem de improbabil.
Nu mai sintem in anii 40, sa tragem tunuri cu magarii prin mocirla si sa speram ca vom cistiga prin suprematie numerica. Nu mai sintem nici la nivelul la care o bomba sa darime citeva case.
Un razboi nationalist s-ar termina extrem de repede si de urit si nu ar folosi aproape nimanui. Ar fi un genocid inutil, doar pentru citeva palme de pamint, situatie care s-ar putea rezolva mult mai simplu pe cale amiabila.
Tocmai aceasta cale amiabila este blocata de marile conglomerate supra-statale gen UE, SUA sau NATO. Tot ce fac aceste „uniuni” este sa puna presiune pe cele citeva state nationale mari ramase si sa le hartuiasca, in timp ce statele din interior sint hartuite de catre corporatii.
(Ceea ce se intimpla la arabi acum este de fapt un razboi de hartuire, cu o miza mult mai mare, inclusiv rasista, care nu face obiectul acestui articol. Daca s-ar dori, intreaga lume araba ar fi macelarita in citeva zile si eliminata pentru totdeauna, dar asta nu ar da deloc bine la PR si nu ar servi intereselor oculte pe termen lung. Marea masa trebuie sa-si respecte si sa-si asculte stapinii, nu sa fie scandalizata. In plus, se fac bani frumosi din exploatarea instinctelor razboinice.)
Kofi Annan spunea ca sa te pui impotriva globalizarii este ca si cind te-ai pune impotriva legilor gravitatiei… si ii dau dreptate!
Doar ca ceea ce se face acum este o globalizare abuziva, politica, deloc fireasca, cu interese ascunse si un final sumbru: un guvern mondial corporato-fascist si inrobirea intregii omeniri.

P.S.
Eu vad globalizarea in felul urmator:
Fara UE, fara NATO si cu reforma radicala a ONU!
Instaurarea unui organism international pentru educatie, prin care sa se ofere gratuit educatie primara uniforma tuturor cetatenilor planetei (fara educatie religioasa) si cu doar doua limbi: limba locala si limba engleza.
Pacea s-ar mentine prin tratate economice si declaratii de sprijin non-agresiv catre natiuni prietene. Un exemplu ar fi: daca Rusia se gindeste sa atace Romania, sa stie ca este foarte posibil sa primeasca sanctiuni economice si, eventual (dar nu sigur) riposta armata din partea partenerilor Romaniei. Asa ar disparea factorul amenintator, generator de frustrari si s-ar incuraja o gindire strategica, pacifista.

Published in: on 10 Noiembrie, 2016 at 6:40 am  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2016/11/10/din-nou-despre-cum-luam-noi-ue/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: