In loc de proteste…

Imi e mila de cei care ies la proteste!
Dar pina sa ajung aici am fost si eu demn de mila. Sa va explic:
Protestele sint de fapt manifestarea neputintei! Iesi in strada si urli indurerat catre stapinii tai, doar-doar te baga in seama.
Chestia e ca nu au de ce sa te bage in seama, de bine ce ei detin monopolul pe violenta. La ei sint armele, ciinii de lupta si… banii.
Daca faci prea urit, te alegi cu citeva vinatai si o amenda.
Stapinii vor ramine tot acolo, cu aceleasi puteri (date tot de ei), eventual cu mai multa experienta in controlul maselor si deturnarea protestelor.
Parerea mea este ca singurele doua modalitati „clasice” prin care ii poti influenta pe stapini sint posibilitatea protestelor de a se transforma in revolte si apelul catre stapinii mai mari, adica forurile internationale.

Este o diferenta evidenta intre protest si revolta! La o revolta, in loc sa schelalai cu coada intre picioare, te apuci si musti! Normal ca ti-o vei lua oricum (nu uitati, monopolul pe violenta, au trecut vremurile cind taranii aveau furci si boierii sabii).
Revolta in general va avea un efect mai mare decit protestul, dar se va rasfringe in ambele sensuri: victime colaterale, distrugeri, haos si posibilitatea ca cei vizati sa-si intareasca puterea sau sa vina altii mai rai.

Apelul catre forurile internationale merge la modul in care merge sa-l deranjezi pe patronul firmei pentru ca inginerul-sef iti face zile amare. Patronul te va privi plictisit apoi il va chema pe inginer sa-ti dea niste boabe ca sa taci dracului din gura.
Si patronul si inginerul vor ramine pe aceleasi posturi iar tu te vei alege cu o farima in plus si atentia lor indreptata spre tine.

Deci protestele, revoltele si jalba catre marile cancelarii NU AU CUM sa functioneze in ziua de azi, decit intr-un mod extrem de limitat!
Ce poate functiona? Cum se poate schimba sistemul?
Unii ar zice Informare!
Eu cred ca nici informarea nu e ceea ce ne inchipuim. In ciuda manipularilor mass-media, populatia realizeaza ca toti politicienii sint o apa si-un pamint, realizeaza ca tarile mici sint coloniile tarilor mari si realizeaza ca pina si tarile mari nu sint zeitele bunastarii si bunatatii care se dau ele.
Deci populatia stie deja cam ce vrem noi sa-i spunem!
Ceea ce nu stie insa populatia (pentru ca e manipulata si/sau nu are timp sa gindeasca) este ca SE POATE schimba ceva.

Aceasta schimbare tine de fiecare! Dar, desi tine de fiecare, e mult mai usor de realizat daca ai si exemple concrete si o teorie destul de bine pusa la punct, astfel incit sa o poti transmite la prieteni in cel mai scurt timp, cu maxim efect.
De exemplu lumea nu prea intelege cum se poate trai la sat, fara munca la corporatie sau cum poti porni o afacere de la zero. Lumea nu intelege nici macar ca se poate trai la sat in conditii similare cu cele de la oras. Lumea nu intelege cum de exista alt model de democratie in alte tari. Lumea nu intelege cum se pot evita conflictele. Lumea nu intelege nici macar cum functioneaza institutiile politice. Lumea nu intelege de unde isi poate lua hrana sanatoasa. Lumea nu intelege ca se poate trai si fara bani sau serviciu la patron. Lumea nu intelege… multe!

Ori tocmai asa cred ca putem realiza adevarata schimbare: educind lumea si punindu-i exemplele in fata.
Esti nemultumit de capitalism si de clasa politica? Esti cocosat de patron? Invata cum sa-ti faci afacerea ta, cum sa-ti asiguri confortul in afara sistemului, cum sa eludezi cit mai mult sistemul politic, etc.
Eu in locul tuturor protestatarilor as cauta solutiile (care exista, dar nu sint mediatizate) si le-as baga pe gitul populimii.
As construi un post de televiziune si m-as angaja voluntar la el, in care sa prezint oamenilor ALTERNATIVELE!
As face un ziar care sa concureze cu Bussiness Magazin, in domeniul afacerilor mici.
As aduce oameni de marca (cei ce stau pititi de frica sau din timiditate) pe care i-as pune sa explice Sistemul si scaparile lui.
As face conferinte, mese rotunde, de informare si gasire a solutiilor pe diverse teme fierbinti ale momentului. Apoi as pune la punct organizatii specializate cu strategii elaborate si oameni competenti.
Si, mai presus, i-as incuraja pe TOTI cei nemultumiti sa nu mai faca apel la politicieni si la sistem. Pina cind sistemul s-ar trezi in pielea goala, anemic si parasit. Apoi l-as arunca la gunoi, acolo unde ii e de fapt locul!
Fara schelalaituri…

Published in: on 27 August, 2016 at 4:18 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2016/08/27/in-loc-de-proteste/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: