Dacia traumatizata

Scriind un comentariu incrincenat unui dacopat (sau dacist), am dat peste o dilema!
Cum este mai bine: sa faci un popor sa se simta bun si frumos, desi el se afla in buda, pentru a-l face sa evolueze, sau sa lovesti poporul cu adevarul peste fata, tot pentru acelasi motiv?
Conform principiilor psihologiei copilului, stiu ca un copil nu trebuie batut cind face o prostie, dar nu trebuie sa fie nici alintat sau mintit ca e minunat.
Problema e mai delicata, pentru ca adeptii nationalismului romantic (Romania = gradina maicii Domnului, romanii = daci, Tesla = roman, Iisus = roman, romanii = poporul incipient, etc.) sint nationalisti tocmai pentru asta: ei stiu ca romanii sint in buda si cauta satisfacerea orgoliului.
Deci „copilul” stie ca greseste. Dar in acelasi timp „copilul” are impresia ca el e un copil deosebit si se va „trezi” la un moment dat… cu ajutor divin: Dumnezeu, Zamolxis, un conducator providential, energii pozitive, o platforma politica, etc.
Hitler a reusit sa mobilizeze Germania spunindu-le ca ei, germanii, sint o natiune „aleasa”, ca rasa lor e superioara. Evreii se considera in general la fel (sionismul) iar puterea lor e indisputabila la nivel mondial. Dar odata cu asta apare pericolul abuzului de putere: omul care se simte superior ajunge sa-i desconsidere pe restul (chiar sa-i extermine).
Copilul care nu intelege adevarul e supus in continuare greselii. Copilul care intelege adevarul (ca el greseste) nu va mai repeta greselile.
Nationalistii romantici stiu adevarul (da, sintem naspa) dar nu vor sa-l recunoasca din orgoliu, dupa parerea mea. Ei incearca sa-i motiveze pe oameni asemenea lui Hitler, spunindu-le ce frumosi si deosebiti sint. Si… merge! Mai ales daca ai o teorie cit de cit credibila.
Pe de alta parte, un copil batut tot timpul si certat va ajunge un blazat sau un frustrat care va gresi intentionat. E cazul majoritatii romanilor care se complac in buda calduta in care stau sau chiar se „mindresc” cu grobianismul lor, avind complexe de superioritate derivate din cele de inferioritate.
Din punct de vedere psihologic acest popor mi se pare extrem de traumatizat. Pe de o parte e lovit de statistici care ii spun cit e de „rau”, pe de alta e mingiiat de „romantici” care ii spun cit e de bun. Deja avem un reflex de a reactiona la trauma si de a ignora… adevarul. Adevar care trebuie spus cu blindete si, odata cu informarea, prezentata si solutia.

Reclame
Published in: on 27 august, 2016 at 4:20 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2016/08/27/dacia-traumatizata/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: