Regalitate sau egalitate?

Ca tot veni vorba de Ana „regina”, eu am ajuns sa-i inteleg pina si pe monarhisti!
Este fireasca ideea oilor de a se lasa conduse de un despot luminat (care sa nu aiba nici un interes de a fi si altii luminati ca el).
Este fireasca ideea monarhiei constitutionale, in care o familie cu educatie aleasa sa fie garantul unei anumite „sobritetati” in viata politica.
Este firesc ca intotdeauna sa existe mai multe opinii si oamenii sa incline spre diferite sisteme politice, economice, etc.
Ceea ce nu mi se pare insa firesc este ca populatia sa aiba o educatie diferita si in acelasi timp sa i se ceara sa se conformeze acelorasi legi (indiferent de cine sint date acele legi).

Diferentele dintre oameni sint prea mari pentru a obtine pacea planetara (sau macar locala). Aceste diferente insa pot fi micsorate printr-o educatie uniforma! (Atentie, nu vorbesc despre uniformizare culturala ce duce la pierderea identitatii, uniformizare ce se incearca azi de catre „elite”!)
Ma refer la o uniformizare educationala, primara, in care copiilor li se inoculeaza aceleasi valori (cu forta, daca e nevoie), ceva ce sa inlocuiasca „educatia” propagata de mass-media oficiala sau de sistemul local.

Sistemul imaginat de mine este simplu de implementat si nu este deloc o utopie. Entitatile supra-statale gen ONU, UE, corporatiile, etc au demonstrat ca se pot impune anumite politici la scala globala, fara violenta.
O astfel de entitate ar trebui creata special pentru educatie (inclusiv dotata cu forte de coercitie, un fel de politie educationala internationala ce are un singur scop: aducerea fiecarui copil la scoala intr-un mod cit mai inofensiv).
Acea entitate supra-statala educativa va reuni toate mintile luminate ale prezentului si va elabora o programa universala pentru clasele I-VIII. Scoala va fi obligatorie pentru fiecare copil al planetei iar manualele vor fi aceleasi in fiecare tara.
Religia nu va face parte din programa de studiu (avind specific local) si nu se va studia decit o limba straina – engleza (fiind deja cea mai raspindita) pe linga limba locala.
Accentul se va pune mai mult pe cursuri de logica, ecologie, educatie civica, educatie politica si mai putin pe matematica, fizica, chimie, arta si litere (urmeaza ca dupa clasele I-VIII copilul sa aleaga daca mai urmeaza vreo specializare).

Desigur, vor aparea probleme inerente: cine va face parte din comisia ce va hotari programa, cum se vor impune fortele de coercitie, cum ne ferim de abuzuri.
La o privire mai atenta aceste probleme nu sint mai greu de rezolvat decit cele din politicile adoptate in intrunirile internationale. Lumea academica a fiecarei tari va hotari in mare reprezentantii si directiile lor iar sefii vor fi alesi pe masura meritelor intelectuale. Amestecul lumii politice si economice va trebui pastrat la minim.

Daca se va realiza un astfel de organism, eu garantez supravietuirea speciei umane si chiar progresul ei material si spiritual!
Restul e pistol cu apa…

Published in: on 8 August, 2016 at 10:27 am  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2016/08/08/regalitate-sau-egalitate/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: