La munca!

Oferta de munca din alte tari e o mare sarlatanie, deschizatoare a unui cerc vicios!
Eu nu cunosc oameni care sa-si fi imbunatatit (cu argumente) situatia materiala cit timp au stat acolo.
Cunosc oameni care se bucura de ajutoare sociale in tarile nordice.
Cunosc oameni care trimit acasa resturi adunate cu truda care le ramin dupa ce cheltuie in tarile gazda.
In rest nu cunosc decit indivizi care stau in chirii sau au case extrem de scumpe in rate si muncesc de le ies ochii pentru asta!
Eu cred ca asta puteau sa faca lejer si in Romania.
Ceea ce nu se poate face insa in Romania e lafaitul pe ajutor social gen tarile nordice (nu si altele) si economisirea unor bani care sa devina relevanti.
Dar pretul pentru aceasta economisire este urias si le rapeste romanilor orice sansa de reabilitare. Sa va explic:
1. Datorita diferentei de preturi, stapinii straini dau salarii mai mari decit sint salariile romanilor. Asta NU inseamna ca romanii o vor duce bine dincolo, doar ca vor lua salarii mai mari decit in RO.
(Una e sa pui deoparte 100 de euro dintr-un salariu de 2000 de euro, alta e sa pui deoparte 100 RON dintr-un salariu de 2000 de RON. Efortul de a economisi e acelasi, in ambele tari, doar ca 100 de euro trimisi in Romania sint de aproape 5 ori mai mult decit cei 100 de RON.)
2. Ca atare romanii migreaza inspre locul care le permite sa ECONOMISEASCA (nu sa traiasca mai bine) de 5 ori mai mult. Efortul si conditiile de viata sint in general aceleasi ca si cind ar fi trait in RO, poate chiar mai grele daca punem in calcul ajutorul familiei, prietenii, limba, etc.
Prin migratia romanilor, Romania ramine fara forta de munca si fara intreprinzatori, prada sigura pentru corporatiile care vin sa-i exploateze pe romani pe bani putini. (Majoritatea romanilor calificati fiind plecati, ramin in tara doar muncitorii necalificati sau cu dizabilitati. Cu ei nu se poate cladi nici un viitor!)
3. Faptul ca romanii calificati sa grabesc sa ocupe posturile strainilor pe bani putini (suficienti cit sa-si faca niste economii pentru nivelul din Romania) ii ajuta pe straini sa mentina posturi de munca platite prost, adica salarii mici.
Avem deja doua componente ale cercului vicios care se completeaza, datorita simplei migratii a romanilor:
a) Strainii obtin forta de munca ieftina, de cea mai buna calitate, plus consumatori
b) Romania ramine saraca si nedezvoltata din cauza lipsei fortei de munca de calitate si a lipsei consumului, alimentind in continuare occidentul cu orice forta de munca viabila
Prejudiciul adus Romaniei prin „rapirea” fortei ei de munca este mult mai mare decit beneficiul pe care il reprezinta economiile diasporei pompate in Romania.
Aici e marea smecherie a „drepturilor” UE: cu o mina iti dau si cu doua iti iau.
Nimeni vreodata (in afara de romani) nu va avea interesul ca Romania sa o duca bine! Dovada sint simplele autostrazi cu fonduri europene care nu se mai termina de zeci de ani sau politicienii nostri sprijiniti de la Bruxelles.
Romania trebuie sa fie o tara care sa mentina o exploatare cit mai ieftina pentru corporatii, atit a resurselor interne cit si a celor din diaspora.
Practic din cauza acelor „economii” de 5 ori mai mari obtinute de romani in strainatate, Romania nu mai poate evolua. Protestele lor de prin capitalele lumii nu ne ajuta cu nimic!

Desigur, daca s-ar uniformiza preturile si salariile in UE, totul ar deveni o problema de distribuire a locurilor de munca. Un doctor ar fi platit la fel in orice tara care ar avea nevoie de serviciile lui si ar avea in orice tara aceeasi putere de cumparare.
Dar atunci toate salariile ar fi mari si profitul ar fi minim!
La cum este acum artizanii UE nu fac decit sa mentina o stare de chin populatiei printr-o completa lipsa de onestitate: in tarile dezvoltate populatia locala e nevoita sa munceasca pe bani putini din cauza competitiei din tarile sarace iar in tarile sarace populatia e nevoita sa traiasca in continuare in saracie din cauza tarilor bogate (in care populatia e de fapt tot saraca).
Asa functioneaza capitalismul!

Published in: on 14 Iulie, 2016 at 3:31 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2016/07/14/la-munca/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: