S-a spart borcanul cu miere

Scriam ieri, intr-un articol ce ma gindeam ca o sa devina destul de controversat, despre sistemul-stup.
Stupul este forma suprema de organizare a insectelor. Albinele sint cele mai inteligente insecte, cu 950.000 de neuroni.
Omul are 100 de miliarde de neuroni.
Albinele se organizeaza in stupi formati uneori din zeci de mii de indivizi. Scopul stupului este protectia si productia celor necesare traiului. Pentru albine stupul este atit de eficient incit se creeaza supra-productie. Daca le iei o mare parte din miere, albinele totusi ramin cu destula pentru a supravietui si a se reproduce.
Corespondentul stupului la oameni este orasul. Pe linga protectie, functia oraselor este de a crea productie, prin marile platforme industriale.
Insa avem o problema: oamenii NU sint insecte. Oamenii, prin structura lor cerebrala evoluata au diverse nevoi ce tin de intimitate, socializare, confort fizic si psihic. Omul este mult mai individualist decit o albina. O albina singura va muri in mod sigur in decurs de citeva zile. Un om singur poate supravietui multi ani, fiind un organism mult mai complex.
Sistemul natural, firesc, al omului, este tribul, adica o familie formata din mai multe familii. Corespondentul modern al tribului ancestral este satul, comuna sau comunitatea. Pe vremuri existau o puzderie de triburi, fiecare cu specificul lui in traditii, functionare, dezvoltare, care asigura nevoia oamenilor de comunicare si intimitate, precum si desfasurarea organizata a actiunilor comune. Tribul inlocuieste cu succes stupul, in toate formele lui, pentru simplul fapt ca membrii tribului luati individual pot desfasura mult mai multe activitati decit membrii stupului, care de obicei indeplinesc o singura functie.
De obicei, pentru evitarea consangvinizarii, membrii tribului isi alegeau perechea din alte triburi, uneori cu forta, alteori prin consens, astfel incit triburile erau inerent legate intre ele, formind celule sociale ale unui organism natural functional.
Dezvoltarea industriala galopanta este un apanaj al capitalismului. Oamenii au fost inregimentati in „stupuri” pentru realizarea progresului tehnologic, progres de care beneficiaza in general stapinii resurselor si a mijloacelor de productie, pentru ca, asa cum e in orice stup, exista o ierarhie conducatoare.
Transformarea tribului in stup a dus automat la pierderea avantajelor comunitatilor mici, in care controlul nu mai apartinea doar unei elite, confortul psihic era mai mare (toti se stiau intre ei) iar deciziile ce ii priveau pe toti se puteau lua mai usor din cauza numarului mic de membri.
Comunismul a intuit bine dezavantajele capitalismului si a reincercat sa puna accentul pe „comun, comunitate” dar a esuat lamentabil inca din start! Paradoxal a inceput prin a pastra obsesia pentru dezvoltare tehnologica galopanta si stramutarea populatiei de la sat la oras. Asta a fost practic garantia insuccesului comunistilor – au continuat sa distruga tribul, forma de organizare specifica omului.
In ziua de azi, aflati din nou in plin capitalism, fenomenul a devenit patologic. Traim in stupuri formate din milioane de exemplare, celule mutante uriase legate in sisteme ierarhice nationale sau corporatiste, ambele artificiale. Sintem mai albine decit… albinele, totul in numele progresului tehnologic.
Din pacate insa nu doar progresul tehnologic ne aduce implinirea ca oameni. Am sacrificat mediul natural pentru un mediu artificial poluat fizic si mintal, un mediu stresant si nefiresc, care ne imbolnaveste la nivel fundamental, ne inhiba pur si simplu esenta umana.
Sistemul capitalist, pentru a se autosustine, incearca din rasputeri, inca de la nasterea noastra sa ne transforme in albine. Asta nu se poate decit prin reducerea (inhibarea) unei majoritati a neuronilor. Sintem bombardati zilnic cu informatii diversioniste, manipulari ce au ca unic scop convingerea celor „de jos” ca traim intr-un mediu firesc. De multe ori incercarile de pastrare ale acestui status quo se fac chiar de catre nefericitii ai caror neuroni deja sint conditionati, ca urmare a unui proces firesc de auto-convingere pentru a-si pastra confortul psihic.
Toate aceste eforturi de mentinere a sistemului-stup au pornit de la dorinta clasei conducatoare de a-si pastra privilegiile. Fara stup… trintorii si regina ar muri iar omenirea si-ar relua cursul ei firesc intr-un mediu comunitar limitat. Intr-adevar, progresul tehnologic ar adopta un ritm mai blind dar cota de „fericire” si confort psihic esential unei fiinte umane ar urca enorm.
Am ajuns astazi, normal, la o dezvoltare tehnologica fenomenala. Organizam excursii in spatiu, ne pregatim sa colonizam alte planete, avem posibilitatea de a ne satisface orice nevoie energetica doar de la lumina soarelui, putem comunica instant cu orice alta persoana de pe glob, putem calatori cu viteze supersonice, etc… dar inca avem elite. Niste elite fricoase, conservatoare, mediocre, remanente ale epocii feudale.
Iar aceste elite controleaza directia in care o ia tehnologia. Ele comanda televiziuni prin satelit al caror unic scop este indoctrinarea populatiei, ele comanda arme sofisticate al caror unic scop este reducerea sau supunerea… supusilor. Ele mentin, in lacomia lor, omenirea la stadiul arderii combustibililor fosili si a defrisarii padurilor.
Aceste elite trebuie sa dispara iar stupurile trebuie sa arda! Insa e greu cu niste oameni redusi la stadiul de albine.
Sistemul-stup si-a indeplinit functia, am ajuns unde ne doream, la nivelul la care sa adoptam un nou sistem ce se va folosi de realizarile vechiului sistem pentru o noua etapa a evolutiei umane.
Daca raminem la vechiul sistem insa, vom muri. Ulciorul nu merge de multe ori la apa iar vesnicia nascuta la sat se pastreaza tot acolo.

Published in: on 20 Ianuarie, 2016 at 8:17 am  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2016/01/20/s-a-spart-borcanul-cu-miere/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: