Despre Schimbare

Fratilor, probabil ca acest articol va fi cel mai greu de scris si va fi extrem de lung.
Am asteptat mai multe zile sa il scriu… si nu cred ca voi putea exprima in el tot ceea ce vreau sa spun. Poate ar mai trebui sa astept citeva zile, sa se sedimenteze ideile, dar nu mai am rabdare, timpul zboara.
Voi incepe cu o introducere pe scurt: mie mi se pare ca toata tevatura asta cu ”schimbarea Sistemului” nu s-a inteles deloc si a picat in derizoriu. Lumea nu pricepe ce inseamna ”schimbarea Sistemului” pentru ca nu pricepe nici macar ce inseamna ”Sistemul”.
Pentru argumentare voi face un gest parsiv, pe care mi-am propus sa nu-l fac decit in situatii extreme. Acum este o astfel de situatie, pentru ca vom pierde magistral un sacrificiu uman de aproape 50 de persoane, sacrificiu ce probabil se va repeta inzecit daca nu ne TREZIM (eventual un razboi)!
Va voi spune ca, teoretic, dintr-un grup de 100 de persoane, doar 3 persoane sint mai inteligente decit mine. (Peste 5 zile voi afla, cu ajutorul unui test Mensa oficial, daca din acel grup doar O persoana e posibil sa fie mai inteligenta ca mine.
Nu va spun asta ca sa ma laud (nu am depus nici un efort, asa m-am nascut), ci ca sa subliniez un punct foarte invocat de fortele de dreapta.
Teoretic, am tot dreptul sa CONDUC un grup de aproximativ 100 de persoane, pentru ca, (nu-i asa?) sint mai destept ca ele!
Tot teoretic, ar fi normal sa fiu un om de ”dreapta” care considera ca majoritatea oamenilor nu sint capabili sa ia decizii corecte si au nevoie de un lider.
Aparent paradoxal, nu simt nevoia sa fiu lider iar ratiunea ma indeamna sa nici nu incerc, chiar daca cei 96% aflati ”sub” mine nu pot stabili conexiuni logice asa cum stabilesc eu.
Din nou o paranteza: exista oameni MULT mai inteligenti ca mine care sint la periferia societatii, traiesc in mizerie crunta, se auto-distrug (si eu beau si fumez desi am astm), unii sint criminali in serie, etc. Inteligenta NU este un reper! Ceea ce conteaza sint INFORMATIILE procesate de acel ”procesor” fenomenal care este creierul uman, un procesor pe care inca n-am reusit sa-l ”piratam”.
Uf, cite sint de spus!
Le iau aleatoriu. Un amic de Facebook (aparent om inteligent) a postat azi o poza cu ceva de genul ca muzica anti-comunista conteaza si socialismul este o boala mintala. Apoi a pigmentat toata varza cu ”singurul comunist bun este un comunist mort”.
Inutil sa va zic ca, din punct de vedere rational, e gresit pe toate planurile! Multi teoreticieni ai comunismului au fost minti de exceptie (Kropotkin, Chomsky, chiar si Marx)! Au existat socialisti care au reusit sa scoata popoare intregi din mizerie, sa le dea un sens. Si, cel mai important (amicul meu fiind un adept al anarho-capitalismului) daca esti anti-capitalist nu inseamna musai ca esti comunist!
Dar eu iert astfel de iesiri superficiale, pentru ca amicul meu, fiind ancorat in sistemul capitalist, nu are probabil timp sa GINDEASCA. Pur si simplu vine acasa, plin de incredere datorita faptului ca are ce minca si ce bea in acest sistem si… posteaza rationamente facile.
Alt exemplu: alt amic, cu rate uriase in banca si in pragul destramarii familiale, cu probleme majore financiare, a incercat in fata demonstrantilor din Timisoara sa manipuleze grosier (paradoxal) ca Timisoara ESTE capitalista si nu poate fi altfel (desi pe el tocmai capitalismul l-a infundat complet), omul facind aceeasi confuzie: anti-capitalist = socialism autoritar.
Exemplul numarul 3: mi s-a cerut de catre anumiti oameni din piata sa ii CONDUC. O cerinta fireasca la urma urmei, datorita faptului ca oamenii efectiv nu sint obisnuiti sa NU fie condusi. Am refuzat!
Exemplul numarul 4: cineva a postat pe pagina evenimentului ‪#‎Colectiv‬ din Timisoara un articol absolut infect al unei publicatii nationaliste in care o fata de la Cluj a fost oprita sa vorbeasca pentru ca a afirmat ca… ”este miscarea oamenilor fara stapin”, imputindu-i-se ca ea ar face parte dintr-un ONG sponsorizat partial de Soros (alt paradox).
Exemplul numarul 5: ieri la Antena3 a fost o emisiune cu vreo 20 de invitati, printre care si amicul meu Alexandru Alexe. Toti, dar absolut TOTI (inclusiv analistii politici de marca prezenti) au facut apologia controlului sporit si a modificarilor de suprafata, uitind sa ia in considerare CAUZELE! Am ascultat aberatii de genul micsorarii numarului de parlamentari (adica cedarea controlului absolut unui numar mai mic de oameni), intarirea Justitiei (adica oferirea unui control sporit unui numar mic de oameni), etc.
Bun, stiu, deja am devenit incoerent si probabil credeti ca vreau sa fac apologia anarho-comunismului! Nu vreau. Cred ca ar trebui sa scriu un tom de sute de pagini ca sa pricepeti (din fericire exista astfel de tomuri, totul e sa le cautati) dar ma voi rezuma de niste afirmatii de bun-simt…
1. PUTEREA CORUPE!
Putinii oameni puternici socialisti care au oferit ceva maselor (ma refer in special la Fidel si Tito) au fost corupti dar au realizat ca oferirea unor ”concesii” le va creste cota pe piata. Fidel in acest moment este privit ca un Idol. Alti dictatori socialisti au dat-o in bara magistral, lasindu-se influentati de Putere: Stalin, Pol Pot, etc.
TOTI dictatorii capitalisti au sfirsit prin a crea imperii si o lipsa crunta de egalitate.
Faptul ca astazi sintem CONDUSI de o minoritate cu putere absoluta (parlamentari, guvernanti, presedinte) in loc de o singura persoana nu schimba cu nimic lucrurile! Ei sint corupti prin DEFINITIE!
2. INSTINCTUL DE GRUP si mostenirea noastra ancestrala (fapt dovedit stiintific, ce sta la baza evolutiei umane)
Oamenii se pot descurca, indiferent de coeficientul lor de inteligenta. Triburile primitive, putinele care au mai ramas, au o societate pseudo-egalitara, bazata pe EXPERIENTA (sfatul batrinilor)! De ce? Pentru ca experienta este tocmai acea INFORMATIE procesata, colectiva, care face ca tuturor sa le fie bine (mai mult sau mai putin).
3. MITUL CONDUCATORULUI PROVIDENTIAL
Din pacate crestinismul propaga acest mit la greu, insuflindu-i o forma Divina. Singurul exemplu de ”om providential” dovedit este Gandhi, care s-a adresat unei multimi de hindusi, adoptind un mesaj multi-religios.
4. MITUL CLASEI CONDUCATOARE (si al clasei conduse)
Practic este filozofia ”dreptei”. Ne intoarcem prin asta la marele Adevar de la punctul 1.
5. MITUL INDEPENDENTEI (nationale, personale, etc.)
Vrind nevrind, noi sintem cu totii oameni si traim pe Terra. Prosti, inteligenti, religiosi, nereligiosi, bogati, saraci. Nu o putem duce bine decit daca TOTI sintem multumiti. Frustrarile tale ma vor afecta si pe mine!

Imi este greu sa reiau polemica anti-capitalista, anti-imperialista, anti-neoliberala, etc. Am tot facut-o pina acum!
Ceea ce vreau sa va spun:
NU poate exista o civilizatie (societate) armonioasa cu o doctrina de ”dreapta”!
NU putem astepta de la niste oameni carora le oferim putere ABSOLUTA (chiar daca numai pentru 4 ani) sa NU fie corupti!
NU putem evolua daca NU GINDIM!

Probabil ca n-ati inteles nimic din ce am spus, dar voi reveni zilele viitoare asupra textului.
Ideea este ca aproape nimeni din Piata nu intelege de ce se afla acolo. Asta e parerea mea!

Reclame
Published in: on 18 noiembrie, 2015 at 6:54 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2015/11/18/despre-schimbare/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: