Imagine si imaginatie

Imi amintesc cum am votat eu cu Iliescu de doua ori. Prima oara a fost pentru ca l-a indepartat pe Ceausescu, avea zimbet frumos si bunica mi-a spus ca l-a cunoscut personal pe cind era vice-presedinte al Consiliului judetean Timis.
A doua oara a fost pentru ca imi placea mai mult zimbetul sincer al lui Iliescu, in comparatie cu zimbetul siret al tapului Constantinescu.
Toti stim ce a insemnat Iliescu pentru Romania. O parte din vina o port si eu.
Desi la mine problema a disparut (sper), alegerea politica bazata pe hormoni si estetica este o realitate crunta. Minoritatea conducatoare s-a preocupat intotdeauna de modul in care arata. Un presedinte, candidat al vreunui partid, nu este ales intimplator! Acel presedinte are o imagine si un consilier de imagine.
La inceput se fac niste sondaje (am confirmarea unui amic care lucreaza la o firma de sondaje), pentru a se stabili cam ce-si doreste populatia, la ce este sensibila. In spatele candidatilor in general se afla citiva psihologi care stabilesc niste coordonate: program politic cu anumite puncte cheie, in functie de clasa sociala in care se afla individul. (Macovei a candidat cu un program facut special pentru segmentul corporatist, al clasei de mijloc.) In general se pune accentul pe clasa de jos, cea mai numeroasa. Acolo se stabileste inclusiv zona in care se va da mita electorala, promisiunea cea mai eficienta, chiar cuvintele cheie din discursul electoral.
Partidele mari, cu bani, angajeaza in general firme specializate in marketing. Aceste firme, care fac reclame, stiu exact unde sa loveasca pentru a reusi. In capitalism reclama (mincinoasa, de obicei) este sufletul comertului. Fara reclama nu existi iar marile corporatii investesc enorm in asta!
Practic populatia este o tinta nestiutoare si naiva (standing duck), manipulata la modul grosier.
Candidatii ofera oamenilor o imagine, cit mai apropiata de ceea ce-si doresc iar oamenii voteaza acea imagine. Printr-un proces de gindire deliberata (wishfull thinking) ne imaginam ca lucrurile stau asa cum vrem noi: Iohannis este un om integru, sobru, decent, cu bune intentii pentru ca are o fizionomie care in ochii nostri exprima un om integru, sobru, decent si cu bune intentii. Ne dorim asta, caci nu avem nici un alt motiv sa-l consideram asa. (Cei care nu-si doresc sa vada in Iohannis un om integru, sobru, decent si cu bune intentii, nu vor vedea, pentru ca de fapt Iohannis n-a demonstrat niciodata concret ca este un om integru, sobru, decent si cu bune intentii.) Procesul este asemanator celui in care fetitele de liceu se indragostesc de un actor doar pentru ca a jucat intr-un rol care le-a topit inimile.
Una dintre cele mai catastrofale guvernari a SUA a fost pe vremea lui Ronald Reagan, care era de meserie… actor.
Din pacate, in acest sistem, alegerile politice nu au cum sa se desfasoare altfel. Candidatii sint putini, nu fac parte din rindul majoritatii si aproape nimeni nu-i cunoaste cu adevarat. Raminem doar cu imaginea lor, masca pe care si-o afiseaza si… propriile noastre dorinte de mai bine. Este foarte putin probabil ca un om cu veritabile bune intentii (si atit) sa reuseasca vreodata sa acceada in sfera politica, fara o fizionomie care sa-l avantajeze. Un om gras, cu chelie, ochi crucis, vorbire gijiita si atitudine care nu iese cu nimic in evidenta nu va avea niciodata credibilitate. Practic alegerile electorale sint concursuri de frumusete. (Simplul fapt ca pe afisele electorale majoritatea spatiului e ocupat de un chip iar in rest sint doar citeva cuvinte ar trebui sa ne dea de gindit.) Iata inca un motiv pentru care ar trebui sa ne indreptam inspre Democratia Directa, sa indepartam elitele politice si iluziile care vin odata cu ele.

Reclame
Published in: on 19 iunie, 2015 at 2:13 am  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2015/06/19/imagine-si-imaginatie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: