Fiori

Tin sa va marturisesc ca inca nu pot asimila realitatea in toata grozavia ei. Ceva din mine refuza sa accepte ceea ce, rational, anticipam demult: transformarea unei tari relativ independente si suverane intr-o colonie politieneasca a unui imperiu fascist. Realitatea intrece orice prezicere orwelliana pe care am indraznit sa o fac pina acum!
Azi noapte un cunoscut de-al meu a fost amenintat cu arma de un politist, fara ca el sa fie violent (era cu miinile ridicate). In plina strada, inconjurat de alti oameni. Asta dupa ce politistul a impuscat pe altcineva de linga el, intr-un moment de furie.
Nu pot sa nu fac o paralela cu regimul de acum 25 de ani, regim in care autoritatile erau abuzive (cel putin asa se spune, familia mea nu a avut experiente extreme) iar populatia era dominata de frica. Oamenilor pe atunci le era atit de frica incit nu indrazneau nici sa se exprime, desi politia nu ameninta cu arma in strada. Multi oameni emigrau.
Azi citiva indraznim sa ne exprimam, pentru ca am fost mintiti ca avem libertate, libertate pentru care multi si-au dat viata. Culmea este ca, mai nou, riscam sa ne fie luata viata daca indraznim sa ne exprimam.
Sa facem un bilant:
Acum 25 de ani nu ne puteam exprima, nu aveam ce minca si, cu greu, puteam emigra. Dar Romania era un stat suveran, proaspat scapat de datorii, plin de resurse umane si materiale.
Azi nu ne mai putem exprima, unii nu au ce minca si multi emigreaza pentru a-si cistiga traiul (nu pentru a fi liberi, ci pentru a sluji pe alte plantatii mai generoase). Romania nu mai este un stat suveran si este inglodata in datorii, iar resursele ii sint luate in mod galopant.

Nu stiu daca cineva intelege cruntul adevar! Cum spuneam, pina si mie imi este greu. Poleiala asta capitalista, jocul ametitor de culori al economiei de piata si a orinduirii corporatiste are darul de a anestezia simtul realitatii. Dar, daca intr-un moment de luciditate punem citeva idei pe hirtie si tragem linie… rezultatul e infiorator! Inca tremur…

Published in: on 14 Iunie, 2015 at 11:57 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2015/06/14/fiori/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: