Solutia Legii Petitiilor Publice

Cred ca nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca sistemul „democratic” in care traim este o frauda. De la „puterea poporului” (definitia originala a democratiei) s-a ajuns la „democratia reprezentativa”, adica dictatura unei minoritati, a „reprezentantilor alesi” de popor. Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca acea minoritate s-a izolat si si-a asigurat continuitatea in spatele legilor facute de ea, pentru ea. Astfel s-a ajuns la rotirea acelorasi oameni in cercul puterii, s-a ajuns la un sistem bi-partinic doar in aparenta, format din aceleasi cadre de conducere complet imune la dorintele majoritatii.
Poporul este chemat la urne in rastimpuri, pentru a alege din cei citiva „candidati” ce au resursele necesare pentru a iesi in evidenta. Evident, asta inseamna ca acei „candidati” fac deja parte din minoritatea conducatoare sau sint agreati de ea. Un om „obisnuit” nu are acces la scena politica.
Legile actuale are Romaniei nu ofera posibilitatea populatiei de a se implica in actul politic, altfel decit votarea unor marionete sau inaintarea unor petitii cu rol „consultativ”.
Personal consider ca cele mai mari probleme sistemice (coruptia generalizata, inegalitatea sociala, epuizarea resurselor si starea precara a populatiei in ceea ce priveste educatia si bunastarea materiala) sint datorate tocmai acestei dictaturi a unei minoritati cu puteri depline. Acea minoritate nu are nici un interes sa-si piarda pozitia privilegiata si, avind puterea legislativa si executiva, si-a asigurat continuitatea prin legi si intretinerea unei alte minoritati ce detine monopolul pe violenta (Jandarmerie, Politie, Armata).
In actualul climat legislativ orice incercare a populatiei majoritare de a schimba vreo decizie a minoritatii conducatoare se loveste de un zid legislativ aparat cu ferocitate de autoritatile Statului. Orice protest si petitie poate fi intimpinat cu indiferenta sau, daca nu, cu forta! Autoritatile cu monopol pe violenta (arme, organizare armata) fac imposibila orice fel de preluare a puterii, inclusiv in mod violent. Desigur, nimeni nu-si doreste o reluare a evenimentelor din 89!
Astfel s-a ajuns ca populatia Romaniei sa asiste neputincioasa la spolierea tarii de resurse, la indatorarea catre alte foruri elitiste internationale, la faurirea unor „aliante” si intelegeri cel putin daunatoare pentru interesul romanilor. Populatia este nevoita sa ingurgiteze zilnic manipularea practicata de o mass-medie aservita, circ politic ieftin si, per total, este mentinuta in intuneric in ceea ce priveste Adevarul.
Ca atare, consider ca singura solutie de iesire din aceasta criza materiala si morala este implicarea populatiei in actul politic, adica implicarea oamenilor in problemele care-i privesc tocmai pe ei! Populatia trebuie sa aiba macar POSIBILITATEA de a participa cu adevarat la viata politica.
O vreme am promovat modelul Democratiei Directe (DD). Astazi consider ca acest model (aplicat deja in Elvetia) este impropriu mentalitatii si nivelului de educatie al majoritatii romanilor. DD presupune implicarea activa, continua, a tuturor in viata politica, presupune responsabilitati, o aprofundare a realitatii si mult timp disponibil. Democratia Directa presupune o schimbare in gindire! Din nefericire nu este timp pentru o astfel de schimbare.

Eu voi propune o solutie simpla, un „inceput” de democratie directa, ce se poate mula usor pe sistemul legislativ si politic actual. Am numit-o „Legea Petitiilor Publice (LPP)” si am plecat de la principiul de functionare a Referendumului (singura reglementare actuala cu iz de DD).

Iata cum functioneaza astazi principiul referendumului:
Pentru a fi valid, la un referendum trebuie sa participe peste jumatate din electorat (50% + 1).
Pentru a avea succes, la un referendum trebuie ca 50% + 1 din cei ce participa sa voteze cu DA.
Teoretic ar fi suficient ca un sfert (25% + 2) din populatia cu drept de vot a Romaniei sa voteze la referendum in mod pozitiv pentru a schimba ceva pe plan politic sau economic. Asta inseamna cam 4.500.000 de oameni cu drept de vot.
Problema cu Referendumurile actuale este ca acestea sint impuse populatiei tot de catre acea minoritate aflata la putere si doar in anumite conditii.

LPP isi propune sa preia aceste Referendumuri din mina elitei (a „reprezentantilor”) si sa le treaca in mina populatiei majoritare, asa cum este firesc. Acest lucru se va realiza printr-un sistem gen „Petitie”! La inceput se vor initia, ca si pina acum, petitii pe Net. Se va fixa un anumit numar de semnaturi (sa zicem 300.000) care, odata ce vor fi strinse, vor determina trimiterea automata a acelei petitii pe masa Primariilor. Odata ajunsa Petitia la Primarie, orice locuitor va putea veni sa semneze acea petitie. In momentul in care Petitia va stringe la nivel national 4.500.000 de semnaturi, (dupa verificarea de catre Curtea Constitutionala) aceasta Petitie va deveni AUTOMAT aplicabila in cadrul legilor actuale, trecind PESTE deciziile minoritatii conducatoare.
DAR, doar in cazul in care nu va fi initiata o Contra-Petitie ce va stringe mai multe semnaturi (pentru a aplica regulile referendumului cu vot DA si NU).

Daca o astfel de lege (LPP) va fi pusa in aplicare, dispare automat nevoia de protest stradal (totul se poate rezolva prin simple semnaturi si campanii de informare a populatiei), promovindu-se astfel un climat mai linistit in viata cotidiana. De asemenea, elitele isi vor pierde exclusivitatea actului legislativ iar coruptia va descreste in mod galopant. Populatia va fi mai putin frustrata, se va responsabiliza si va fi mai atenta la actiunile elitei politice.

Diferentele dintre LPP si DD sint evidente: LPP nu necesita o schimbare radicala de mentalitate sau de Sistem (elitele isi pot continua mirsaviile, dar la un moment dat va exista o limita). In DD populatia poate propune si aproba legi intr-un mod liber, dupa reguli facute chiar de ea. Acele legi necesita atentia constanta a populatiei, populatie care practic poate prelua rolul legislativului. In LPP este nevoie de un numar urias de semnaturi pentru orice initiativa, deci doar extrem de putine initiative vor putea trece.
LPP nu necesita modificarea sistemului reprezentativ si necesita modificari minore in legislatia actuala.

LPP, ca si DD, se poate aplica local sau national. (Pentru Petitii locale va semna un sfert din electoratul regiunii respective.)
LPP poate constitui un prim pas inspre responsabilizarea romanilor si inspre DD!

Anunțuri
Published in: on 27 Mai, 2015 at 10:48 am  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2015/05/27/solutia-legii-petitiilor-publice/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: