O posibila solutie

Ma tot gindesc de ani buni la solutii. Toate protestele din tara si de peste hotare nu au decit o cauza: coruptia generalizata! Faptul ca noi protestam pentru paduri, aur, gaze, anti-austeritate, schimbari de legi, etc, nu face decit sa peticeasca un sistem corupt pina in maduva, sistem care a devenit asa prin insasi esenta lui: profitul, ierarhia politica si banii.
Dupa ce peticim, vor aparea rupturi in alte parti, la nesfirsit. In acest sistem vom fi nevoiti sa iesim in strada la intervale relativ regulate, doar ca sa obtinem mici ameliorari temporare. O lege, chiar daca e enuntata perfect, nu se va respecta. Padurile nu se vor mai taia… asa rapid. Aurul va fi exploatat prin cianurare in momentul in care saracia va fi mai mare sau atentia lumii mai mica, etc.
Ispitele ramin la toate nivelurile, si la cel al minoritatii care face legea si la cel ce o aplica si la omul de rind!
Am lamurit-o cu sistemul economic, cu ispitele materiale, dar mai este sistemul politic, cu ispitele lui legate de Putere. Puterea corupe si atrage oamenii coruptibili. Cu cit un om are mai multa putere, cu atit va deveni mai plin de sine si mai nepasator la restul. Nepasarea asta, impreuna cu ispita baneasca, e catastrofala. Minoritatile conducatoare s-au organizat in bande mafiote si isi apara ”teritoriul” uzind de faptul ca sint intangibile prin legile facute chiar de ele. Astazi singura cale de a influenta un politician este sa mergi cu o petitie la Deputatul local, o jalba in virf de bat pe care politicienii pot sa o ia in considerare sau nu. De obicei n-o iau, pentru ca nu au de ce. Nu le poti face nimic in anii de mandat. Asa functioneaza democratia reprezentativa, prin reprezentanti carora le oferim aproape gratis Puterea. De fapt nu se poate numi ”democratie – puterea poporului”, e mai degraba o inselatorie.
O vreme ma gindeam ca solutia este Democratia Directa, impusa in Constitutie printr-un partid politic. Te folosesti de pirghiile sistemului ca sa-l dobori. Acum nu mai sint asa convins, cel putin pentru alegatorul lipsit de educatie, lipsit de perspective si lipsit de mentalitate orientata spre binele comun al romanului de rind. Cred ca DD ar fi un fiasco din care nu s-ar alege decit o dictatura, un cioban puternic ales de oile mioritice total inconstiente vis-a-vis de puterea lor.
Totusi care ar fi solutia? E imposibil ca mizeria asta de Sistem in care traim sa fie cel mai bun! Eu cred ca e mai simpla decit ne imaginam. Si e logica! Coruptia se datoreaza ispitei, faptului ca exista POSIBILITATEA sa fii mai puternic si/sau sa ai bani (Bani=Putere in acest sistem axat pe Profit). Aceasta posibilitate trebuie sa dispara, iar odata cu ea va disparea si coruptia.
Chomsky spunea: ”Intr-o oarecare masura conteaza cine este la putere, dar conteaza mai mult presiunea la care este supus de populatie.”
Trebuie sa limitam Puterea prin preluarea unei parti din ea. Nu este necesar un partid, schimbarea Constitutiei sau a Sistemului in sine. Ar fi suficient sa IMPUNEM CIVIC o simpla Lege de Control asupra deciziilor politice in care populatia sa aiba cuvintul final (nu doar din 4 in 4 ani). Atunci cind mamaliga se umfla la modul nasol, vezi padurile, Rosia Montana, dosarele coruptilor, sa existe POSIBILITATEA ca romanii sa initieze o simpla Petitie care, odata strinse voturile necesare, sa IMPUNA solutia! Solutia aleasa de populatie, in ciuda deciziilor guvernantilor.
Care e diferenta intre legea asta si DD? Pai e uriasa: cu aceasta lege Sistemul poate ramine exact la fel, romanii nu pot propune legi (dar le pot schimba) iar orice initiativa ar necesita un numar imens de semnaturi. S-ar evita complicatiile cu implicarea populatiei in orice decizie politica si puterea ar ramine practic tot in mina ”specialistilor”, cu singura diferenta ca ”specialistii” nu vor mai detine puterea absoluta, ca pina acum! Cind calca pe bec nasol de tot, se va trece peste ei!
Eu cred ca e suficient sa luptam doar pentru asta! Daca strada va reusi sa impuna o astfel de lege, toate protestele mari vor fi de domeniul trecutului iar Puterea va fi impartita. Practic in loc sa protestezi vei scrie o simpla petitie care va aduna semnaturi si prin care vei reusi sa aduci schimbarea dorita. Fara racnete, isterii, amenzi si oboseala. Si fara… incertitudini!

Published in: on 14 Mai, 2015 at 8:30 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2015/05/14/o-posibila-solutie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: