Ierarhii si hirtii

Ma gindesc la pericolul si absurditatea ierarhizarii societatii actuale. In epoca primitiva ierarhizarea se facea in general pe baza de aptitudini si nu dura decit atita timp cit conditiile care determinau acea ierarhizare se mentineau.
De exemplu pe vremea aia (din cite am inteles) daca aparea un urs in sat, sef devenea Costache care avea muschi si experienta sa omoare ursul. Toata lumea il asculta neconditionat pe Costache, asta fiind in interesul tuturor. In momentul in care Costache pleca la cules capsuni, sefa era Marioara care se pricepea sa aleaga si sa gaseasca capsunile. Toata lumea o asculta pe Marioara, inclusiv puternicul Costache. La rindul lor, Marioara si Costache stateau cuminti la coada atunci cind Gigel, cel mai bun blanar al satului, pregatea blanurile in care se inveleau toti. Sper ca intelegeti unde bat! Ierarhiile se schimbau in functie de conditiile prezente si nimeni nu raminea sef. Nevoia de ”indrumatori”, mai mult spirituali, era satisfacuta in mod perfect firesc de oamenii mai in virsta, cei care aveau acumulata experienta din care impartaseau tuturor (Sfatul Batrinilor). Totusi, puteai linistit sa treci peste sfaturile babacilor, nefiind obligat de nimeni sa le asculti.
Astazi este un delir: seful de la ANAF, de exemplu, este venerat si la buda, restaurant, birt, camping sau hotel, doar pentru ca este sef, chiar daca majoritatea nu profita de pe urma muncii lui, dimpotriva! Sefii sint ascultati chiar daca sint niste incompetenti notorii, doar pentru ca functia (stabilita de alta minoritate) le permite asta.
Imparatii, regii, politicienii, sint niste indivizi in general lipsiti de orice sclipire, care au ajuns si se mentin in virful ierarhiei pe cale ereditara sau prin naivitatea celor ce-i aleg. Cu rare exceptii nu contribuie cu nimic la dezvoltarea societatii si sint perfect nepasatori fata de ceea ce se afla ”sub ei”.
Faptul ca un om in ziua de azi are atita putere pe timp nelimitat, are o pozitie ierarhica ridicata recunoscuta pina si de cei neafectati, o pozitie cistigata si mentinuta de cele mai multe ori artificial pe cai ce tin mai mult de cutume culturale, indiferent de conditii, determina o inchistare a individului in spatele unei bariere de orgolii. Un individ aflat in virful lantului trofic de astazi este un fel de semizeu, venerat, invidiat si temut, aflat deasupra majoritatii pe veci. Ierarhiile ramin fixe iar puterea se automentine prin consens social. Asta nu poate sa duca decit la un dispret suprem al clasei din virf, imuabile, indreptat catre ”pulime”.
Clasa de jos alimenteaza acest dispret prin obedienta si mentinerea tacita a sistemului. Cit timp sclavii se comporta ca niste sclavi si isi recunosc stapinul venerindu-l, nu vor avea nici o sansa sa se elibereze.
Majoritatea oamenilor se feresc sa inteleaga adevarul crunt despre Elite. Este nevoie doar de un mic efort mintal, de a ne pune putin in locul unui om care are Puterea si o poate mentine cit vrea. (Atentie! Politicienii de azi isi mentin puterea si dupa expirarea mandatului in forma statutului social si a averii acumulate implicit.)
Un om care traieste in Putere, fara frica de-a o pierde total oricind, nu are cum sa nu devina cel putin ingimfat. Inflamarea orgoliului este cu atit mai mare cu cit omul este mai slab din punct de vedere cultural si intelectual. De la un astfel de om te poti astepta in proportie de 100% sa-si ia rolul de semizeu in serios si sa incerce sa faca putina ”ordine” printre supusi. Supusii vor deveni niste insecte netrebnice, incapabile sa se ridice si sa se mentina pe locul lui dintre nori. Dorintele lor vor deveni mofturi ridicole, soarta lor va deveni o joaca, un aparat ce poate gidila orgoliul deja inflamat sau poate fi folosit pentru scopuri personale.
Majoritatea oamenilor nu pricep de ce se abat asupra lor tot felul de napaste gen Monsanto, fracking, dobinzi uriase, sefi idioti, etc. Oamenii refuza sa creada ca o minoritate (cea aflata la conducere) este lipsita de empatie, complet nepasatoare tocmai fata de obiectul muncii ei: conducerea oamenilor spre binele colectiv. Oamenii nu pricep nici in ruptul capului ca sustragindu-se responsabilitatilor, propunind ”reprezentanti”, oferind putere pe termen lung altor oameni, inventind din neant ”meseria de conducator”, nu facem decit sa ne sapam singuri groapa. O groapa de proportii planetare, care ne va absorbi curind, transformindu-ne in cenusa!

Anunțuri
Published in: on 6 Aprilie, 2015 at 8:30 pm  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2015/04/06/ierarhii-si-hirtii/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: