Omagiu Stapinilor

Acum vreo doua zile senatorul mccain (se scrie mai nou cu litere mici) i-a numit pe protestatarii anti-razboi care cereau judecarea criminalului de razboi henry kissinger (tot cu litere mici) ”boschetari nemernici – low life scum”. Le-a mai spus ca actiunea lor a fost gretoasa si oribila. Pentru asta a primit… aplauze.
Acesta este doar un exemplu de atitudine elitista. De multe ori reprezentantii elitelor scapa porumbei pe gura. Este suficient sa-i privim atunci cind ies in public, de la regina Angliei pina la un politician sau sef de corporatie: o privire superioara, ingaduitoare, un zimbet distant, de multe ori ironic.
Nu pot uita atitudinea unor anagajati de pe Wall Street, care atunci cind treceau masele de protestatari de la Occupy se hlizeau la balcoane cu pahare de sampanie in mina.
Romanii (si oamenii in general) trebuie sa inteleaga ca pentru acesti indivizi care au ajuns in virful lantului trofic capitalist, de obicei prin mijloace lipsite de orice morala, restul oamenilor sint niste gunoaie inferioare. Nu este deloc o exagerare, doar uitati-va la ei! Astfel ajunge aproape orice om caruia ii este data Puterea.
Este o reactie normala de infatuare si incredere in sine.
Din pacate acesti oameni nu sint izolati. Se aduna in grupari de interese exclusiviste, cunoscute sub numele generic de ”elita”. Un exemplu de organizatii elitiste sint gruparile numite ”think tank”.
Atunci cind actioneaza in haita acesti oameni isi dezvolta aroganta si lipsa de empatie, sprijinindu-se unii pe altii. Oamenii care nu au acces acolo devin ”pleava”, ”pulime”, ”inferiori”, ”murdari”. Asa a aparut inclusiv ideologia nazista.
Elitele nu mai sint capabile sa discearna adevarul, din cauza valului de diamante pe care si-l pun pe fata. Oamenii care se revolta impotriva lor sint priviti drept niste topirlani patetici care vor sa le fure privilegiile, niste microbi frustrati ca nu s-au nascut cu abilitatile necesare supra-omului elitist. Ca atare se procedeaza la inlaturarea focarului de infectie.
Dupa cum bine remarca un amic de-al meu, romanii inca n-au atins maturitatea politica necesara pentru a intelege aceste lucruri. Romanii inca mai cred in Visul American, un vis interzis timp de jumatate de secol comunist si dupa care alearga doar de un sfert de secol capitalist. Romanii isi imagineaza ca, asa cum spune teoria, oricine poate ajunge printre elite. Este complet fals! La o privire suficient de atenta vom observa ca doar anumite genii ajung sus sau oameni extrem de norocosi (un exemplu este bloggerul care a postat un articol despre case, apoi a plecat in vacanta si cind s-a intors a descoperit ca acel articol facuse furori). In mare parte elitele se propaga pe cale dinastica, genetica, prin mosteniri si relatii.
Romanii in special au dezvoltat de-a lungul istoriei un cult al supuseniei. Ne infioram atunci cind trece cineva ”important” pe linga noi. Nu mai conteaza in ce fel a devenit important. Tremuram cind vedem cite o bebelusa ce a aparut la televizor cum vomita linga noi in discoteca. Nu ne mai spalam pe miini dupa ce dam mina cu un politician (am exemplu concret la fostul meu serviciu). Ne plecam servili in fata unui director sau ne pierdem firea linga un actor. Acest cult ne costa si acum pe plan democratic. Ii privim pe conducatorii nostri ca pe ceva intangibil, ca pe niste zeitati la care trebuie sa le cistigam bunavointa pentru a putea supravietui.
Iar ei ne privesc in consecinta: ca pe niste gunoaie nedemne!
Si sa nu uitam ca elitele din Romania sint inca in curs de formare!
Unii oameni insa isi dau seama de inselaciunea capitalista ascunsa sub forma visului american. I-am putea considera niste perdanti care renunta la lupta. Eu ii consider niste oameni realisti, care au ales sa abandoneze morcovul agatat in fata lor si sa o ia pe alta cale. Acesti oameni ajung la un moment dat sa respinga sistemul, inclusiv ispitele lui, si sa caute alternative. Sa caute progresul!
Eu voi fi alaturi de ei, intotdeauna. De la restul as dori un singur lucru: sa se gindeasca bine daca se incadreaza sau nu in descrierea facuta de senatorul mccain. Apoi sa-si raspunda sincer, cu argumente!

Reclame
Published in: on 31 ianuarie, 2015 at 6:59 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2015/01/31/omagiu-stapinilor/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: