De Revelion

De Revelion am iesit pentru o saptamina in lume. Ce inseamna asta: m-am uitat la TV ore in sir, am iesit din oras si am cunoscut oameni noi. Practic am luat contact cu realitatea, asa cum este ea prezentata la TV si asa cum o vad altii.
Concluzia ar fi ca romanii sint destul de constienti. Programele de Revelion erau pline de glume la adresa reprezentantilor nostri si exprimau opinii coerente. Prestatia lui Vasile Murariu pe Antena 1 a fost ok iar emisiunea Starea Natiei a fost de-a dreptul geniala in prezentarea unei realitati crunte la modul haios.
In general TVR1 se remarca prin lipsa reclamelor in mijlocul emisiunilor si prin opinii putin mai echidistante. Ar fi frumos daca seful TVR s-ar alege prin referendum, astfel ar fi cu adevarat „televiziunea poporului”.
Inca o concluzie este ca romanii nu sint asa saraci precum doresc unii sa creada. N-am sa va povestesc de cei ce veneau cu elicopterul in statiunea de munte unde ma aflam sau de sutele de vile construite acolo. Am sa va zic de sondajul IRES, in care majoritatea romanilor sint increzatori in viitor, se declara multumiti (inclusiv de prestatia popilor) si de banii pe care ii au. Ca o paranteza, pragul ales de 2000 RON salariu pentru un trai decent este absolut realist. Asa am inteles ca au evaluat romanii situatia.
http://www.rfi.ro/stiri-societate-54733-sondaj-ires-unul-do…
Deci avem pe de o parte o populatie semi-constienta, informata indeajuns (nu toti au chef si timp sa patrunda secretele intime ale Sistemului) si o populatie increzatoare in mare parte, care se descurca financiar (chiar daca ai salariu sub 2000 RON te poti descurca prin pile, prieteni, ajutoare sociale, etc.).
Cumva (este si concluzia unui psiholog din documentarul de mai jos) acest sistem functioneaza.
https://www.youtube.com/watch?v=l9V0gRauCdE
Chiar daca romanii nu primesc o educatie sanatoasa, chiar daca sint individualisti, egoisti, nepasatori cu natura, stresati si tot timpul in competitie unul cu altul, ei au ce pune pe masa, mai ales de sarbatori atunci cind iau magazinele cu asalt.
In mod evident acest sistem nu e ideal, creeaza inegalitati si coruptie, epuizeaza resurse si nu poate dura la nesfirsit. Dar la cum sta treaba, va fi foarte greu in viitorul apropiat sa se coaguleze o miscare civica pentru a schimba ceva.
Va fi cu atit mai greu cu cit romanii nu au experimentat niciodata un sistem mai bun. Nici nu isi imagineaza ca poate exista un sistem mai bun. Ei fac haz de necazul adus de politicieni, perfect constienti ca toti sint o sleahta de mafioti. Poate ca sint constienti si ca un regim democratic direct i-ar scapa de acea sleahta, dar vai, comoditatea ii indeamna sa ramina asa, condusi de mafioti, pentru ca… functioneaza. De ce sa te legi la cap sa devii responsabil, sa propui si sa votezi legi prin vot electronic, cind pot face altii asta pentru tine la un pret oarecum insesizabil (ce conteaza ca aia au zeci de vile si se plimba cu elicopterul si-ti hotarasc tie unele aspecte din viata, cit timp tu ai masina, frigiderul plin si… subiecte de gluma).
Ce conteaza ca lucrezi la corporatii in over-time, intr-un stres urias si tot timpul cu spectrul somajului, cit timp iti poti plati rata la vila si masina? Ce conteaza ca unii taie paduri la greu, cit timp tu poti respira sau ai bani sa mergi la o cabana privata?
Sint intrebari pe care inclusiv eu mi le pun, dar un gind nu imi da pace: exista Sisteme mai bune! De ce sa ne limitam la un sistem cu mari deficiente, cind putem evolua?
Problema este ca lumea inca nu stie ca acele Sisteme pot exista si nici nu are timp sa se gindeasca la asta, fiind bombardata cu altfel de informatii. Daca romanii ar sti ca exista alternative, le-ar vedea functionind, in mod sigur ar incepe sa-si doreasca si ei schimbarea. Iar de la dorinta la fapta nu e decit un pas.
Deci asta imi doresc pentru noul an: sa vada cit mai multa lume alternativele. Altceva nu mai imi doresc
La multi ani tuturor!

Anunțuri
Published in: on 7 Ianuarie, 2015 at 1:06 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2015/01/07/de-revelion/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: