Sarbatorile lenei

Incep sa fiu de acord cu Mesia Kristos Iohannis: prea multa lene! Pentru a face un lucru cu adevarat bine avem nevoie de o atitudine proactiva, de implicare si efort.
Chestia e ca eu nu ma refer la lenea fizica, cea atit de dulce si aducatoare de satisfactii, ci la lenea mintala. Somnul ratiunii naste monstri, asa cum perfect ne atrage atentia Goya.
Romania de azi este un Eden aflat in tranzitie spre Iad. Monstrii au inceput sa circule pe strazi, sa aibe functii de conducere, sa stea in plina lumina prin scoli, sate, fabrici, circiumi si chiar pe Net.
Somnul ratiunii a devenit ocupatia principala a romanului, nu conteaza nivelul lui de educatie. Este atit de bine sa dormi! Este atit de comod sa nu gindesti incit preferi sa debitezi aberatii cu buna stiinta in loc sa te trezesti. Este atit de bine sa te lasi in bratele unei prejudecati sau a unei teorii comode incit orice alta teorie sau argument este respins aproape violent. Iar monstrii se nasc pe banda rulanta si zboara liber in jurul nostru, dind fericiti din aripile de liliac si intunecindu-ne si mai mult ratiunea. Jocul lor, hora lor ametitoare, este precum o doza de cocaina. Atit e de bine!
Sa luam de exemplu aceste ”sarbatori”. Ce dracu sarbatorim de fapt, ce ne indeamna sa taiem brazi si sa-i ducem in casele noastre pina se usuca? Nasterea unui guru evreu acum 2014 ani? Un individ, produs al marketingului imperialist, despre care doar un istoric al vremii a scris in treacat?
Ca tot veni vorba de imperialism. O mare parte dintre intelectualii pe care ii cunosc fac apologia autoritatii. Ca ce bine este sa-ti dicteze cineva, sa te indrume cineva, sa te reprezinte cineva. Desigur, nu si daca esti intelectual. Doar patura mai saraca cu duhul are nevoie de conducere. Ipocrizie pura, nascatoare de monstri. Pentru a accepta un regim non-ierarhic e nevoie de schimbari serioase de mentalitate, e nevoie de efort.
O mare parte dintre romani inca nu accepta adevarul despre lovitura de stat din 89, desi a ajuns sa fie deja afisat pe toate gardurile. Pur si simplu refuza sa accepte. Somnul ratiunii lor ar fi tulburat, imaginile create ar fi extrem de greu de digerat iar adevarul i-ar incomoda. Deci prefera sa se intoarca pe cealalta parte si sa lase monstrii zburdind in voie, pina mor si ajung odraslele lor sa ne bintuie visele.
O mare parte dintre intelectualii pe care ii cunosc au mers la vot, mentinind un sistem dovedit corupt si ineficient, sperind in venirea lui Mesia care sa ne conduca pe noi culmi de civilizatie si progres, facind total abstractie de modul in care functioneaza Sistemul. Cind ajung sa-i patrunda secretele, incep sa caste. E mai interesant sa nu stii cum functioneaza ceva, e mai interesant sa ai cite o surpriza (aceeasi) la fiecare 5 ani, sa te comporti ca un batrin cu Alzheimer.
Mai sus am dat exemple care tin de intelectuali. Din pacate sint constient ca marea masa a populatiei este formata din nefericiti needucati, abrutizati, manipulati si redusi la stadiul de animale bazate pe instincte. Si asta ma intristeaza, imi strica sarbatorile lenei, cele citeva clipe in care incerc si eu sa devin… lenes.
Deci va rog sa ma scuzati daca nu gasesc nici un motiv sa rinjesc si sa trimit poze cu ineptii pseudo-religioase. Romanii se scalda in ignoranta, asteapta interventii divine si super-oameni care sa-i bata usor pe umar si sa le sopteasca: ”Nu te supara, acum te poti trezi. Totul e roz, monstrii au disparut iar tu te poti bucura in liniste de Paradisul pe care eu, autoritatea, l-am pregatit pentru tine. Desteapta-te romane din somnul cel de moarte…”

Published in: on 28 Decembrie, 2014 at 8:53 pm  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2014/12/28/sarbatorile-lenei/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. Klaus Ion: „In…. Romania… este… prea multa…. lene.” Propozitie rostita in aproximativ 2 minute. Mai lasa-l cateva luni, si o sa-si inceapa si el frazele cu „Vreau… sa fie… foarte… clar…” 😉


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: