Si la stinga si la dreapta, uite-asa se-nvirte fata

Ma gindesc la gruparile si partiduletele astea de stinga, ce viseaza sa ajunga la putere. E cumva haios. Mie mi se pare ca se pisa impotriva vintului si ajung sa raceasca apoi la vezica. Adica fratilor, e atit de simplu: traim intr-un sistem de dreapta! Capitalismul este de dreapta si va fi pentru totdeauna. Nu exista capitalism de stinga. Oamenii, in imensa lor majoritate, se nasc, cresc, traiesc, muncesc, se reproduc si crapa in capitalism. Iar tu vii si le spui ca nu, sistemul e gresit, aproape tot ce fac ei e gresit, felul in care traiesc e gresit, felul in care gindesc e gresit si ca… trebuie sa te asculte pe tine
Nu-i asa ca e haios? Cum dracu sa te astepti sa mearga treburile asa?
E drept, s-a dovedit ca se poate printr-o revolutie. Cu cit e mai singeroasa revolutia, cu atit e mai eficienta si de durata mai scurta. Se aduna o minoritate cu singe in pix sa dea jos minoritatea de la putere. Cumva acea minoritate atrage o masa critica, ajunge la putere si apoi se jura ca ei reprezinta majoritatea. Iar mi se pare o chestie de risul curului
Marea problema a acestor organizatii de stinga este de fapt si problema organizatiilor de dreapta: doctrina. Orice doctrina reprezinta niste idei fixe care iti par tie mai bune. La stingisti li se pare ca exista o solutie universal-valabila, care poate face pe toata lumea fericita. Sau macar o majoritate. Surpriza: nu exista! Exista insa masochisti carora le place sa fie supusi si batuti. Mai exista sadici carora le place sa bata pina la singe. Mai exista homosexuali la care le place acelasi sex. Exista oameni cu IQ mai mare sau mai mic, oameni cu educatie mai buna sau mai rea, de stinga sau de dreapta, oameni cu anumite traume si experiente pe care altii nu le au, etc.
Nu ai cum sa-i impaci pe toti! E imposibil!
O societate ideala este o societate fara stres (nu neaparat bogata). Adica o societate cu cit mai putini frustrati. Cu cit sint mai multi frustrati, cu atit presiunea sociala creste iar conditiile de trai devin mai stresante. Nimeni nu poate sa stie mai bine decit tine ce-ti face tie bine.
Ajuns aici mi-as dori sa semnalez o inabilitate a stingii de a avea incredere in fortele proprii. Doctrina de baza este ”puterea poporului”, dar in absolut toate ipostazele aceasta a esuat lamentabil (poate numai in Ucraina lui Makhno si in anarhismul spaniol din 1936, adica in comunismul anarhic poporul a obtinut cu adevarat puterea). In rest s-au format comitete si comitii, soviete si partide unice cu conducatori la fel de unici care aveau ca prima pasiune… dictarea.
Tot timpul aproape stinga politica s-a autocompromis prin incoerenta si contrazicere a principiilor proprii. Macar capitalismul e sincer, prin definitie: proprietate privata si profit. Scurt!
Acum eu ii mai dau stingii doar o sansa! E unica pe care o mai are si se afla chiar la baza ei, inca din vremuri antice: Democratia Directa, adevarata dictatura a majoritatii. Puterea poporului la modul… aproape absolut! (Absolut ar fi anarhismul, care nu e departe nici el de DD.) Fortele politice de stinga trebuie sa capete increderea si maturitatea necesara pentru a se arunca cu capul inainte in prapastie. Trebuie sa aiba incredere in poporul pe care il invoca atit. Dar incredere deplina! Trebuie sa ai incredere in oamenii pe care ii clasifici drept ”egali”. Trebuie sa fii constient ca ”fascistii aia imputiti”, ”nationalistii” si sovinii nu-i vor macelari pe tigani sau homosexuali daca se vor trezi brusc cu haturile in mina, alaturi de inamicii lor, prin simplul fapt ca puterea nu va fi DOAR a lor. Trebuie sa ai viziunea sa vezi ca acea ”Educatie” cu E mare de care vorbim cu teama si veneratie, nu e deloc greu de facut. Sint suficiente citeva minute zilnic pe posturile de televiziune pentru a pregati populatia pentru toleranta, participare si responsabilitate. Trebuie doar inversata o parte din mesajul consumerist-capitalist.
Trebuie sa ai minima ratiune sa intelegi ca societatea e un organism care se auto-regleaza, este acel instinct de turma documentat si deja inteles bine, care ni s-a imprimat de catre mama Natura, timp de milioane de ani si care nu are cum sa mai dea gres.
Oamenii vor invata din propriile greseli daca ii vei lasa sa greseasca fara sa le furi responsabilitatea si fara sa-i minti ca nu gresesc atunci cind gresesc. O turma nu are conducatori. O turma nu are doctrina. O turma isi face regulile din mers, prin propria experienta.
O turma este minata doar de pradatori si doar pentru un timp determinat. Asta nu intelege ”stinga” in timp ce ”dreapta” e perfect constienta.
Pina la acea societate educata si deplin constienta pe fortele proprii, increzatoare si responsabila, care se va intelege organic intr-un sistem anarhic doar prin comunicare si ratiune, avem nevoie de dictatura! Dar nu orice fel de dictatura, ci acea dictatura a majoritatii schimbatoare (nu va fi aceeasi majoritate niciodata pe subiecte diferite), care ne va obisnui cu participarea si responsabilitatea propriilor actiuni, precum si cu ideea de a tine cont de ceilalti.
La inceput fortat, prin democratie directa, apoi benevol, prin consens. Iar ”stinga” si ”dreapta” vor disparea la cosul de gunoi politic ca fiind doua masti hidoase ale aceleiasi fete frumoase dar nedumerite. Trebuie sa fii perfect naiv incit sa-ti imaginezi ca cineva se naste de ”stinga” sau de ”dreapta”.

Published in: on 16 Decembrie, 2014 at 12:52 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2014/12/16/si-la-stinga-si-la-dreapta-uite-asa-se-nvirte-fata/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: