Modelul Amway

Am fost mai demult la o prezentare Amway. Modelul era asa: venea unul, cica mai vechi in bransa, cu o masina mega-turbata. Punea oamenilor niste diapozitive cu vile, iahturi, peisaje tropicale, apoi le spunea ca asa vor ajunge toti daca se tin de treaba.
Nu stiu cine era ala, dar stiu sigur ca am avut amici care au pus botul si n-au ajuns absolut niciunde. Si-au pierdut o gramada de vreme degeaba!
Cam asa decurge indoctrinarea populatiei in general. Reclamele din mall-uri, glamour, cu gagici, toale scumpe si peisaje de vis. Visul American. Vraja de la angajare in corporatii, in care vine seful si-ti spune ca poti ajunge si tu ca el. Posibilitatea de a putea urca pe scara sociala DACA te tii de treaba. Desigur, treaba de care trebuie sa te tii de obicei iti scapa printre degete.
Romanul (si nu numai) este supus acestui gen de bombardament mediatic si acasa si la servici. Asa se mentine sistemul bazat pe profit si lacomie. De fapt foarte putini ajung sa realizeze ca este doar o schema piramidala. Nu toti pot sa ajunga sefi. Nu toti pot sa ajunga bogati. Dar toti pot fi facuti sa creada ca pot ajunge si sa le fie mentinute sperantele.
In Romania in cel mai bun caz, dupa o viata de stres urias si clenciuri cu autoritatile, colegii sau patronii, poti ajunge cu o viluta la o margine inghesuita de oras, cu o masina noua si, rareori, fara rate in banca. Eu nu cunosc oameni care sa fi ajuns mai sus prin mijloace cinstite. Iar cei care au ajuns cum zic au avut imensul noroc ca au nimerit intr-un domeniu care le place. (Este psihologic dovedit ca nu poti excela in ceva ce nu-ti place.)
Concluzie:
Sistemul favorizeaza o anumita categorie de oameni care se nimereste sa fie ceruta de piata. Altfel nu ai nici o sansa, decit prin izbucniri de geniu. Problema mai grava este ca tehnologia evolueaza iar oamenii sint incet-incet inlocuiti de masini. Somajul e in crestere si e ilogic sa speri ca va mai scadea vreodata. Sforaiturile politicienilor cu ”sa trecem la munca” sint absolut gretoase, mai ales cind se impletesc cu politici de dreapta, in care cei care nu muncesc sint considerati o povara.
Astept de la acesti politicieni de dreapta sa ofere salarii mari masinilor si robotilor industriali. Aia muncesc frate, disciplinat, nu se joaca!
Aceasta marioneta cu numele de Iohannis loveste tocmai cu ideea asta. Suprimarea indemnizatiilor. Incurajarea initiativei private… care de fapt e blocata de corporatiile care acapareaza piata si, cum spuneam, oricum nu poti face bine ceva ce nu-ti place. Romanii nu pricep nici acum ca cele mai civilizate natiuni au si cele mai bune programe de protectie sociala, in speta natiunile nordice. Imbina politici de stinga cu nebunia dreptace. Altfel nu ar fi civilizate! Nu poti trai civilizat linga niste rupti in cur, fara educatie, frustrati si abrutizati.
Sint curios cind se vor trezi romanii si vor realiza ca se invirt intr-o roata de hamster, din care profita altii. Cind vor intelege ca Ceausescu se baza pe niste idei bune, implementate gresit. Cind vor intelege de ce a aparut revolutia bolsevica, de ce se fac acum proteste pe tot globul, de ce 1% dintre oameni detin 50% din resursele planetei. Toti cred ca pot ajunge printre aia 1%, intr-un mod total irational.
Nu spun ca e nevoie de o noua revolutie bolsevica, de un Stalin sau Ceausescu. Spun doar sa se puna la punct cu functionarea sistemului canceros in care traiesc si sa se gindeasca la alternative. Este la fel de ilogica afirmatia ca acest sistem este cel mai bun posibil, pe cit e de ilogic gindul ca poti face parte din acei 1%.
Eu inteleg ca ne place sa visam, dar sa visezi ca un cacat e caviar denota niste probleme de perceptie, inclusiv la nivel subconstient.

Published in: on 16 Decembrie, 2014 at 1:00 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2014/12/16/modelul-amway/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: