Statul ca si Corporatie

Nu mai e un secret pentru nimeni faptul ca Statul reprezinta o structura privata ce ofera anumite servicii in vederea profitului. Cred ca putem lejer compara Statul cu o Corporatie ce detine monopolul pe anumite produse fara de care e foarte greu sa traiesti, o Corporatie din pacate destul de inflexibila la cerintele pietei.
Uneltele cu care lucreaza sint invechite si rigide. Acelasi sistem intern, aceleasi departamente iar calitatea produselor scade de la un an la altul.
Tot ca si la o Corporatie, exista o discrepanta majora intre venitul muncitorului de rind si venitul celor din esaloanele superioare. De aia toti se straduiesc sa ajunga acolo sus.
Clientii Statului sint ametiti de propaganda departamentului de PR. Li se iau sondaje, sint implicati in actiuni de fidelizare. Li se ofera chiar iluzia ca pot hotari forma viitorului produs si ca produsul actual aflat pe piata indeplineste cerintele lor. Li se arunca in ochi tot timpul sigla, culorile si diferite slogane publicitare. Mai mult, clientul este indemnat in rastimpuri sa participe la alegerea viitorilor sefi de departamente, dintr-un grup propus de esaloanele superioare.
Daca nu iti convin produsele aflate pe piata ai doua posibilitati: ori accepti si participi in continuare la campaniile promotionale, ori poti alege concurenta, adica alte State.
Ei, dragii mei, exact aici e spilul! Si celelalte Corporatii Stat functioneaza pe exact aceleasi principii si cu acelasi scop: profitul! Putine sint Corporatiile care ofera cu adevarat servicii deosebite, de calitate sau inovatoare, majoritatea ofera variatii ale aceluiasi produs, mai frumos sau mai urit ambalat.
O solutie ar fi cautarea unei Corporatii (cum e Mondragon din Spania) in care toti muncitorii sa detina actiuni si sa agoniseasca o suma conform muncii prestate. Si sa participe la actul decizional. Atit de mult ti-ar placea, ca s-ar putea sa vrei chiar sa te angajezi acolo.
http://www.mondragon-corporation.com/…/co-o…/our-principles/
Iar asta s-ar numi, in termenii Corporatiei Stat, regim de guvernare prin Democratie Directa. Iar daca nu gasesti asa o chestie, te poti mobiliza sa o creezi.

Anunțuri
Published in: on 8 Decembrie, 2014 at 8:00 am  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2014/12/08/statul-ca-si-corporatie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: