O scurta istorie

Eu imi amintesc de vremea lui Ceasca: creveti vietnamezi. Atit. Culmea e ca n-am auzit nici macar atunci sa moara cineva de foame. Desigur, ne chioraiau matele. Ne puneam la cozi de zeci de metri, de dimineata, sa luam piine si lapte. Amusinam in aer cind trecea camionul cu piine calda, fara E-uri. Unii isi lasau plasele la coada si plecau in treaba lor, apoi se intorceau.
Cind se deschidea usa alimentarei era putina inghesuiala, citeva minute, pina se stabiliza fluxul. Unii ieseau, altii intrau. Vecinii se salutau si toti stateau cu giturile alungite sa vada daca nu cumva se va termina piinea inainte sa ajunga ei la rind.
Dupa munca ne uitam la telejurnal apoi la sirbi, pe televizorul alb-negru cu tub catodic. Cei mai norocosi aveau niste huidume color, parca Cromatic le zicea. Si cam toti aveam o Dacie dar mergeam cu bicicleta ca nu era benzina.
La cozi mai bombaneam dar, de frica Securitatii, spuneam bancuri cu Ceasca doar in casa. Fiecare banuia ca ii este ascultat telefonul. Seara ascultam Europa Libera, care se auzea la fel de prost cum se vedeau sirbii. Si cam tot atita intelegeam din programul lor.
Era misto ca mai auzeai muzica noua si nimeni nu se supara daca aveai pe bloc antena mai inalta decit blocul. De fapt la noi in cartier era concurs si din cite tin minte blocul meu era cistigator, cu o antena telescopica din tevi de fier, ancorata intr-o baza de ciment. Atita era de grea ca tavanul incepuse sa se crape si atit era de inalta ca imi era frica sa nu se agate in ea elicopterul care venea la Spitalul Judetean. (De fapt, in secret, speram sa se agate, sa vad cum se prabuseste… dar nu mai spuneti la nimeni! )
Si vremea a trecut. Securistii l-au omorit pe Ceasca cu sprijinul SUA si URSS. Apoi au pus mina pe putere, devenind marionetele privilegiate ale celor doua imperii. Si ne-au adus capitalismul mult visat, unde avem 200 de posturi de televiziune, care mai de care mai manipulator si de prost gust. De cind SUA i-a nenorocit si pe sirbi, nu mai am la ce ma uita. Europa Libera si-a aratat adevarata fata, de sluga fascistoida neconditionata a aceleiasi SUA.
Vecinii nu se mai saluta intre ei. Unii oameni au ajuns sa moara efectiv de foame, in timp ce altii au averi imense. Acum putem spune bancuri cu Ceausescu la cozi (da, mai sint cozi, mai ales la vot, loto si medicamente). Securitatea s-a cizelat si se preface ca nu ne asculta telefoanele iar noi in schimb ne prefacem ca sintem liberi.
Romanii sint liberi sa fuga din tara si… fug care pe unde apuca. Putini se mai intorc.
Munca la uzine a fost inlocuita de munca la corporatiile straine, care au luat uzinele pe nimic. Unii au salarii uriase, altii n-au aproape deloc.
La televizor invatam cel mai mult cum se face… violenta. Filme violente, seriale violente, stiri violente, comentarii violente.
Astfel ajung oamenii care inca mai au ceva bani, sa se calce in picioare, sa urle si sa se bata pentru un… televizor plat, unde sa urmareasca in continuare hipnoza toxica a acestui sistem infect!

Published in: on 1 Decembrie, 2014 at 7:44 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2014/12/01/o-scurta-istorie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: