O mica scrisorica

Dragii mei activisti!
Imi voi calca pe sufletel si voi incerca din rasputeri sa nu fac din asta un articol acid. Probabil nu voi reusi, asa ca imi cer de pe acum scuze daca va veti simti lezati. Totusi, as dori sa cititi ce scriu aici (si sa distribuiti).
Am intrat in activism imediat ce am aflat de miscarea Occupy Wall Street. Apoi am aflat ca aceasta miscare i-a copiat pe Indignatii spanioli. Mie OWS mi s-a parut de departe cea mai coerenta miscare impotriva sistemului. Oamenii aia si-au dat seama exact de unde vine sursa tuturor relelor din prezent. Nu ar exista nici RMGC, nici Chevron, nici Monsanto, nici politica actuala si nici elitele care acapareaza tot, daca sistemul nu le-ar permite sa existe (si acestea vor exista in continuare cit timp va exista sistemul).
In general protestele voastre din Romania s-au legat de efecte, nu de cauze. Citiva insa au inteles asta si au aparut cu mesaje anti-capitalism sau mesaje anarhiste. Cel putin asa credeam…
Cu ocazia demonstratiilor din 2013 anti-RMGC si anti-clasa politica (da, daca va amintiti de toate partidele care fura prin rotatie) am avut prilejul sa vorbesc cu doi membri Indignados, cei din articolul de mai jos:
http://www.vice.com/…/spaniolii-de-la-indignados-in-schimb-…
Ei mi-au spus ca miscarea lor, ce avea milioane de simpatizanti, nu a rezolvat nimic, dimpotriva. Toate doleantele lor s-au lovit de un zid si guvernul a facut exact inversul. Singurul lucru bun a fost dezvoltarea unui spirit civic si solidarizarea oamenilor in jurul unor idei. Asta a fost in 2013.
Cam de prin decembrie anul trecut m-am lamurit ca protestele (la scara globala) nu vor reusi niciodata sa schimbe fundamentul. Mai ales protestele pasnice. Motivul este logic: factorii de putere nu se afla in strada decit la nivel teoretic. Deciziile se iau in institutiile abilitate ale puterii, institutii certificate de populatie prin vot si indreptatite de Constitutie.
De prin ianuarie ma straduiesc sa explic lumii ca singura cale de a schimba ceva fundamental este sa patrundem in politica. Cum era si firesc, m-am lovit de un zid. Lumea este scirbita de politica, aripa anarhista s-ar auto-contrazice iar neincrederea lumii si frica de coridoarele puterii a ajuns la cote maxime. Din nou, cel putin asa credeam…
Acum citeva saptamini s-a dovedit ca m-am inselat. Lumea face politica. Lumea se prezinta masiv la vot (chiar dintre ”anarhisti”). Anti-capitalistii de ieri s-au dus la vot sa legifereze inca o data sistemul si un presedinte… neo-liberal! Iar justificarea era: ”votam impotriva lui ala si daca nu ne convine astalalt vom iesi din nou in strada”.
O minima logica imi spune ca daca vom continua astfel nu vom ajunge niciunde.
O minima logica imi spune ca tu, ca si ”anarhist” sau luptator anti-sistem te auto-contrazici mult mai puternic daca participi in continuare la actiuni generate de sistem, intarindu-i astfel autoritatea, decit te-ai auto-contrazice incercind sa patrunzi in sistem pentru a-l schimba.
Iar Indignatii s-au prins de asta. Partidul lor, Podemos, are toate sansele sa cistige alegerile:
http://www.realitatea.net/sondaj-soc-in-spania-partidul-ind…
In tara cu cel mai mare somaj, tara care in 1936 a demonstrat intregii lumi ca anarhia nu este o chestie utopica (vezi link-ul de mai jos), oamenii se reintorc la radacini, satui de Sistem! De data asta printr-o revolutie pasnica, a constiintelor si inarmati cu idei inovatoare, moderne. Cercurile Podemos, bazate pe Democratie Directa si comunicare sint doar o parte din ele. Organizarea, schimbul de idei si, cel mai important, constientizarea realitatii si a naturii umane sint pe primul loc:
https://www.youtube.com/watch?v=srkngJIi8Fs
Impreuna cu ei merg si restul natiunilor civilizate. In Elvetia si Suedia principiile democratiei directe sint din ce in ce mai populare. Practic e singura metoda de a smulge autoritatea din miinile unei minoritati. Si aceasta metoda se realizeaza doar pe cale politica. Doar in momentul in care vom avea fiecare un cuvint de spus in ceea ce priveste actul de conducere, prin democratie directa, doar in acel moment vocea noastra va avea un sens. Pina atunci este un lung vaiet catre Stapinii care isi astupa urechile.
Si asta, repet, se poate realiza numai din interior. Politic! Protestele se opresc la poarta Guvernului.
Mi-as dori, dragii mei activisti, ca in loc sa mergeti la vot pentru a legitima aceeasi clica politica, ca in loc sa ragusiti in strada certindu-va care rau e mai mic, sa… activati. Pentru inceput, sa luati o pauza si sa va ginditi ce ati realizat in toti acesti ani. Sa va luati un concediu in Spania sau Elvetia, de exemplu. Sa va adunati gindurile si rindurile, sa lasati neincrederea. Sa va informati si sa ii informati pe altii. Apoi sa aveti curajul sa faceti ceea ce trebuie, pentru ca de la anumite niveluri nu mai merge cu jumatati de masura.

Anunțuri
Published in: on 1 Decembrie, 2014 at 7:48 pm  Comments (3)  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2014/12/01/o-mica-scrisorica/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 comentariiLasă un comentariu

 1. Alternatively, lower size gold can do a new
  glimmer using a rouge-impregnated pad be sure never to use bleach on it.

 2. Hello! I’ve been reading your website for a while now and finally got
  the bravery tto go ahead and give you a shout out from Lubbock Texas!
  Justt wanted to tell you keep up the fantastic work!

 3. Thanks for sharing your thoughts about best steroids on the market.
  Regards


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: