Ciobanasi si miorite

Abia astept sa se faca duminica! Imi voi aminti de copilarie, voi suspina dupa tineretea mea pierduta si voi respira din nou aerul molcom al perioadei ceausiste, imbicsit de praf dar si de raze de soare. (Am si pus o poza ieri cu mine pe vremea aia. Ce vremuri!) Imi amintesc de exemplu tabloul de o calitate indoielnica din sufrageria strabunicii mele, in care un ciobanas mina o turma de oi pe niste dealuri impadurite.
E noiembrie, frunzele se ingalbenesc iar oile coboara in vale, la votat… pardon, iernat. Voi urmari probabil la televizorul cu plasma si cu macrameul deasupra un fenomen ancestral, fenomenul transhumantei la romani. Ce poate fi mai penal…pardon, pastoral? Oile se pregatesc de inca o iarna, lunga si friguroasa, ca toate celelalte ierni, sub supravegherea atenta a ciobanilor. Si de aceasta data ritmul molcom al anotimpurilor va trece pe nesimtite, indicindu-ne timid efemeritatea vietii, micimea existentei noastre pe acest pamint.
Orice bun roman stie ca unele lucruri nu se pot schimba niciodata. Asa le-a dat Dumnezeu! Oile urca si coboara, pe acelasi traseu, in fiecare an. Doar ciobanii se mai schimba, dar si ei, saracii, urmaresc legile firii: se nasc, mina oile, le tund, pe unele le taie, apoi cei tineri le iau locul. E important sa intelegem aceste adevaruri imuabile, pentru a ne bucura de perversitatea… pardon, diversitatea vietii!
Exista multe povesti. Cu iezi care fenteaza lupii. Cu berbeci indaratnici. Cu oi negre. Dar pe plaiurile mioritice exista una mai frumoasa decit toate, care, cum sa se numeasca altfel decit… ”Miorita”. Este o alegorie de calibru, in care oaia si ciobanul au rolurile inversate. Oaia ii toarna pe ceilalti ciobani la ciobanul ei, apoi ciobanasul hotaraste, practic, sa-si faca testamentul in loc sa lupte. Cu gindul la ma-sa!

Anunțuri
Published in: on 16 Noiembrie, 2014 at 2:49 am  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2014/11/16/ciobanasi-si-miorite/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: