Votam ca la moaste

Observ aceeasi indaratnicie printre votaci ca si printre oile ortodoxe. Lumea se incapatineaza sa creada, complet irational, nefundamentat, ca votul lor va schimba ceva. Asemeni oilor ortodoxe, oile votante sint minate de catre cei ce le pastoresc.
Fenomenul e extrem de simplu: este mult mai confortabil sa CREZI! Este mult mai confortabil (psihic) sa crezi ca exista cineva care te indruma si te protejeaza. (Iar daca nu exista, acel cineva trebuie creat.)
E un mecanism natural de indepartare a stresului. Subconstientul nostru ne indruma sa cautam sprijinul iluziilor. La fel cum copiii mici cred in zina maseluta sau entitati care le fac bine, ca si exercitiu terapeutic al imaginatiei, exact asa votantii romani se inghesuie la vot ca la moaste, crezind ca asta le va face bine. Romanii cersesc protectie! Chiar si acolo unde nu au cum sa primeasca.
Vad pe Net oameni in toata firea, pe care credeam ca ii cunosc si au confirmat prin spiritul lor civic ca sint partial lucizi. Le vad textele pline de speranta, partinitoare la adresa unui candidat sau a altuia, candidati care asemeni unor zei imaginari, ies din sfera de cunoastere a ”credinciosilor”. (Putini votanti chiar ii cunosc pe cei pe care ii voteaza.) Asta dupa un sfert de secol care le-a demonstrat ca deciziile lor sint gresite. Aidoma credinciosilor care gasesc explicatii la orice lucru care le zguduie credinta, votantii considera ca timp de 25 de ani s-a ales exact candidatul gresit. Si spera, pina la moarte, ca odata si odata va fi ales ”cel bun”. Complet irational, mai ales atita timp cit, tot asemeni fratilor lor credinciosi, majoritatea stau cu miinile in sin. Asteapta si accepta tot ce li se toarna de catre sistem, crezind ca solutia va veni prin pasivitate si conformism.
As fi curios de o statistica: citi votanti sint si persoane credincioase? Mi se par strins legate cele doua… naivitati.

Published in: on 13 Noiembrie, 2014 at 8:35 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2014/11/13/votam-ca-la-moaste/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: