Un comentariu

Din experienta proprie iti pot spune ca un ortodocs (si orice indoctrinat cu vreo dogma religioasa) va gasi o scuza, o explicatie, indiferent cit de stupida, care sa le justifice actiunile ilogice.
Apropo de asta, la ultima intilnire cu un neam de-al meu care e popa, la orice intrebare de bun simt pe care i-o puneam, imi raspundea ca aia nu stie nimeni, ca e o „taina” sau o ”sfinta taina” si daca nu vreau sa accept e problema mea. Chestia cu care mi-a dat in cap (servita chiar de mine) e Infinitul, care nu poate fi inteles, deci se aseamana cu ”tainele” religioase. Problema este ca Infinitul e perfect logic iar povestile lor perfect ilogice Ma rog, multa vorba pentru nimic. Indiferent cit s-ar incapatina sa creada oamenii in ceva irational care sa le aduca confort psihic, pina la urma le va trece. S-a dovedit ca religiile dispar incet-incet, ca urmare a avansului tehnologic si a bunastarii. In tarile civilizate se simte cel mai pregnant. La noi insa, unde votam pe o plasa de zahar si un litru de ulei, e un cerc vicios. In lipsa noastra de educatie votam niste incompetenti care ne mentin in aceeasi stare, in acelasi sistem, si tot asa.
Cei care se vor incapatina in continuare sa creada povesti de orice fel (cu vrajitoare, cruci, babe-cloante, dumnezei, etc) vor deveni in viitor din ce in ce mai ridicoli. Daca te vei uita atent, deja devin. Net-ul e plin de misto-uri la adresa lor.
O chestie interesanta e masochismul lor. Iubesc un Dumnezeu complet brutal si malefic al religiei iudaice, combinat cu un ”fiu” exact opus lui si un ”duh” care e o ”taina”. De fapt se caca pe ei de frica in fata divinitatii, pe care n-o inteleg prin definitie (taina). Dar in acelasi timp o si ”iubesc” (complexul Stockholm as putea zice). In virtutea IDEII de divinitate (pentru ca nu exista decit ca si concept) ei pot chiar ucide! Deci ideea e mai importanta decit fiinta. Tot in virtutea ideii se umilesc in ultimul hal, acceptind orice rau, orice abuz, orice batjocura, cu… smerenie.
Practic credinciosul se auto-sugestioneaza sa fie cit mai pasiv. Iar pasivitatea stim bine ca nu poate sa duca decit la stagnare, in toate cazurile (inclusiv politic-economic).
Religia e fost, este si va fi o plaga a omenirii, o dogma manipulatoare de cea mai joasa speta si un factor de stagnare (uneori de regres). Presupusele ei binefaceri (cele 10 porunci, de exemplu) exista in toate religiile lumii si in toate legislatiile moderne, intr-o oarecare masura, fara factorul religios. Si asta nu pentru ca ele ar fi de sorginte divina, ci pur si simplu efecte ale evolutiei speciei, ale intelectului evoluat combinat cu instinct (noi ii spunem bun-simt).

Published in: on 13 Noiembrie, 2014 at 8:37 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2014/11/13/un-comentariu/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: