Se da viitor pentru popor!

Dragul meu popor, a sosit din nou acea perioada in care imi vei arata cit de frumos stii tu sa pierzi. Plin de demnitate, te pui astazi la coada ca sa-ti ceri drepturile. Si primesti, ca si in alte vremuri, o punga de faina si o sticla de ulei. Sau nimic!
Esti atit de demn, incit iti este scirba si de tine! Emigrezi in strainatate ca sa votezi de acolo sa fii condus de straini. Ai aceeasi incredere in sine pe care o are orice sinucigas.
Nimic nu este mai bun pentru suflet decit sa te pui la coada sa-ti alegi stapinul. Departe de tine gindul ca te-ai putea descurca singur si ca un popor nu poate fi reprezentat de o singura persoana. Dupa cum spuneam, stii perfect sa pierzi!
De data asta insa vociferezi. Te-ai prins tu, in demnitatea ta, ca daca niste oameni pot vocifera pentru chestii aiurea precum un lac de cianura care nici macar nu e in curtea lor, poti si tu vocifera pentru drepturile tale. Stai la coada sa ti-o iei in mufa, dar nu mai taci! Behai din ce in ce mai tare lucruri esentiale: ba ca unii iti iau dreptul de a-ti alege stapinul, ba ca stapinul pe care il vor altii e mai rau ca ala pe care il vrei tu. Asta fara ca macar sa stii cine-ti e de fapt stapinul.
Esti si perfect constient de realitatea din jur! Stii ca nu esti un popor unit si ca asta e cauza pentru care n-are rost sa te agiti sa mai schimbi ceva. Astepti sa vina un specialist care sa te uneasca, un rege sau macar un presedinte cu alta educatie. Pentru ca e greu sa-ti tragi singur chilotii cind toata lumea ride te tine ca ai ramas in curul gol.
De aproape un secol te plingi la cozi. Inainte iti era frica de Securitate, acum iti este frica de securisti, rusi, americani, musulmani, homosexuali, cipuri, gaze, cianura, baroni locali, sefi de corporatii, bancheri, politicieni si cam tot ce misca. Te simti singur prin jungla, un iepuras imaculat si pufos inconjurat de fiare nemiloase. Esti cel mai oropsit popor, mai neinteles si mai nedreptatit. Noroc ca esti ortodox si ca exista moaste, inca o ocazie perfecta sa te pui la coada.
Pentru ca, nu-i asa, coada e expresia perfecta a demnitatii si durerii. Si la Auschwitz condamnatii formau cozi. Si la inmormintare se formeaza o coada. Totul e sa stai cit mai frumos incolonat, cu privirea in podea si sa incerci sa nu-ti privesti stapinii in ochi. Daca ii privesti, s-ar putea strica coada si e pacat de atita demnitate irosita de-a lungul unui secol de cozi.

Published in: on 13 Noiembrie, 2014 at 8:24 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2014/11/13/se-da-viitor-pentru-popor/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: