De ce imi doresc sa iasa Iohannis presedinte… si nu prea

Eu nu-l voi vota pe Iohannis. Nu am cum sa votez un om dovedit corupt, sprijinit de o gasca dovedit corupta, aderent la o ideologie care imi repugna. Este un minim gest de demnitate pe care o pot avea fata de mine insumi.
In acelasi timp ii inteleg si pe cei ce nu au astfel de apasari de ordin moral, fata de ei insisi! Probabil sint mai putin egoisti. Ca prim pas in combaterea egoismului, imi doresc sa iasa Iohannis pentru cei pe care ii cunosc (chiar si numai virtual). Pentru ca toti cei pe care ii cunosc real si virtual si toti oamenii pe care ii apreciez isi doresc sa iasa Iohannis.
Ma voi hazarda si voi porni de la premisa ca ei cauta cu disperare (poate chiar subconstient) o confirmare ca ”toti sint la fel”. Sistemul a avut grija sa valseze dual, intre ”stinga” si ”dreapta” populista timp de un sfert de secol. Am avut de ambele la putere, din plin! Am avut aliante si rupturi in toate directiile, permutari care deja si-au atins limita. Pur si simplu nu mai exista alianta nefacuta sau grup nedezbinat.
Acum ne confruntam cu un fenomen unic! Proaspata societate civica (formata in mare din cei ce au iesit in strada la protestele din 2013) a ajuns sa se comporte de-a dreptul paradoxal. Tinerii progresisti ”de stinga”, unii chiar anarhisti, nedoritori de partide politice si lideri, au ajuns sa voteze reprezentantul declarat al dreptei si al partidelor de dreapta. Pentru ca asa-numitul lider ”de stinga” i-a dezamagit.
Multi omit faptul ca cei doi candidati nu pot fi comparati. Unul a fost primar, altul nu. Unul a fost prim-ministru, altul nu. Unul a fost ”de stinga”, altul ”de dreapta”. Niciodata nu s-au aflat in aceeasi situatie si acelasi nivel al grupului unic de interese. Probabil ca acesti votanti isi imagineaza ca se va vedea dupa alegeri daca administratia Iohannis e mai buna decit a lui Ponta. Pai… nu are cum sa se vada! Ponta nu a fost presedinte. Ponta nu a trecut prin incercarile prin care va trece in viitor Iohannis. Si, mai important, grupul comun de interese este flexibil, va actiona conform intereselor tot timpul. Pur si simplu nu ai cum sa-ti dai seama daca unul a fost sau va fi mai bun decit altul.
Da, vreau sa iasa Iohannis pentru a avea acesti oameni deosebiti dar naivi CONFIRMAREA. In acelasi timp, ma indoiesc ca o astfel de confirmare poate veni vreodata! Vom continua ca si pina acum, cu aceeasi bucla vicioasa: ”dar daca…” si ”aialalti sint de vina”.
Mai e un aspect, deosebit de important: indiferent ce realizari marete va avea viitorul presedinte, sint sanse enorme ca aceste realizari sa nu fie ale lui. Sint sanse ca aceste realizari sa fie doar comenzi din exterior, executate prompt.
Deocamdata eu ma rezum la a sta in ”bisericuta” mea de… jumatate din populatia tarii. Acea jumatate ”dezinteresata”, ”scirbita” si, as zice eu, rationala.

Anunțuri
Published in: on 13 Noiembrie, 2014 at 8:28 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2014/11/13/de-ce-imi-doresc-sa-iasa-iohannis-presedinte-si-nu-prea/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: