Culegere de texte despre vot

Tot mai multa lume imi spune ca merge la vot (chiar si pentru a-l anula) pentru a nu i se fura votul
Ia sa vedem ce presupune aceasta afirmatie:
1. Lumea este chiar convinsa ca voturile se fura! Ce inseamna asta? Ca sistemul de vot este imperfect si, in ciuda pedepselor grave, cineva poate fura voturi nestingherit.
2. In general lumea crede ca PSD-ul fura voturile (din ce am inteles eu), pentru ca se afla la putere. Probabil lumea crede ca echipa adversa, odata ajunsa la putere, va regla singura sistemul de vot si nu va fura deloc voturi. Sau lumea e indiferenta daca fura voturi aia cu care voteaza.
3. Lumea accepta implicit acest sistem corupt si merge in continuare la vot, desi e constienta (?) ca votul s-ar putea modifica dupa pofta stapinilor.
4. Lumea nu intelege procedeul de votare. Este destul de greu sa furi voturi in sectii, unde se afla observatori si persoane de la mai multe partide. Este mult mai simplu sa furi voturile diasporei (e cale lunga cu telefoanele si hirtiile iar oamenii sint putini).
As dori sa-mi explice una dintre aceste persoane macar cum se poate ”fura” votul si de ce accepta aceasta stare de fapt, mergind in continuare la vot. Jumatate din romani nu voteaza, deci e loc berechet de furt. Daca e sa se fure, au de unde! Dupa mine paguba e mult mai mare atunci cind te prezinti si certifici cu voturile tale valide pe oricine din sistem, decit daca nu te prezinti si lasi sa ”ti se fure votul”.
Deci, imi explica cineva exact procedeul de furat voturi si logica prezentarii la vot, in ciuda sistemului absolut corupt? Vreau sa inteleg logic. Repet:
1. Mi se pare ca diaspora este vizata pentru un eventual furt de proportii.
2. Jumatate din romani absenteaza, deci teoretic se pot fura milioane de voturi. Exista un raport de voturi furate/numar de absente? Logica ma omoara!

Ma gindeam acum: de unde aceasta paritate aproape perfecta intre cele doua curente politice. Cam in toate tarile e la fel. Generic, ii spunem ”stinga” si ”dreapta”. De multe ori insa diferentele sint atit de mici incit cele doua se confunda.
Jumatate dintre cei care voteaza la americani voteaza cu republicanii, cealalta cu democratii. La romani jumatate din votanti aleg social-democratii iar celalta liberalii. Din cind in cind se schimba putin procentul, doar atit incit nimeni sa nu fie frustrat ca nu a fost la putere.
Pare o chestie naturala, precum procentul de barbati/femei sau cei ce se nasc cu abilitati artistice/matematice.
Oare aceasta paritate vicioasa, care ne mentine permanent in doua tabere aparent antagonice este aparuta ca urmare a unei trieri in timp a preferintelor politice ale oamenilor, sau este un fel de inginerie sociala, premeditata si subversiva?
De ce nu exista decit doua modele de baza? De ce nu exista decit doua tabere? Are oare legatura cu emisferele noastre cerebrale? Ale legatura cu inteligenta? Oare cei inclinati spre arta, visatorii, aleg ”stinga” iar cei inclinati spre stiinte exacte, pragmaticii, aleg ”dreapta”?
Pe mine ma innebuneste dezbinarea asta! E normal sa nu gindeasca toti la fel, dar de ce sint jumatati egale, fara nici o posibilitate de compromis sau consens? In stilul asta, pe plan politic, nu vom ajunge niciodata la armonie, indiferent ce sistem adoptam (inclusiv democratia directa).
Este o lupta absurda, fara vreo sansa de victorie pe vreo parte. Oare n-ar trebui sa adoptam TOTI un set de prioritati logice si sa lasam lupta deoparte? De exemplu:
1. Un mediu curat si o planeta ingrijita si respectata. Asta e prioritatea logica numarul unu. Fara planeta, fara mama noastra si viata pe care o intretine ea, e inutil totul. Toate politicile sa-si faca din asta telul primar.
2. Educatie axata pe viata concreta si pe progresul societatii. Mijloace moderne de educatie, non-abuziva, axata pe aptitudinile inascute ale individului. Pacifismul ca si politica universala, orice, numai razboi si provocare la razboi nu!
3. Avans tehnologic cit mai rapid in domeniul productiei de hrana si bunuri de consum. Iar e logic. Cit timp ai productie mare si roboti care muncesc in locul oamenilor, se poate realiza punctul patru, care azi este de fapt pe primul loc:
4. Bunastare pentru toti. Asta inseamna ca oricine poate trai decent, indiferent de obiectul muncii sau chiar daca nu munceste. Nu inseamna egalitarism, ci doar posibilitatea de a indeparta legea junglei. Politica Venitului de Baza Neconditionat si-a dovedit valabilitatea.
5. Drepturi egale pentru toti: dreptul la viata, la luarea deciziilor care te privesc in mod direct (Democratia Directa), dreptul la exprimare si informare corecta.
Ce va urma… nu are cum sa fie rau. Deocamdata ne invirtim de la stinga la dreapta si invers.

Anunțuri
Published in: on 13 Noiembrie, 2014 at 8:27 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2014/11/13/culegere-de-texte-despre-vot/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: