Religie si democratie

Natiunile cu cel mai mare procent de atei (si, nu intimplator, cu cele mai performante sisteme educationale) se pregatesc sa implementeze Democratia Directa. In unele tari deja functioneaza la nivel local (Elvetia, Islanda, Suedia, Spania).
Democratia Directa (DD) ofera tuturor alegatorilor puterea sa propuna legi care apoi prin referendum (vot electronic) pot fi puse in circulatie sau nu. Se pot propune inclusiv demiteri, schimbari de politicieni, etc. Puterea este pusa in miinile poporului. Desigur DD nu poate functiona la inceput optim fara o Educatie performanta. Pe de alta parte, DD are puterea de a auto-educa oamenii, facindu-i responsabili pe destinele lor (se inlatura regimul cu reprezentanti care iau decizii in locul altora, cum este acum la noi). Nu este greu sa ne imaginam o lume in care majoritatea detine puterea: dispare controlul exercitat de o anumita minoritate bazata pe tot felul de interese, oricine va putea participa activ, va propune si va putea influenta viitorul lui si al comunitatii din care face parte (nu vrem fracturare hidraulica, FMI sau pe unul ca Ponta, de exemplu).
Din pacate Romania si alte tari sint departe de acest deziderat. Romanii ramin la mina corporatiilor straine, a oligarhiei si a intereselor care nu le apartin. Eu personal cred ca este in mare parte vina religiei!
Persoanele religioase nu sint educate sa ia initiative proprii sau sa-si asume responsabilitatea. (Faca-se voia Domnului! Daca se intimpla ceva, nu sint eu responsabil sau altii, ci asa a vrut Domnul.)
Persoanele religioase sint educate sa asculte de o autoritate. (Fac ce zice popa sau Dumnezeu! Nu ma consider suficient de destept/pregatit/sigur-pe-mine incit sa ma descurc singur.)
Persoanele religioase in general dispretuiesc tarile civilizate (in special tarile nordice) pentru numarul mare de atei care chipurile duc la sinucideri, homosexualitate, alcoolism, lipsa moralei si crima, in timp ce apreciaza imperii conduse de regimuri cu adevarat criminale care folosesc religia pentru a manipula masele si a declansa razboaie (SUA).
Persoanele religioase se comporta asemeni unei turme (oile Domnului). De la a accepta pe nerasuflate dogme (reguli impuse) si o autoritate invizibila (Dumnezeu) si pina la a accepta regulile absurde ale unei autoritati umane nu este decit un pas mic. In general credinciosii nici macar nu indraznesc sa se gindeasca la faptul ca pot fi stapinii propriului destin si pot influenta restul lumii cu faptele lor.
Persoanele religioase vor accepta orice (inclusiv nedreptatile si furtul) mult mai usor decit persoanele nereligioase.
Bonus:
Persoanele religioase sint, in ciuda religiei, in general intolerante. (Ateii sint lipsiti de morala si se considera niste maimute, religiile altora sint false, nu exista alt zeu decit al meu, etc.) Dar, cel mai grav este ca persoanele religioase pun in fata celorlalte persoane un concept, o idee (ideea de Dumnezeu) care nu are definitie clara dar pentru care pot sa ucida sau sa se lase ucise. Practic supra-personifica o simpla idee, un sentiment, il fac sa devina mai important decit o alta fiinta sau un alt om!
Desigur toate acestea se cunosc de catre conducatori. Unealta ”religie” a fost perfectionata timp de mii de ani, fiind combatuta doar de educatii alternative (nimeni nu se naste cu o religie, ci trebuie sa fie educat sau sa se auto-educe).
Romania fiind o tara (inca) plina de resurse, are o gramada de ”petitori” puternici. Aceste organizatii (sau oameni) au tot interesul sa mentina populatia la stadiul de oi ascultatoare si nevolnice. Nu au nevoie in Romania de ”orori” gen Democratie Directa, care ar putea insemna independenta financiara si energetica a Romaniei. Nu au nevoie de alte decizii decit de deciziile lor.
Pentru asta insa au nevoie de religie, le este mult mai usor sa-si indeplineasca planurile cit timp populatia este redusa la o masa amorfa de fiinte docile, care nu sint in stare sa-si descopere adevarata forta!

Distribuie daca ti se pare important. Chiar daca esti credincios, invata sa faci diferenta intre divinitate (ideea de Dumnezeu) si religie (un set de dogme). Studiaza atent institutia Bisericii, asa cum este acum! Poti sa crezi in Dumnezeu si fara sa urmezi un set de reguli impuse. Poti sa crezi in Dumnezeu si fara sa alimentezi o institutie corupta. Poti sa crezi in Dumnezeu, dar sa ramii rational!

Anunțuri
Published in: on 5 Octombrie, 2014 at 3:49 am  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2014/10/05/religie-si-democratie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: