Mars (anti)climatic

Sute de mii de persoane s-au adunat in New York (si in alte orase) sa protesteze impotriva schimbarilor climatice cauzate de marii poluatori. Este cel mai mare mars pentru clima din istorie!
http://peoplesclimate.org/
Din poze reiese o reala preocupare a populatiei din diverse domenii de activitate. Au fost mesaje anti-frack, pro energii regenerabile.
Totul s-a suprapus peste o reuniune a liderilor mondiali la sediul Natiunilor Unite.
Ei bine, eu am vechea problema cu marsurile astea. In poze vad practic sute de mii de… cersetori! Lumea s-a adunat intr-o turma ca sa behaie niste rugaminti catre ciobanii care le conduc. Iar ciobanii le pot asculta sau nu. Aparent NU, pentru ca asa cum scrie in acest articol:
http://www.theglobeandmail.com/news/politics/as-global-leaders-gather-for-un-climate-talks-protesters-urge-action/article20717409/
”liderii sint sceptici si pesimisti” si inventeaza scuze pentru a nu face nimic. (Ca cica lipseste India si China, etc.)
Nu tu ”fuck the system”, ”jos cutarescu sau cutare corporatie”, ”vrem democratie directa pentru a ne hotari singuri soarta”, ”am gasit o alternativa la capitalism”, etc. Doar be-he-he, fie-va mila si dati-ne putin aer curat!
Probabil ca totusi un astfel de numar de oameni ii vor intimida putin pe liderii mondiali, care nu viseaza decit petrol si bani. Astfel vor aparea noi reclame despre cum companii de genul Shell au implementat noi reguli privind conditiile de mediu… pina la urmatoarea deversare sau cum cutare corporatie si-a propus sa foloseasca mai putina hirtie la birouri.
Oare cind vor intelege bietele oi ca marii bastani nu-si pot permite sa renunte la petrol? Daca renunta acum la petrol tot sistemul lor se prabuseste. Toata economia mondiala e bazata pe petrol, gratie geniului lor. Cu petrolul se tin oamenii sclavi! (Doar n-o sa aiba fiecare panoul lui solar sa devina independent energetic si sa evadeze din acest minunat sistem, nu?) Cu petrolul se fac carute de bani! Pentru petrol se declanseaza razboaie, se distrug tari si se face genocid. Corporatiile petroliere sint pasiunea liderilor globali, jucariile pe care le adora. Cum sa lase ei oile sa le fure jucariile? Daca ar aparea energii eoliene si solare la tot pasul, cum dracu sa mai faci o criza energetica care sa determine lumea sa accepte un Guvern Mondial? Una este sa construiesti elicii cu dinam (asta poate si un copil), alta e sa sapi gropi si sa instalezi sonde, otravind totul in jur si facind profit din roadele subsolului la faurirea carora n-ai contribuit cu nimic. Cum altfel s-ar putea implini visul capitalist de a lua resursele planetei in proprietate privata?
Of, of, oile behaie si nu inteleg deloc planurile ciobanilor!
Si apropo: citi din sutele alea de mii isi sting becurile prin casa, refolosesc produse si nu sint consumeristi? Eu stiu ca la americani lumea nu prea are treaba cu economisirea de energie si resurse. Bine zicea Desmond Tutu: singura cale este boicotarea corporatiilor si a evenimentelor unde se consuma combustibili fosili.

Published in: on 23 Septembrie, 2014 at 4:24 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2014/09/23/mars-anticlimatic/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: