Sistemul, pe scurt

1. Traim intr-un sistem ECONOMIC extrem de simplu: capitalismul! Are doar doua coordonate principale: profitul si proprietatea privata. Profitul este scopul suprem care scuza mijloacele. Proprietatea privata e un mijloc prin care poti face profit sau ii poti impiedica pe altii sa faca profit. Societatea, comunitatea, simtul civic, toate astea nu tin de capitalism (care ridica in slavi individualismul si egoismul), astea tin de socialism, comunism si alte sisteme.
Concluzia: in ACEST SISTEM nu va asteptati ca altii sa va rezolve problemele! Vine un strain sa faca profit pe proprietatea ta privata? Sa-ti aduca in ”dar” cianura, pamint si ape otravite? Sa-ti taie copacii? Esti singurul care-l poate da afara de acolo! Esti singurul care are mijloace legale, perfect recunoscute de sistem, sa stopeze goana dupa profit a altuia. Fa-ti un ONG local, o asociatie cu vecinii, nu mai astepta sa-ti vina niste hipioti activisti care isi asuma riscul sa infrunte sistemul si sa ia bastoane pe spinare. Hipiotii aia nu vor rezolva absolut nimic in ACEST SISTEM!
2. Traim intr-un sistem POLITIC extrem de simplu: democratia reprezentativa! Adica sintem atit de imbecili incit punem alti oameni sa ne hotarasca viitorul, sa ne impuna legi, sa faca practic ce vor cu noi si vietile noastre. In acest sistem exista niste grupari de indivizi bazate pe anumite interese, numite ”partide”. Partidele fac mai usoara patrunderea in Parlament. Parlamentul este locul ala unde o freaca borfasii aia care se joaca de-a Dumnezeu cu noi, borfasii care ne hotarasc noua viata. Doar ei, borfasii, pot hotari ceva in ACEST SISTEM!
Concluzia: daca vrei sa poti schimba hotaririle care nu-ti convin, trebuie sa patrunzi in Parlament, in ACEST SISTEM! Degeaba esti hippiot si iesi pe strada sa-ti dai cu PET-ul cu pietricele in cap, tu nu faci parte dintre reprezentantii alesi. Doar intr-o democratie participativa sau directa ai rezolva ceva, adica un sistem in care toti pot sa participe la actul decizional. In ACEST SISTEM trebuie sa-ti faci un partid (sau sa propui un candidat independent) si sa patrunzi in Parlament, nu sa ragi pe strada ca un animal ranit. Punct!

Aaaaa, nu va place SISTEMUL in care traim? Nu va place Capitalismul sau Democratia Reprezentativa (sau amindoua)? Atunci DA, nu mai ai ce face decit sa iesi in strada, cu sau fara PET-uri, sa te organizezi, sa intelegi in primul rind ce nu-ti place, sa ai revendicari clare si eventual solutii coerente. Atunci poti iesi impreuna cu prietenii si vecinii tai, poti face scandal, poti cere clar si raspicat SCHIMBAREA SISTEMULUI!
Degeaba ceri prostii gen: fara cianuri, fara fracturare, fara taieri paduri, fara cutare borfas sau cutare partid. Acestea sint doar efecte ale sistemului pe care omiti sa-l pomenesti in cererile tale. Practic tu ceri macelarului sa nu mai omoare animale!
Culmea e ca sistemul politic si cel economic pot fi schimbate din interiorul sistemului politic, fara scandal si PET-uri cu pietricele. Este suficient un partid cu acest scop si o majoritate parlamentara. Ginditi-va BINE la asta!

Published in: Fără categorie on 5 Septembrie, 2014 at 4:39 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2014/09/05/sistemul-pe-scurt/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: