Libertate sau comoditate?

Stateam si ma gindeam: ce inseamna libertatea? Ce inseamna privarea de libertate? Am auzit multe voci (inclusiv a mea) spunind ca si-ar dori sa stea in puscarie de exemplu in locul lui Varg Vikernes in Norvegia. Tipul a omorit un om, a fost bagat la bulau citiva ani si acum e liber (ca la nordici pedepsele maxime is foarte mici ca si timp, relativ la restul tarilor). In puscarie a avut televizor, clima, sintetizator (de fapt a facut in puscarie cel putin un album de pe urma caruia a cistigat o groaza de bani dupa ce a fost eliberat, cu avantajele aferente: femei care noah, il vizitau si in puscarie, proprietati, faima, etc.). Mincare a avut gratis, din banii contribuabilului. Dureri… nu prea. Asistenta medicala asigurata. Pe bune acum, cred ca reteta succesului cel putin in Norvegia e sa omori cel putin un om. Ai de toate! Ca sa-ti faci asa un trai comod, trebuie sa tragi la greu, in regim normal. Un mic inconvenient e ca nu poti merge unde vrei, dar eu personal is obisnuit cu asta (mai ales cind se intimpla sa am prietena).
Ce inseamna ”libertatea”? Oare nu e un termen relativ inventat de noi? Ciinele care se intoarce in cusca (unde are mincare si afectiune) indiferent de conditii e liber? Corporatistul care munceste 20 de ore din 24 ca sa-si plateasca taxele e liber? Protestatarul care latra in fiecare uichend fara nici un rezultat e liber? Padurarul care traieste in mijlocul naturii dar nu are ce minca e liber? Puscariasul care s-a nascut intr-o familie disfunctionala, a trait intr-un mediu violent si ostil, apoi a nimerit intr-o puscarie care i-a dat practic mai mult confort decit avea, e mai putin liber?
Eu cred ca libertatea, ca orice alt stimul, se traduce prin confort. Unii barbati prefera sa stea cu femei abuzive, geloase (si urite :P) doar pentru ca au certitudinea faptului ca nu sint inselati, au mincare gatita si, cumva, femeia iese din tiparul comun al epocii. Altii isi imagineaza ca nu pot mai mult si se multumesc cu un compromis imaginar, pe masura educatiei lor. Sint liberi?
Eu cred ca ”libertatea” e o formula de PR. O himera, un termen capitalist care serveste intereselor papusarilor. Se presupune ca libertatea inseamna lipsa peretilor, intr-o lume limitata de tot felul de ziduri, mai mult sau mai putin imaginare. ”Becali a fost privat de libertate”. La fel si Miron Cosma. De fapt indivizii aveau tot confortul (inclusiv amante in cazul minerului infractor) aveau certitudinea ca ceea ce aveau mai scump (familie, viata, viitor) e asigurat in continuare, in spatele zidurilor si ii asteapta. Cu un mic artificiu mintal poti depasi acest inconveninet (zidurile), mai ales cind stii ca inainte ai avut tot ce-ti doreai.
Intr-o orinduire cu adevarat ”libera”, incarcerarea ar fi fost pedeapsa suprema. Ce te faci insa acum, cind practic sistemul te incarcereaza de la nastere? Esti liber sa fii somer, democratia e o iluzie, la fel si politica. Ai dreptul sa te descurci (urmind niste reguli impuse de altii) sau sa mori de foame (sau de ce vor altii).
Macar daca libertatea s-ar defini conform epocii: acum, in capitalismul sfirsitului de lume, se traduce prin independenta financiara. Si posibilitatea urlatului la luna. Faci o crima, ceva considerat gresit de societate? Rezultatele sint clare: te lasam sarac, sa nu ai bani nici de autostop. Eventual iti bagam un cip sub piele ca sa stii ca sintem cu ochii pe tine si de cite ori vei avea nevoie de ceva noi te vom controla…
Umm, stati putin, pai asta se si intimpla: traim intr-o mare puscarie! Micile puscarii au devenit doar diversiuni menite sa ne faca sa credem in dreptate. (In America puscariile private au devenit o afacere de succes iar numarul puscariasilor e in crestere galopanta. Cu cit clientii sint mai multi, cu atit ajutorul de la stat si privati e mai mare. Astfel se alimenteaza fobia oamenilor fata de ”elemente turbulente” si iluzia ca cineva se ocupa de justitie… lupii stapini la oi inventeaza noi garduri si se imbogatesc iar oile behaie din ce in ce mai fericite.)

Published in: Fără categorie on 25 Iulie, 2014 at 1:41 am  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2014/07/25/libertate-sau-comoditate/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: