Doar o poza

017-child-gaza-city-attack-january-6-20082Din cite stiu, aceasta e prima imagine pe care o postez pe pagina mea cu victimele din Gaza. Cel putin asa imi amintesc, am vrut sa-mi scutesc cititorii de imagini infricosatoare, care nu-mi provoaca nici o placere, stiind ca oricum net-ul e plin de ele.
As vrea acum sa facem un exercitiu de constientizare! Ce putem vedea in poza? O minte obisnuita, normala, aflata in spatele calculatorului ar zice asa: pare o femeie (fata mai mica?) acoperita de o gramada de moloz. Nasol, a cazut o bomba si a avut ghinionul sa se afle acolo. Pare mai mult ca o mumie, cum sint o gramada de exemplu pe Everest. Ok, urmatoarea poza!
Bun, daca si voi vedeti asta, ati trecut cu succes prima etapa. Deci sinteti constienti ca vedeti un om mort! Probabil foarte putini ginditi ca femeia aceea era inarmata pina in dinti, tragea ca o isterica cu mitraliera si merita sa moara. (Nu se vede nici o arma linga ea.) Deci e o femeie omorita accidental, asa ca multi altii in Gaza.
Bun, ce inseamna ca e moarta? Ce reprezinta pentru voi viata? Lasind ipocrizia religioasa, viata este tot ce aveti mai de pret, nu? In spatele fornaiturilor nationaliste, crestine, patriotice, niciodata, dar niciodata nu sinteti voi cu adevarati pregatiti sa va dati viata! Va e frica de Marele Neant, de Marele Somn, de faptul ca odata morti nu veti mai putea bea, fute, minca, distra, plimba, ride, plinge, simti, etc si chiar daca credeti cu tarie ca va urma un fel de viata dupa moarte, nu mai poate fi la fel ca viata obisnuita. Deci da, femeia asta, indiferent ce religie ar avea, a pierdut lucrul cel mai de pret: viata! Tai, tai, e moarta, coapta, ca un sobolan otravit care pute.
Bun, etapa trei. Pentru un ateu/agnostic, chestia asta e teribila! Nimic nu poate fi mai rau decit moartea! Viata e singurul lucru pe care-l are, e un timp unic care trebuie folosit cit mai frumos, care nu trebuie irosit si, necrezind in nimic, dupa viata nu mai poate urma decit o eternitate de… somn. Fara vise! Un ateu ar face orice sa nu moara, sa traiasca cit mai mult si mai bine. In momentul in care este intr-un conflict armat, viata ateului e pusa in pericol, deci se va feri rational de conflicte.
Problema intervine atunci cind esti spalat pe creier de religie. Practic religia se bazeaza exact pe aceasta teama fireasca a omului fata de moarte. Religia e singura (deocamdata) care da o speranta ca mai exista ceva dupa. Un om religios nu va putea privi niciodata moartea cu seriozitatea unui necredincios. Se va gindi ca oricum, chiar daca ajunge in Iad, e mai misto decit sa dormi la nesfirsit. Practic si viata e un chin, nu?
Aici e marea mirsavie: un credincios nu va fi tulburat prea tare de aceasta poza. Se va gindi ca asa-s caile Domnului, ca fata aia acoperita de moloz acum cinta pe un norisor linga un batrin cu plete si triunghi pe cap. Fiecare e liber sa fie cit de credul (sa ma exprim elegant) doreste, pina la urma, sa creada orice, dar eu nu pot tolera lipsa ratiunii atunci cind vine vorba de viata. Pentru mine singurul lucru sfint e Viata!
Ma intreb citi religiosi realizeaza ca Dumnezeu le interzice sinuciderea, dar practic faptul ca mori pe un cimp de lupta, ca te afli acolo, e tot sinucidere?
Etapa patru: ce parere ai fi avut daca in poza erai tu? (Ok, probabil niciuna! :P) Dar daca in poza era fiica ta? Sau sotia? Sau prietena? Sau mama? Ai privi-o la fel? S-o vezi pe maca-ta strivita, acoperita de moloz, cu singe inchegat in jurul ei, cu ochii albi si deschisi intr-un strigat mut, un ultim gest impietrit pe chipul ei in timp ce exploda linga ea o bomba aruncata de niste dementi.
Intelegeti despre ce vorbesc? Razboiul NU are justificare! NU ARE!

Published in: Fără categorie on 23 Iulie, 2014 at 6:57 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2014/07/23/doar-o-poza/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: