Baile Herculane, paradisul anarho-capitalist

Pina acum m-am ferit cit mai mult sa mai trec prin Herculane. Acum 20 de ani, dupa uciderea sotilor Ceausescu si venirea la putere a fostei Securitati, interesata doar de propria capatuiala si schimbind macazul ”pretioaselor indicatii” inspre corporatiile straine, m-am lamurit – statiunea Baile Herculane e condamnata la moarte! Imi facea rau sa o vad: un schelet putred, respingator, altadata o fiinta vie de o frumusete aproape ireala.
Am preferat cadrul natural, muntii ce se deschid imediat linga ea. Dar acum am stat 5 zile la hotel si am facut cura de apa sulfuroasa, ca un veritabil pensionar… sau cel putin m-am straduit sa fac!
Nu mai e un secret pentru nimeni ca romanii ”se bucura” de binefacerile capitalismului, a initiativei private axate pe profit. Cel mai bine se vede asta la Herculane! Statiunea colcaie de ”pensiuni”, care au ajuns sa se intinda si pe mijlocul strazilor sau deasupra riului Cerna, din lipsa de loc. Facute din materiale ieftine, la repezeala, cu un stil arhitectonic conform preferintelor ”patronilor”, fara nici o legatura cu respectul pentru natura si frumos, ”ofertele” de cazare curg cu sutele, la preturi deloc de neglijat pentru un buzunar decent. (In sensul ca am reusit sa ”scap” de salariu complet in numai 5 zile.)
Vrei sa fii patron, Herculane te asteapta cu bratele deschise!
In mod paradoxal (oare?), cele mai cautate locuri de cazare se afla insa in fostele hoteluri/pavilioane. Hotelul privat Ferdinand (cu a sa intrare noua de un imens prost-gust, de marmura neagra/panou alb electric/cladire veche alba si cu preturi absolut nesimtite) e deliciul corporatistilor aflati in team-building. Hotelurile Afrodita si Diana, construite in comunism, renovate doar pe jumatate, au parcarea ticsita de masini straine. Hotelul Cerna e unul dintre cele mai frumoase si accesibile si inca nu m-am prins daca e privat sau nu. Si… cam atit. Din observatiile mele, vechile hoteluri ori se darima de la intemperii, ori sint renovate partial si folosite fara prea mare succes. Majoritatea se darima!
De exemplu uriasul Hotel Hercules, cel cu doua corpuri de cladire, in care imi placea sa ma dau cu liftul cind eram mic. Cele citeva sute de locuri de cazare sint abandonate iar acum cred ca doar citeva camere sint folosite drept locuinte sociale (inainte se aflau in Hotelul Decebal). Hotelurile Decebal si Traian, niste miracole arhitectonice au devenit simbolul distrugerii statiunii. Pe unul cresc balarii si se vad caramizile ca niste dinti stricati iar pe altul primaria se preface ca-l renoveaza (de fapt mie imi pare o spalare de fonduri – nici un inginer nu ar tencui un perete fara sa-l protejeze inainte de ploaie cu un acoperis). Cladirea cu statui vechi a Bailor Romane ma mir ca mai sta in picioare. Pavilionul 6, o cladire fenomenala in stil art-nouveau, arata ca dupa bombardament.
Aici ajungem si la incompetenta autoritatilor statului!
Cica primarul de acum e unul ”bun”. In timp ce ceilalti nu au facut absolut nimic, asta ”face”. Mda, face: a renovat exteriorul cinematografului (o cladire cubica in stil saptezecist), a facut niste tobogane pentru copii, a pus niste placaj la Baile Romane sa nu intre vandalii, a renovat (probabil tot exterior) un pavilion sau doua si a pus niste cearsafuri pe schele la hotelul Decebal dupa ce l-a tencuit, ca sa nu zica lumea ca e lasat de izbeliste. Altceva nu-mi amintesc. Aaa, ba da, a facut o ”promenada” absolut oribila, in stil post-modernist, in jurul hotelului Roman, cu o gramada de material irosit (ciment si lemn).
Probabil ca tot e bine, dupa cum zic localnicii, caci fondurile lipsesc!
Dar capitalistii privati au fonduri si inca la greu. De fapt au atitea fonduri ca vilele rasar ca ciupercile otravitoare dupa ploaie si isi permit chiar sa capteze apele termale. Exista citeva nume pe care localnicii le soptesc infiorati, nume de ”patroni” cu cite 5-6 masini, multe hoteluri, etc.
Dar acum vorbeam de Stat. Toata lumea stie in ce sistem ne balacim. Statul este numai pe hirtie (la fel si Constitutia Romaniei) iar interesul cetateanului… il priveste numai pe cetatean. Unii cetateni totusi s-au unit si si-au urmarit interesul: acela de a avea tratamente gratuite din resursele naturale care apartin, in mod firesc, tuturor oamenilor. Comunitatea locala a construit din putin beton si piatra niste ”cadite” la 7 Izvoare si linga Hotel Roman. Acolo poate intra oricine, oricind. In mod ”misterios” ”cineva” le vandalizeaza constant, de au ajuns sa fie aproape impracticabile. Desi stilpul de electricitate se afla la citiva metri, nu se ”doreste” montarea unui bec, pentru cei care vin noaptea. Se vorbeste ca ”privatii” sint scandalizati de faptul ca isi pierd clientela care vine la cura si fac tot posibilul ca aceste gratuitati sa nu existe. Multi au captat apele pentru piscine private, de au ajuns sa sece izvoarele publice (de exemplu izvorul de ochi din fata fostului hotel UGSR).
Dar sa nu fiu nedrept. Statul e totusi reprezentat de o scoala si de o masina de politie care arde benzina pe strazi, urmarind turisti. Ca pe localnici ii stiu deja. Pentru altele, sa zicem pentru reabilitarea vechilor cladiri istorice, a bailor sulfuroase, a hotelurilor cu sute de locuri de cazare, ”nu sint fonduri”.
Toate merg in vile, piscine, masini straine si chiolhanuri private la Herculane, Bucuresti si cam in toata tara. Ca asa e in anarho-capitalism!

Anunțuri
Published in: Fără categorie on 24 Aprilie, 2014 at 2:47 pm  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2014/04/24/baile-herculane-paradisul-anarho-capitalist/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. MAI DEGRABA IAD ANARHO-CAPITALIST….


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: