Comunicarea aduce bunastarea

Oamenilor le place la nebunie sa formeze bisericute. Se aduna impreuna pe baza unor idei comune, apoi marsaluiesc cu un stindard in frunte, incercind sa le impuna si altora. Asa a aparut politica de stinga, politica de dreapta si extremele.
Ma intreb ce s-ar intimpla daca ar exista mai multa comunicare intre oameni. Ma intreb cum ar arata o lume bazata pe dialog si dorinta de a intelege. Fara ipocrizii, orgolii si dezbinare.
O vreme am crezut ca solutia unei lumi mai bune (pentru mine) ar fi un fel de melanj al extremei drepte combinat cu o educatie fortata – scapi de elementele turbulente, refractare, educi lumea sa fie ok si totul se rezolva (cel putin asa sustin cunoscutii mei care mi-au citit blogul acum citiva ani).
Apoi am sarit in barca extremei stingi: oamenii trebuie sa formeze ”bisericute” si uniti sa realizeze o lume mai buna. Bineinteles, anarhismul comunist suna excelent: nu mai exista sefi, doar auto-organizare si intelegere. Mindru, am luat steagul anarho-comunist (chiar doua la un moment dat, dovezile le aveti pe FB) si am marsaluit pe strazi cu el. Apoi am fost calificat drept ”impostor” exact de catre cei din bisericuta mea, pe motiv ca acum citiva ani pe blog aveam alte idei. Mai mult, nu impartaseam discriminarea pozitiva practicata de ”stingaci” pentru a contracara discriminarea de factura fascista, parindu-mi tot… discriminare.
Astfel iluzia unei lumi mai bune a inceput din nou sa se destrame atunci cind mi-am dat seama ca oricum ai lua-o se ajunge tot la conflict (ideologic apoi fizic). Orice ai face, pe undeva, ascuns intr-o vagauna, va exista cel putin un individ care sa nu gindeasca la fel ca ceilalti, la care sa nu functioneze respectivul model educational si care sa refuze ”adevarul” atit de drag unora.
Apoi mi-am dat seama ca nu exista de fapt ”minoritati”. Termenul de ”minoritate” e o eticheta pentru cineva diferit. Toti oamenii sint diferiti dar, in acelasi timp, sint aceeasi specie, sint… oameni.
Educatia poate rezolva multe, poate uniformiza constiinte, poate trasa cai de urmat si reguli de respectat. Dar educatia (informarea) fara comunicare e ca o masina fara volan: se va lovi de primul obstacol. Unde mai pui ca nivelul de inteligenta (intelegere) al oamenilor variaza. Nu vor putea vreodata doi oameni sa inteleaga exact acelasi lucru dintr-o situatie complexa. Fiecare are experienta lui de viata, bagajul lui de cunostinte si modul unic de a reactiona.
Eu cred ca doar o lume bazata pe COMUNICARE va putea sa functioneze. Comunicare nu in sensul de transmitere seaca a informatiilor ci de DIALOG! Un dialog presupune dorinta de a asculta si de a intelege parerea celuilalt. Extrema dreapta are motive (argumente) sa fie asa. Extrema stinga are argumente sa fie asa. Fiecare dintre cele doua o considera pe cealalta un fel de mutant odios, care trebuie stirpit. Fiecare om dintr-o bisericuta crede ca detine cel putin ceva mai bun decit restul bisericutelor (de bine ce se afla in acea bisericuta) si… nu-si doreste sa comunice! Nu doreste sa asculte, sa afle parerea celuilalt, sa analizeze argumentele, sa informeze si la rindul lui sa fie informat, pentru a lua apoi toti o decizie comuna, de comun acord.
Capitalistii sint convinsi ca acel sistem bazat pe profit poate aduce fericirea si bunastarea. Socialistii sint absolut convinsi ca doar o societate bazata pe solidaritate si folosire in comun a resurselor ne poate aduce Raiul pe Pamint. Ambii au argumente si dovezi istorice. Iata cum am ajuns ca intre doua sisteme ”perfecte” sa ne tirim in mocirla unei lumi falimentare.
Elitele s-au prins ca sistemul dezbina-si-stapineste e cel mai bun! Acum stau si se distreaza de minune urmarind furnicile de sub ei cum isi dau una alteia in cap, in timp ce doar EI sint uniti! Le-au creeat maselor un sistem simplu (si fals) stinga-dreapta si astfel le-au antrenat intr-o roata de hamster de care nu mai pot scapa.
Poate nu stiati, dar masoneria este formata din ”frati” care se ajuta cu orice pret. Evreii sint singurii care au constientizat cuvintele Bibliei ”iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti”, cuvinte care, apropo, erau scrise de evrei pentru evrei. Detalii aici:
http://www.sichosinenglish.org/books/ahavas-yisroel/04.htm
Solidaritatea aduce puterea! Oare citi dintre noi am constientizat asta cu adevarat? Cit timp nu exista nici macar dorinta de dialog, nu cred ca putem avea pretentia rasturnarii unui sistem si a unei lumi mai bune. Ne vor conduce cei uniti!

P.S.
Nu cred in ”minoritati” (vezi mai sus).
Nu cred in religii, pentru ca nu exista argumente care sa le demonstreze.
Nu cred in granite.
Nu cred in incapacitatea unui om de a se descurca singur si astfel de a avea nevoie de alti oameni care sa-i dicteze ce sa faca cu viata lui.

Cred in educatie!
Cred in comunicare!
Cred intr-o lume mai buna!

Asta ma face ”anarhist”? Nu stiu, poate doar teoretic. De fapt… ma simt om.

Anunțuri
Published in: Fără categorie on 24 Februarie, 2014 at 11:29 am  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2014/02/24/comunicarea-aduce-bunastarea/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: