Despre capitalism, pe larg

Citez din Wiki: ”Capitalism is an economic system in which trade, industry and the means of production are controlled by private owners with the goal of making profits in a market economy. Central characteristics of capitalism include capital accumulation, competitive markets and wage labor.”
Deci in acest mirific sistem UNICUL tel este profitul. Prin definitie! Virful lantului trofic capitalist, masculul alfa, cel mai tare din parcare, mega-fuckerul dupa care trag toate femelele, omul cel mai apreciat si premiat este cel care face cel mai mare profit (acumuleaza cel mai mult capital). Probabil cretinii care au inventat acest sistem s-au gindit ca fericire=profit. Sau ca sanatate=profit. Sau ca justitie=profit. Sau ca dragoste=profit. Sau ca… oamenii=profit. Altfel nu-mi explic de ce a fost inventat acest sistem si de ce vor unii sa-l pastreze. Dar sa continuam…
De fapt sistemul a fost inventat de oamenii cu bani, pentru a-si mentine puterea… si banii. Ca dovada marile dinastii monarhice/capitaliste care se incapatineaza sa fie din ce in ce mai bogate si mai lipite de putere. In ultima vreme au aparut doar citiva intrusi, in general noii magnati ai resurselor naturale (!) de dupa caderea regimurilor dictatoriale din Rusia si India. Sau niste programatori isteti (vreo 3-4). Deci din epoca feudala omenirea este condusa de aceleasi familii cu bani.
Spuneam de resurse naturale. TOTUL se bazeaza pe ele, inclusiv industria software care ar fi inutila fara siliciul procesoarelor. Eh, imaginati-va ca aceste resurse sint limitate! Da, culmea, sint atit de limitate incit s-au cam… epuizat. Terra este o sfera, nu un plan infinit. Aici intra in joc copiii malformati ai capitalismului: corporatiile. Corporatiile sint niste intreprinderi private care nu au decit un tel: sa faca profit! Nu conteaza in ce fel, pentru ca in definitia capitalismului s-a omis acest detaliu. Ideea e sa faca profit, cum stiu ele mai bine… sau mai rau. Asa au ajuns sa se dezvolte peste masura, ca niste fetusi gretosi, inghitind totul in calea lor si abuzind de puterea pe care o au, ca sa capete si mai multa putere!
S-a demonstrat ca puterea e un drog. Oamenii puternici o iau razna (toata trilogia aia cu Golum si ceva Inele este despre asta.) iar corporatiile sint facute de oameni, deci si ele o iau razna. Oamenii puternici sint ca niste alcoolici. Uita de unde pleaca. Uita unde vor sa ajunga. Devin violenti. Fac totul sa aiba o doza din ce in ce mai mare de drog. Corporatiile au ajuns sa fie atit de mari incit nu numai ca au inabusit orice initiativa locala, dar au ajuns sa se bata intre ele pe resurse. Ne indreptam rapid spre victoria (si monopolul) unei singure corporatii.
Bun, imi veti spune, corporatiile vor profit, aia care ne conduc vor bani (adica tot profit pina la urma) dar ce are asta cu noi, oamenii de rind?
Pai fratilor, profitul se face consumind resurse! Si nu ma refer acum la resursele umane, din care majoritatea pot spune ca fac parte, ci la cele naturale. Una este sa exploatezi un om intr-un sweatshop o viata intreaga, hranindu-l cu o boaba de orez, alta e sa exploatezi o resursa naturala epuizabila, care nu se va reproduce de la sine. Incet, incet, vei ramine fara resurse naturale iar omul nu va mai avea unde sa-si cultive orezul.
In aceste momente asistam la caderea acestui sistem scirbos: epuizarea resurselor naturale si lupta intre corporatii. Elitele se lupta intre ele pentru ca incearca sa-si mentina profitul, profit care deja e imposibil de mentinut. Nu poti creste nelimitat intr-un univers limitat! Omul de rind insa nu e constient de asta. Sta la televizor si casca la telenovele. Sau isi face cruce cind afla de pe Discovery ca a mai disparut o specie, vinata pentru… resurse. Culmea e ca nici bogatii putrezi din virful piramidei nu sint mai constienti. Puterea i-a orbit intr-atit incit pentru ei e inacceptabil sa faca pasi inapoi (in materie de profit si capital). S-au obisnuit sa fie ascultati de prostime, chiar adulati, asemeni oricarui dictator.
Haideti sa facem o proiectie simpla in timp: sa zicem ca va angajati la o corporatie care exploateaza gaze de sist prin fracturare hidraulica. De ce prin fracturare? Pentru ca, normal, e cea mai profitabila metoda! Veti avea salariu mare… citiva ani, cit timp exista gaze. Dupa ce se epuizeaza gazele ce faceti?
Sau sa zicem ca va vindeti pamintul acelei corporatii, ca sa exploateze gazele. Ramineti fara o resursa regenerabila, dar veti avea niste bani, nu?
Sau sa zicem ca asistati pasiv cum vecinul isi vinde pamintul la corporatie. In curind pinza de apa freatica se va otravi, animalele nu vor mai putea bea apa si ciorba o veti face cu apa imbuteliata de la magazin.
Sau sa zicem ca lucrati la alta corporatie, stati undeva departe de exploatare si nu va afecteaza in nici un fel. Cu cit rezervele de apa potabila vor scadea, cu atit cererea va fi mai mare, deci pretul apei va creste iar calitatea vietii va scadea. Spre deosebire de gaze, apa nu poate fi inlocuita. Sintem 70% apa!
Bun, veti zice, corect, corporatiile ne maninca viata si cele necesare vietii. Ce putem face? Sintem prea mici!
Da, am ajuns prea mici! Lupii aia pe care i-am lasat sa ne conduca au ajuns ca in sute de ani sa instaleze un gard eficient la stina de oi. Au monopol pe violenta, au avioane invizibile, drone si, regretabil, oameni dresati sa ucida alti oameni. Nu prea poti sa te pui cu ei!
Problema e ca pe masura ce trece timpul, va fi tot mai greu. Cum spuneam, resursele de care dispun ei sint tot mai multe iar ale noastre tot mai putine. Profitul corporatiilor se scurge doar spre actionari. Resursele naturale sint exploatate si irosite. Sistemul TREBUIE schimbat!
Primul pas e sa stingi televizorul. Apoi… gindeste!

Anunțuri
Published in: Fără categorie on 21 Noiembrie, 2013 at 11:06 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2013/11/21/despre-capitalism-pe-larg/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: