Mintim pina murim!

Cum ar arata o lume sincera? Cum ar fi societatea umana daca ar fi bazata pe sinceritate? Cum ne-am modela ca fiinte daca am putea sa ne exprimam liberi, total neingradit? Cum am face fata tuturor traumelor, obsesiilor, ”perversiunilor” si gindurilor reprimate ale noastre si ale altora?
Eu cred ca sinceritatea este cea mai inalta forma a libertatii! Sa fii sincer in primul rind cu tine insuti este primul pas spre constientizarea unei realitati pe care noi alegem sa o ignoram si care ajunge sa ne subjuge, sa ne inabuse fiinta. Apoi, sa fii sincer cu ceilalti, sa le spui tot ce te doare, ce gindesti, iar ei sa-ti spuna la fel. Ce forma mai inalta de comunicare poate exista? Fara psihologi, fara hipnoza, fara pastile antidepresive, doar sinceritate cruda!
Din acea comunicare neingradita ar putea izvori o lume noua, o lume care sa-si vada (si astfel sa-si recunoasca) greselile, o lume lipsita de bariere (morale si apoi fizice), o lume eliberata complet de tirania dogmelor si a prejudecatilor!
Dar noi deocamdata mintim! Ne mintim in fiecare secunda, ii mintim si pe ceilalti si sintem mintiti la rindul nostru! Traim intr-o societate nesincera, falsa, alunecoasa si inselatoare. Ne reprimam ginduri, senzatii, sentimente, uneori chiar puterea ratiunii, in favoarea unei ”realitati” frivole, care sa ne ofere un minim de confort emotional. Ne-am obisnuit sa acceptam (total ilogic) niste norme de conduita, niste formule ”corecte politic”, niste ierarhii profund nedrepte, doar de dragul unei linisti aparente. Linistea ce de obicei apare inainte oricarei furtuni!
De ce ne mintim? Pentru ca, in infatuarea noastra, nu vrem sa ne acceptam originea fireasca, naturala, animala. Toti sintem obsedati sexual, toti ne simtim atrasi de anumite tipare, imprimate genetic. Dar ne-am croit legi, garduri dupa care stam ascunsi, inselindu-ne ca sintem liberi. Nu avem voie sa ne placa (ce formulare absurda, nu?) o copila de 14 ani, pentru ca… e minora (alta bariera autoimpusa). Imediat sar pe tine o droaie de fiinte binevoitoare din aceeasi specie care iti pun etichete. Ce naste asta? Frustrare! Frustrare datorata ingradirii libertatii de exprimare, in primul rind. Este rusinos sa te uiti la decolteul unei femei pentru ca… nu se cade! Societatea a uitat insa sa ne dea o explicatie de ce nu se cade. Probabil ca sa fie o gramada de frustrati care nu au voie nici macar sa se uite. Ne este greu sa recunoastem, inclusiv fata de noi insine, ca la un moment dat orice poate avea conotatie sexuala, chiar si un Like pe Facebook, pentru ca… sexul e un subiect tabu si orice obsesie (chiar daca e o caracteristica genetica) nu e buna! Majoritatea oamenilor evita discutiile despre masturbare la fel cum evita sa poarte caciula in biserica…
(Da, religia e vinovata de multe ”porunci” coercitive!)
Ne mintim prin simplul fapt ca evitam sa vorbim despre adevar. Ne mintim si pentru a ne gasi un confort minim, pentru a evita sa ne implicam, din lene sau prostie. Apoi ne plingem ca lucrurile nu sint asa cum ne-am dori. Ne alegem ”reprezentanti” care sa faca lucrurile in locul nostru. Ne alegem conducatori care sa gindeasca si pentru noi. Toti acestia ne mint de ingheata apele, noi stim ca ne mint, dar din lasitate sau lene ne prefacem (ne mintim) ca-i credem. Politica e o imensa minciuna! Economia e o imensa minciuna! Sistemul e o imensa minciuna! Dar noi, obisnuiti sa mintim si sa fim mintiti, alegem inchisoarea propriilor slabiciuni, in detrimentul libertatii neingradite.
Intr-o societate mincinoasa relatiile dintre oameni nu au cum sa fie altfel! Familiile (care mai rezista) se complac intr-o inselatorie dulce-amaruie. Cupluri care se cunosc de zeci de ani evita constant sa vorbeasca despre anumite lucruri. Parintii evita sa discute anumite lucruri cu copiii sau pur si simplu ii mint (indoctrineaza) masiv.
Si, cel mai grav, un om sincer intr-o lume nesincera este din start un handicapat. Un om liber intr-o inchisoare este considerat o amenintare, prin simplul fapt ca nu contribuie la propagarea sistemului, nu se supune legilor inertiei. Si este indepartat firesc, astfel incit sistemul sa functioneze nestingherit.
Intreb din nou: oare cum ar arata un sistem bazat pe sinceritate? Un sistem in care sa recunoastem cu totii ca nu exista reprezentanti mai buni decit noi insine, in care sa stim fiecare ce gindim si de ce gindim asa, in care sa stim clar ce ne dorim, ce ne face fericiti si nefericiti, in care sa nu mai existe manipulare si indoctrinare, in care sa ne recunoastem originile, slabiciunile si obsesiile, in care dorintele sa nu mai fie reprimate ci intelese si acceptate…

Anunțuri
Published in: Fără categorie on 28 August, 2013 at 4:52 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2013/08/28/mintim-pina-murim/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: