FanFest 2013

15384_10200872901637732_1309367792_nLa Rosia Montana a fost o saptamina de betie! Betie a simturilor combinata cu efectul alcoolului si cu oboseala cronica. De ce betie a simturilor? Aici voi dezamagi probabil pe multi, pentru ca mie oraselul ala minier nu-mi spune mai nimic. Nici oamenii lui. Aerul nu e mai curat decit altundeva la munte, muntii sint chiar mai uriti din cauza exploatarilor, e plin de viespi iar pe oamenii din Rosia nu i-am cunoscut, in afara de Eugen (proprietarul Alburnus Maior, a pensiunii Tarina si a terenului imens pe care se desfasoara festivalul, care umbla tot timpul cu palarie jumulita de paie si niste pantofi legati cu ata ca sa nu se destrame – joc de imagine ?) si un tip mustacios care a vorbit la adunare.
Pentru mine cele mai importante n-au fost aspectele sentimentale legate de frumusetea locului si a motilor (care s-au tirat cam toti la oras, ametiti de puterea de seductie a banilor iar cei care au ramas au facut un grup compact pro-RMGC, in afara de vreo 2-3 familii). N-am pus botul nici la ”harnicia” locuitorilor, de bine ce la tirg pur si simplu nu existau localnici care sa vinda ceva (sau cel putin asa stiu eu, eventual niste miere facuta acolo). N-am cascat gura nici la casele vechi care se surpau, in schimb mi-a placut vechiul cimitir, care se afla intre o groapa de gunoi si o exploatare parasita. In fine, ca tot am ajuns aici, sa va zic ce mi-a placut…
Pai in primul rind, Ideea! Bai, ca ce chestie sa distrugi un munte ca sa scoti aurul din el? Noi mincam aur? Omul de rind foloseste aur la altceva decit la verigheta? In plus ca acolo aurul e rar si trebuie folosite cianuri. In plus ca jegurile corporatiste care vor sa faca asta sint niste… jeguri corporatiste si fac ce stiu ele mai bine: cumpara si corup! De ce? Ca, facind apoi profit, sa-si pastreze puterea pe care o detin asupra economiei si politicii. Sa-si pastreze statutul de dictatori din umbra! Caci fara bani, orice dictator nu face nici cit o ceapa degerata. In cazul Rosia Montana se impletesc toate mizeriile actuale: coruptie, corporatism, politica, poluare. Deci nu am cum sa lipsesc de la intilnire 
In al doilea rind, mi-au placut Oamenii (sau in primul rind?). Dar nu localnicii, precum ziceam, ci ”nebunii” aia sositi sa ajute si sa participe la un festival bazat pe voluntariat. Ecologisti, hippioti, anarhisti, care pareau ca se cunosc dinainte de a se naste, s-au adunat si s-au organizat (aproape) exemplar, reusind ca timp de o saptamina sa creeze o comunitate egalitara functionala, acea ”utopie stingista” de care ne acuza sforaitor asa-zisii ”intelectuali” lipsiti de orice viziune. Daca ar fi dupa mine, eu as invita oamenii la FanFest doar ca sa vada cum functioneaza grupul sutelor de voluntari, sa-si reaminteasca de valorile umane, de unitate si solidaritate, de bunavointa si voluntariat, de bunadispozitie si toleranta. Indiferent cit eram de obositi, zimbetul nostru nu era fortat! Si asta, pe gratis!
Una peste alta, abia astept sa ma intorc la Rosia. Sa dau in cap celor care se cred intangibili, alaturi de cei care stiu de fapt adevarul. Pentru ca probabil se va ajunge si la asta.

Anunțuri
Published in: Fără categorie on 20 August, 2013 at 2:39 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2013/08/20/fanfest-2013/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: