Putoarea puterii

De citeva zile ma gindesc la vorbele lui Frank Herbert, care spun cam asa: ”Puterea nu corupe, ci oamenii usor coruptibili sint atrasi de putere.” si inclin sa-i dau dreptate. De fapt noi sintem crescuti intr-un sistem ierarhic si sintem invatati sa formam si sa respectam ierarhii (notele la scoala, averea personala, puterea fizica, numarul de clase absolvite, etc.). Toate ne pun pe o treapta de scara si ne indreapta privirea in sus, intr-un mediu stresant, competitional. De mici ni se insufla dorinta de a fi ”mai tari” decit altii. Uitam practic ca noi n-ar trebui sa fim in competitie decit cu noi insine, nu cu alti oameni, prin definitie diferiti de noi.
Puterea este de fapt prajitura ce se gaseste in virful scarii. Este confirmarea ca sintem ”mai tari” decit ceilalti, confirmare pe care nu o putem primi decit intr-un fel: prin acceptarea acestui lucru de catre ceilalti. Tot timpul cautam confirmari, caci ele sint singurul etalon prin care se masoara puterea.
Ce farmec ar avea sa am o avere uriasa, sa ma lafai in lux, daca nimanui nu i-ar pasa de asta? Ce farmec ar avea sa posed un BMW nou-nout, daca nici o fata nu si-ar intoarce privirea catre mine? Ce farmec ar avea sa fiu cel mai puternic, daca nimeni nu mi-ar admira muschii sau nu s-ar infricosa de forta mea? Cum ar arata un rege pe care nu l-ar asculta nimeni, un rege fara supusi? S-ar mai putea numi… rege?
De fapt, puterea ne este oferita de ceilalti! Ceilalti oameni se fac vinovati de dorinta noastra (care nu e niciodata meschina) de a poseda, de a controla.
Daca ignori apucaturile unui golan, pina la urma se va cuminti. Daca nu te oftici la averea altuia, celalalt isi va pierde dorinta de a mai acumula. Daca nu te impresioneaza forta unuia, nu va mai simti nevoia sa si-o dezvolte.
Un om rational stie ca singura putere pe care o are cu adevarat este doar asupra lui. Un om echilibrat are incredere in el, fara sa caute confirmarea altora. Un om responsabil stie ca are aceleasi drepturi cu ale celorlalti oameni si incearca intotdeauna sa tina cont de sintagma: ”Nu face altora ceea ce tie nu ti-ar placea sa ti se faca.”
Acesti oameni au doua calitati uriase: nu pun pret pe putere (deci nu alimenteaza puterea altora) si evident nu-si doresc puterea (deci nu ajung sa o exercite asupra altora). Iar atunci cind intimplator o obtin, nu stiu s-o pastreze. Vom vedea de multe ori cum oameni valorosi, onesti, refuza ofertele altora de a accede la putere. Vom vedea oameni stinjeniti de simplul fapt de a se afla linga cei aflati la putere. Vom vedea conducatori de revolutii care au pastrat un mod decent de viata si de comportament, fara sa abuzeze de avantajele puterii.
Dar din pacare cel mai mult vom vedea balele pofticioase si ochii holbati ai unor dezaxati iresponsabili, lipsiti de ratiune, care viseaza obsesiv ciolane, dispusi sa calce pe cadavre ca sa le obtina. Si le obtin! Asta nu inseamna ca puterea i-a corupt, ci ca materialul din care ei sint facuti e corupt pina la maduva!

Reclame
Published in: Fără categorie on 17 aprilie, 2013 at 4:07 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2013/04/17/putoarea-puterii/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: