Lipsa perspectivei

Desigur am auzit sau am gindit cu totii la un moment dat in urmatoarea nota: ”nu se mai poate face nimic, e imposibil sa se schimbe ceva, nu avem nici o sansa, cutare e prea tare, noi sintem prea mici, nu se poate altfel, nu ne putem descurca fara ajutor, etc”.
Nu este nevoie de un doctorat in psihologie pentru a percepe aspectul profund demotivational al acestor cuvinte. Din start anulam cu ele posibilitatea oricarei alternative, ori aste e complet fals. Posibilitati exista si, paradoxal, de multe ori ele fac parte din insasi realitatea pe care incercam sa o ignoram.
De ce refuzam sa vedem realitatea/posibilitatile? De ce nu luam in considerare alternativele, mai ales cind este vorba de viitorul nostru, de calitatea vietii pe care o vom duce?
Sa luam de exemplu gazele de sist. Cei 20 de milioane de romani (condusi de vreo 500 de interlopi, caci bineinteles, alea 20 de milioane ”nu au ce sa le faca” si atunci ii voteaza la greu) s-au trezit peste noapte cu o corporatie americana care doreste sa le exploateze resursele (perfect logic, de bine ce in 89 s-a urmarit exact asta, prin uciderea lui Ceausescu).
Conform dictonului ”nu se poate altfel”, romanii i-au primit cu bratele deschise (sau cu bucile, mai precis). Nu conteaza ca romania nu va prospera din asta, nu conteaza ca apele noastre (resursa globala cea mai de pret) vor fi iremediabil poluate si prin asta vom fi dependenti de apa altora, romanii din Romania, condusi de interlopii din Romania care la rindul lor sint condusi de babanii mondiali, tac. De fapt nu, nu tac, ci luind o postura ingindurata si afisind aere intelectuale, iti arunca eternul ”nu se poate altfel”.
Sa vedem care ar fi mecanismul logic al acestui tipar de gindire:
Pai America este tara cea mai evoluata dpdv militar si cea mai violenta de pe glob (dpdv al expansiunii armate). Deci cu America nu te pui! In plus, chiar daca am vrea sa ne punem cu America, ar trebui sa trecem peste infractorii neaosi, cu care iar nu e bine sa te pui, caci au bani, sint si ei violenti si pot sa-ti distruga viata.
Dar romanii si-au cistigat libertatea, in 89 🙂
De fapt romanii s-au nascut liberi, dar sufera de ingustimea perspectivei. Au fost invatati sa nu se gindeasca la orizonturi. Au fost batuti bine in razboaie, de mineri, la fotbal, etc. Chiar si atunci cind si-au inchipuit ca au batut ei pe cineva (regimul Ceausist) s-a dovedit ca n-a fost asa. Deci acum romanii se comporta ca niste looseri. Sint educati sa fie looseri, de fapt. Li se falsifica grosolan istoria in scoli (unde li se spune ca au fost niste looseri timp de 2000 de ani), li se spune ca sint ultimii din Europa (desi avem un procent foarte mare de oameni cu studii superioare care lucreaza pentru straini), li se spune ca sint intoleranti chiar de catre acele minoritati care ii injura, etc.
Iar omului cind ii repeti zilnic, in nestiire aceeasi placa, incepe sa o ingine.
Astfel romanii nu gindesc ca sint 20 de milioane (pe locul 8 in Europa).
Romanii nu gindesc ca America este pe alt continent, in cealalta parte a globului, si ca insule precum Cuba au reusit sa stea cu fruntea sus in fata ei. Demnitatea paleste in fata fricii irationale.
Romanii nu gindesc ca au una dintre cele mai bogate tari in resurse naturale.
Romanii nu se gindesc ca acei 500 de paduchi respingatori care le maninca sanatatea de un sfert de secol sint… doar 500 si sint culmea, alesi de populatie.
Romanii nu se gindesc ca indivizii aia in costume blindate din Jandarmerie sint tot romani si tot oameni (indiferent cit de spalati pe creier ar fi).
Romanii nu vad decit calea pe care le-o arata altii, si asta doar din cauza fricii. O frica inradacinata adinc in constiinta lor, sprijinita de religie, care ii indeamna si ea sa fie cit mai umili si sa sufere in tacere. Si ei sufera… prea mult si complet inutil.

Anunțuri
Published in: Fără categorie on 5 Martie, 2013 at 5:46 pm  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2013/03/05/lipsa-perspectivei/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. S-A DUS SI CHAVEZ SI EVIDENT, CA A FOST „AJUTAT” SA PLECE…. CE SE VA ALEGE ACUM DE VENEZUELA….


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: