A doua parte a Mioritei

In data de 19 mai 2012, la Frankfurt, capitala bancara a Europei, au demonstrat peste 20.000 de persoane impotriva bancilor si a capitalismului. Politia prezenta in numar mare la fata locului si-a scos castile si a marsaluit impreuna cu manifestantii, dind o dovada impresionanta de ratiune, simt civic si solidaritate.

Cu ”mult” inaintea lor, in data de 12 mai 2012, la Timisoara, orasul ”revolutiei” romanesti, a avut loc o manifestatie pentru exact aceleasi lucruri, in Piata Operei. La manifestatie au participat de 10.000 de ori mai putini oameni, adica… doi: eu cu Andrei. Si vreo 4 politisti comunitari si o duba plina de jandarmi. Politistii si jandarmii nu au fraternizat cu manifestantii, ci le-au intrerupt manifestatia, amenintindu-i cu amenzi uriase. In rest totul a fost identic cu actiunea de la Frankfurt.

Tot in 12 mai, la Bucuresti in Piata Universitatii, la kilometrul zero al democratiei, dupa o campanie de informare si reclama ce a durat peste o luna, cu prilejul manifestatiilor globale de tip Occupy din aceeasi zi, s-a incercat organizarea unei noi ”golaniade” dupa 22 de ani, urmind aceleasi linii generale: justitie, demnitate, democratie, educatie, protejarea naturii, etc. Au participat… vreo 20 oameni, din care 4 indignados spanioli, ramasi de la meci. De mentionat ca spaniolii au trecut prin Piata Universitatii in repetate rinduri si au scandat lozinci anti-capitaliste, dar putinii romani care apareau pe acolo erau retinuti de jandarmerie in acele zile. Jandarmeria ne-a furat si bannerele pregatite pentru 12M.

Acestea fiind zise, se impun niste concluzii:

Romanii se afla pe ultimul prag al spalarii de creier si al manipularii, tinind cont de faptul ca intregul mapamond fierbe iar in Romania se aduna din 22 de milioane… 22 de oameni. Romania este una dintre putinele tari in care sistemul actual si-a definitivat opera de indobitocire.

Ca urmare a educatiei deficitare, a asaltului concertat mass-media, a apelurilor furibunde la instinctele noastre primare, romanii au devenit niste oi perfecte. Simtul lor civic este inexistent, ratiunea le este blocata lasind loc doar generarii de scuze, existenta ca popor le este periclitata poate ca niciodata in istorie.

Singura scuza a romanului este ca nu stie ce este libertatea. Vorbim de o libertate partiala, acea libertate in care poti sa-ti cunosti si sa-ti ceri drepturile. Se pune firesc intrebarea: nu tocmai de aia ar trebui sa lupte pentru ea?

Dar o oaie nu lupta. O oaie behaie scuze si se mai simte si desteapta facind asta. In timp ce in jur, la stinele vecine, e razmerita. Prima scuza, si cea mai simpatica, a fost asta: ”Nu ies in strada pentru ca nimeni nu iese!”. Din pacate acesta e un tipar de gindire comun, specific filozofiei de turma: daca turma nu merge, nu merg nici eu. Si astfel toata turma sta pe loc! A doua scuza e si mai si: ”Nu ies in strada pentru ca oricum nu pot schimba nimic.” Aici deja avem acea filozofie a neputintei tipic mioritice, a ciobanului care prefera sa moara decit sa se revolte impotriva unor dusmani evidenti.

Marii nostri scriitori, in frunte cu Ion Creanga, au realizat absurditatea acestui comportament. In povestea ”Prostia omeneasca” un individ mai istet pleaca scirbit de acasa pentru ca si-a vazut nevasta bocind ca drobul de sare sta sa pice peste copil, asta in timp ce ea nu lua nici o masura. Pe drum se intilneste cu idioti mai mari, astfel ca ajunge sa se intoarca spasit acasa. Din pacate, vremurile s-au schimbat. In celelalte tari lumea este mai desteapta acum, deci romanii care pleaca ajung sa nu se mai intoarca…

In cel mai bun caz, vom fi luati ca de obicei prin surprindere. Ne vom trezi din nou intr-o enclava condusa de un cioban violent si beat, ne vom chinui din ce in ce mai umiliti, mai saraci si mai flaminzi, in timp ce ”elitele” se vor destrabala si se vor pisa din cind in cind pe noi, ca sa-si demonstreze suprematia. Probabil ca vom ajunge fara tara, fara resurse, dominati de tigani, mafioti, bancheri sau te miri ce alte vinituri. Asta in timp ce o lume noua, formata din milioane de ”visatori” ca mine, se va ridica la orizont, pe cenusa vechiului sistem. Apoi ne vor ciocani la poarta, mirati si inspaimintati de horcaiturile si mirosul emanat de oile inghesuite in interior. Si, spre deosebire de vremurile trecute, ne vor arata calea cea dreapta.

Caci romanii nu o vad! 😦

http://www.opiniatimisoarei.ro/occupy-timisoara-12-mai-manifestatie-cu-doi-oameni-in-piata-victoriei-vezi-foto/12/05/2012

Reclame
Published in: Fără categorie on 24 mai, 2012 at 9:33 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2012/05/24/a-doua-parte-a-mioritei/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: