Despre ochiupai, credinta, frica si neincredere (in fortele proprii)

Nu stiu cum am nimerit pe un grup ultra-ortodox. Am postat acolo afisul cu 12 Mai, fara sa fiu prea atent la discutiile lor. Oamenii pareau ca vor schimbare, ceea ce mi-a fost suficient.
Reactiile au fost imediate si absolut… delirante! Occupy a fost catalogata drept o miscare de import, artificiala. Imediat au inceput comparatii cu nazismul si comunismul. Fara sa apuc sa scriu prea multe, Occupy a fost acuzata ca incearca sa impuna democratia cu forta (!?), ca este o emanatie a globalizarii (!?) si ca nu ofera nici o solutie crizei actuale, cauzata de… (asta e misto de tot) distrugerea modului de viata ”crestin si comunitar”! 🙂
Apoi mi s-a cerut, intr-un spirit profund crestin (si comunitar) sa… parasesc grupul. Si asta fara sa apuc sa scriu prea multe.
Sa stam sa analizam putin acest comportament…
In spatele lipsei crase de informatii despre Occupy, este evidenta teama aproape viscerala de schimbare sau de cei ce pot aduce vreo schimbare. Cei de acolo tinjesc dupa un mod de viata traditional, invechit, care cred ei ca le garanta linistea, fara sa inteleaga de fapt ca acel mod de viata a evoluat in… monstrul care este acum. Ei nu vor decit sa intoarca timpul inapoi!
Chestia cea mai faina este ca acel timp nici macar n-a existat 🙂 Totul e o proiectie imaginara a unei imagini biblice, o promisiune a ”cartii sfinte” care nu s-a implinit niciodata! Ma indoiesc ca in Romania cei care au fost buni crestini si comunitari au trait neaparat bine. Probabil ca au fost vremuri in care nu le era atit de tulburata linistea sufleteasca. Probabil ca inainte nu exista o amenintare atit de mare adusa sufletului credinciosului, asa cum este acum. Dar atit! Si ei tinjesc dupa acea liniste. Din pacate pentru ei, lumea evolueaza. Din pacate pentru ei, problema lor este absolut falsa. Nimeni nu-i opreste azi sa fie buni crestini sau buni comunitari.
Frica aceasta pentru pierderea fragilului echilibru psihic am intilnit-o si la anumiti yoghini din cadrul miscarii, care au preferat sa se retraga permanent din ea tocmai pentru ca nu si-au regasit acolo modelul mintal de ”comunitate” dorit.
Tiparul psihic al credinciosului este cladit in jurul unui urias sprijin imaginar. De fapt, temerile acelui om sint atit de uriase, incit poate rezista incercarilor vietii numai mintindu-se ca cineva necunoscut, undeva, il ajuta daca indeplineste anumite conditii. Prima, si cea mai importanta este sa, ghiciti… creada lucrul acesta 🙂
Totul se invirte la ei in jurul fricii:
– faptul ca Occupy, cica, vrea sa reediteze cumva nazismul sau comunismul. Nimic mai fals! Toti am invatat ceva din istorie, nu?
– faptul ca Occupy vrea sa impuna democratie cu forta sau ca sprijina globalizarea. Pai e suficient sa vezi citeva pancarte ale celor de pe Wall Street sau sa urmaresti modul de manifestare al oamenilor, pentru a te lamuri. Daca exista o lege in Occupy, aceea este: ”Fara violenta!”. Daca te interesezi cit de cit despre miscare, vei afla ca lupta tocmai impotriva globalizarii si a aerelor de Chuck Norris al democratiei emanate de SUA.
– faptul ca Occupy vine din SUA si originea ii este incerta. Tot ce vine de dincolo, de peste granitele tarii, automat e de natura sa ne adoarma si sa ne insele.
Credinciosul fanatic, scapat de sub control, ajunge sclavul super-puterii imaginare. Ajunge sa creada ca simpla credinta este suficienta sa-l elibereze si tocmai asta il face sa fie prins perpetuu intr-o stare de incarcerare. Dumnezeul imaginar lucreaza, ca intotdeauna, impotriva libertatii individului. Neavind incredere in nimeni altcineva decit in zeul imaginar, individul ajunge sclavul propriilor iluzii. Ajunge sa creada ca nimeni altcineva nu-l poate salva decit zeul, sau o viata dusa in slujba zeului.
E interesanta afirmatia lor ca Occupy nu poate genera solutii. Asta denota in mod clar lipsa de incredere in sine, pentru ca in Occupy toti oamenii genereaza solutii. Asta e de fapt fundamentul miscarii. Daca tu crezi ca Occupy nu poate genera solutii, automat crezi acelasi lucru si despre tine.
Credinta amplifica neincrederea, dindu-ti o tinta falsa. Increderea ta este indreptata inspre ceva ireal, in loc sa fie indreptata spre tine, lasindu-i astfel pe cei ce detin cu adevarat puterea sa o detina in continuare. In loc sa te elibereze, credinta te tine prizonier. Credinta face parte din sistem, iar sistemul trebuie darimat. Acesta e tristul adevar!
Nota:
”Credinta” in acest caz inseamna habotnicie, obsesie, idolatrizare, fundamentalism. Oricine este liber sa creada in orice, atita timp cit credinta nu-i afecteaza bunul mers al vietii lui sau al celorlalti. Acei oameni cu care am vorbit azi nu mi se pareau fericiti 😦
Atita vreme cit unii oamenii confunda credinta adevarata, benefica, spirituala, eliberatoare, cu o dogma rigida, sterila si neinduratoare, nu vom reusi sa fim toti liberi. Iar cit timp nu vom fi cu totii liberi, nu vom cunoaste libertatea in profunzimea ei.

Anunțuri
Published in: Fără categorie on 6 Mai, 2012 at 11:43 pm  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2012/05/06/despre-ochiupai-credinta-frica-si-neincredere-in-fortele-proprii/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

  1. N-ai invatat sa te tzi departe de grupuri d-astea de tampiti ce-au gasit raspunsuri exterioare si invizibile? Ei nu pot fi salvati, decat de zeul la care se inchina: Chrisna, Absolutul, Marele Spirit, Gaia, iar in cazul astora Dumnezoh si Isus, samd.
    Daca zici ceva ce NU intra in dogmele lor, iti iei bocancul si zbori din grup. Fie ca vorbesti de occupy, sau despre starea vremii, raspunsul e la fel.

  2. […] Articol a fost scris in original de Bogdan cel Nazdravan Bogdan cel Năzdrăvan […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: