Intoarcerea in somn

ATENTIUNE! Acest articol se doreste a fi o palma data oamenilor adormiti asa cum ii percep eu. Nu ma refer in el la canalul de FB Occupy Romania si nici la toti membrii miscarii Occupy! Sper ca ma refer la o minoritate.

Continui seria de articole dedicata miscarii Occupy, cu un articol ce n-o sa le placa celor implicati. Imi pare rau, dar nu pot ascunde ceea ce gindesc si chiar cred ca le-ar face bine sa citeasca ce voi scrie.

Dupa cum probabil multi au intuit, miscarea Occupy, cel putin in Romania, nu (mai) are nici o sansa. Totul se rezuma la citiva tineri (mai putin de 20) care se aduna in Bucuresti sa… fie umflati de politie (si sa li se aplice atit de capitalista amenda). Cu toate acestea, acei tineri persista in acelasi comportament, lucru de admirat dat total inutil. Cum de persista? De unde atita energie? De ce nu se ocupa de altceva? De ce nu incearca sa schimbe lumea in alt fel?

Raspunsul la toate aceste intrebari e… credinta! Credinta oarba! Credinta ca oamenii se vor trezi, ca daca ei se afiseaza in strada cu niste pancarte amarite, lumea ii va baga in seama si va incepe sa se revolte pasnic impotriva sistemului de rahat in care traim. Ei cred ca oamenii vor incepe sa gindeasca asa cum gindesc ei, ca vor lasa televizorul si vor minca pe piine toate documentarele neconventionale gen Zeitgeist sau Fahrenheit 9/11 (ca sa le numesc pe alea mai cunoscute publicului larg).

Acei tineri s-ar putea sa aiba dreptate! Si eu am iesit in strada, in speranta ca lumea va iesi impreuna cu mine, pentru a ne fi mai bine tuturor (ma rog, 99%). Insa eu m-am inselat. N-a iesit aproape nimeni. Eu cred ca daca continui sa iesi in strada in conditiile astea, obtii efectul invers. Nimeni nu-si doreste sa devina ridicol sau sa umble cu oameni ridicoli. Eu as opta pentru un fel de ”case conspirative” unde sa se adune simpatizantii ca sa puna la cale eventuale actiuni (nu sa te uzezi in strada, zi si noapte, de unul singur, ca un vagabond).

Acestea fiind zise, vreau sa va prezint alt aspect al credintei, daunator, cred eu: unii dintre cei care au iesit in strada cu mine au votat, pe la spate… scoaterea mea din grup. Motivul? Lipsa credintei! Da, s-a considerat ca eu nu sint dezirabil si ca patez imaginea miscarii, prin faptul ca sint… ateu (de fapt, agnostic). Nu sint naiv, sint convins ca agenda celor de atunci era alta. Scepticismul meu n-a convenit celor implicati, intr-asa o masura incit au sters canalul principal de comunicare, intr-un gest absolut delirant, pentru ca eu am fost (dar am abandonat, la sugestia lor) unul din administratori. De ce dezgrop mortii si va reamintesc acest episod, de mult trecut, acum cind miscarea Occupy Romania m-a integrat in sinul ei si ma tolereaza, cu micile mele… neajunsuri?

Pentru ca asta e cea mai buna ilustrare a faptului ca si ei, ”credinciosii” pot gresi. Si inca pot gresi fatal! Ca o paranteza, s-a creat un canal de barter (schimb liber de produse) pe Facebook de catre un tip, fost Occupy, mai… visator (stie el de ce spun asta). La sugestia mea de a infiinta o comunitate a celor cu idei anti-sistem, el m-a respins, spunindu-mi ca energiile noastre nu se aliniaza (sau ceva de genul asta). Ce exemplu mai cras de segregare pe motiv religios vreti? Prin asta a anihilat orice progres, in orice directie.

Tare imi este teama ca daca nu se schimba repede ceva, miscarea Occupy (cel putin cea din Romania) o va da in bara. De cind m-am pomenit in mijlocul miscarii (cu rucsacul plin de hirtie pentru pancarte si cu un laptop, pe care nu le-am folosit decit in foarte mica masura) am dat peste tot felul de indivizi. Majoritatea credeam eu ca sint MISA-ni, dar mi s-a spus ca nu sint. De luni de zile sint indoctrinat cu mesaje pozitive, filmulete lacrimogene si strategii motivationale, imbinate cu filozofii bizare de ordin religios sau de-a dreptul schizofrenice.

Ceea ce pare sa le scape celor din Occupy (a se nota ca eu vorbesc in general, nu ma refer la toti) este tocmai mesajul principal al miscarii: opriti sistemul in mod pasnic. De ce sa oprim sistemul? Pentru ca e un sistem dovedit catastrofal, care ne maninca vietile. De ce in mod pasnic? Pentru ca altfel nu se poate. (Punct!)

Pur si simplu nu inteleg rostul ”credintei” in toata treaba asta. Mesajul, pornit de pe Wall Street, e super-mega-uber-clar! Si eu cred ca e suficient sa il faci cunoscut, pentru a aduce lumea in strada. E suficient sa pedalezi citiva ani pe informarea populatiei, e suficient sa propui niste alternative, e suficient sa ”semnalizezi” ca existi si sa te unesti cu altii (nu neaparat in strada) pentru a reusi. Lumea e pur si simplu satula de acest sistem (unii nici nu isi dau seama cit sint de satuli), dar asteapta… asteapta sa se intimple ceva! Ei, tocmai aici e spilul: CE ASTEAPTA LUMEA SA SE INTIMPLE pentru a se revolta activ si a propune mult-dorita schimbare?

Primul pas a fost bun dupa mine: iesirea in strada a citorva zeci de mii de oameni, in natiunile ”civilizate”. Acei oameni au demonstrat ca au avut intr-adevar o oarecare traditie democratica, au demonstrat ca inca se mai poate iesi in strada impotriva sistemului, fara sa fii anihilat prin te miri ce conspiratii malefice. Deci primul pas a fost bun, de aceea am considerat necesar sa-l fac si eu, in amarita asta de Romanie. Care va fi pasul doi?

Pasul doi ar fi, in opinia mea, un apel la ratiune si la actiune concreta. Ar trebui facuta o strategie economica alternativa, ar trebui propuse si infaptuite niste lucruri care sa demonstreze lumii ca se poate si altfel. Dar astea necesita timp. Pina atunci (nu stiu cum o fi prin America, unde miscarea e sprijinita de citiva oameni cu greutate, intelectuali rasati) in Romania lui Base e… spital de nebuni.

O spun cu stringere de inima, in Romania miscarea Occupy a luat-o razna. In loc sa-si bazeze energiile pe faptele concrete, pe realitatea cruda in care ne aflam cu totii, energiile Occupy RO ne vin din… cer, la unii, care ”simt” energii celeste aducatoare de schimbari majore pe plan astral (mda, mi-am format vocabularul in atitea luni) sau din… pamint, la cei care viseaza paranoid balaurieni si alte oratanii. Occupy RO a devenit fieful pseudo-religiilor, a devenit un fel de cloaca din care emana budism new-ageizat, combinat cu schizofrenii a la Lorin Fortuna si cyber-vise umede cu extraterestri.

Anumite cercuri media internationale se straduiesc deja sa profite (de unde deduc ca nu numai la noi e moda asta) de noile ”religii”. Cea mai sigura cale de a compromite orice miscare sociala este sa o infunzi in buda esoterica, sa distragi atentia lumii de la adevaratele probleme cu care a pornit la drum. Dupa citeva luni in care am inghitit mesaje motivationale ce plecau de la cifre economice si ajungeau pina la arhangheli, abia mai tin minte ce vroiam. Eu vroiam de fapt schimbarea sistemului si nu am nevoie de mesaje motivationale (realitatea imi ofera mii de motivatii) si nici de credinta, ca sa ies in strada si sa fiu pasnic. Nu am nevoie de ingeri pentru a incerca sa evadez cumva din belitul asta de capitalism. Nu am nevoie de extraterestri sa-l dea jos pe Basescu si nici nu trebuie sa gindesc pozitiv pentru a vedea cit de rau o ducem. Nu am nevoie de nimic, decit de bun simt si de o multime de oameni hotariti. Iar bun simt se pare ca am prea mult… ca oameni ia de unde nu-s 😦

Acum citeva zile am postat comentariile mele (nu prea pozitive) despre ultimul documentar neconventional care a facut senzatie, Thrive. Am postat, asteptindu-ma la contraziceri care nu au intirziat sa vina. Documentarul e facut de unul dintre mostenitorii afacerii P&G, probabil facut in timpul liber, pentru amuzamentul personal (el se jura ca nu e asa). Desi prezinta o parte din adevar, are multe parti pe care eu le consider pur si simplu subversive. Filmul ne indruma pe niste piste gresite (omniprezentii extraterestri), ne induce o stare de fatalitate (e catastrofal ce se intimpla si nu prea avem sanse sa iesim din rahat fara un anumit sprijin) si pur si simplu e plin de afirmatii gratuite, fara dovezi (cercuri in lanuri, surse de energie inepuizabila si, preferata mea, propozitia: ”NU evreii sint de vina pentru multe dintre relele lumii!”. Atit, o propozitie, iesita din gura smecherului cu bani.). Care o fi diferenta dintre asta, Lorin Fortuna si David Icke, pe care l-a platit probabil la greu?

Nu vreau sa mai insist, am scris deja pe canalul Occupy despre Thrive. Ceea ce vroiam de fapt era sa atrag atentia asupra somnului pe partea cealalta. Miscarea Occupy este si trebuie sa fie o miscare sociala ancorata in realitate. Este o miscare de durata (nu chiar 1000 de ani, cum mi-a spus virsta un personaj ”spiritual”), de trezire a constiintelor (nu la modul religios, ci la cel pur uman) si de actiune (in planul fizic, nu astral). Nu prea ai cum sa trezesti lumea daca tu dormi, intors pe partea cealalta.

Miscarea Occupy e mai importanta decit credintele la care ne raportam si de aceea voi milita intotdeauna pentru o miscare curata, fara influenta religioasa. Latura spirituala nu trebuie monopolizata in nici o directie, ii apartine fiecarui om, la fel ca si corpul. O miscare spirituala prin definitie nu poate deveni globala, in schimb un sistem social bun are toate sansele, indiferent de religie.

Ca agnostic, va spun doar atit: nu stiu daca aveti dreptate, dar in mod sigur s-ar putea sa gresiti! Eu inteleg aceste mecanisme motivationale, inteleg motivul pentru care omul are credinta, mai ales in clipele grele, inteleg ca, pentru a face lucruri marete, trebuie sa te sprijini de ceva, doar ca haideti sa inceram sa trezim lumea in alt fel, un fel in care sa nu ne inselam noi pe noi. Faptele sint destul de clare, in opinia mea si nu este nevoie de o inteligenta superioara pentru a vedea ca inca mai este speranta. La nivel de individ (familie, comunitate mica) se poate evada partial din sistem. Sistemul, fiind imperfect, te lasa s-o faci. Pentru a duce o viata decenta nu e nevoie ca toti oamenii sa gindeasca la fel, ci doar o mica parte. Sa nu fim utopici. Sa ne axam pe probleme reale si sa cautam solutii reale. O solutie ar fi comunitatile mici, bazate pe interese comune. Se poate, altii o fac deja! Pina cind lumea va fi informata asupra lor, pina cind va descoperi alternativele, nu avem ce face. Sistemul e facut in asa fel incit sa ii tina pe oameni prizonieri in propriile lor iluzii. Menirea noastra este sa le deschidem ochii prin informare REALA, nu prin povesti. Daca le spunem povesti, le schimbam iluziile cu alte iluzii si vor dormi la fel de bine, doar ca pe partea cealalta…

Extraterestrii nu vor veni! Energiile nu ne vor schimba! Balaurienii nu exista! Desi mesajele mele sint negative, ele nu influenteaza starea lucrurilor. Totul depinde de NOI, de ceea ce ne dorim sa facem si de ceea ce pina la urma facem. Daca nu iesim in strada cu miile, nu se va schimba nimic. Daca acceptam cuminti firmiturile altora, doar atit ni se va da si pe viitor. Nici D-zeu, nici balaurienii, nici energiile si nici extraterestrii nu pot sa schimbe (din pacate) aceste adevaruri fundamentale. Nu e vorba ca specia umana merita sau nu merita o anumita soarta. Nu e vorba ca ar exista viata mai buna dincolo de moarte. E vorba doar de un sistem pagubos, corupt, facut de oameni, pentru (anumiti) oameni. Capitalismul nu ne este dat de Dumnezeu ca sa ne pedepseasca (sau sa-i incinte pe bogatanii de azi ca apoi, dupa moarte, sa-i bage in cazanul cu smoala) ci capitalismul este creat de om, inca din Evul Mediu, cind, ia ghiciti: religia era la mare pret!

Cine are ochi sa vada, sa vada. Cine se simte vizat, probabil ca trebuie sa se simta! 😛

P.S.

Voi reveni cu un post despre citeva documentare care, dupa parerea mea, merita vizualizate si cu o idee de raspindire a informatiilor pentru romani.

Reclame
Published in: Fără categorie on 7 ianuarie, 2012 at 10:05 am  Comments (13)  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2012/01/07/intoarcerea-in-somn/trackback/

RSS feed for comments on this post.

13 comentariiLasă un comentariu

 1. Eu ti-am zis ca-s niste nebuni toti!

  Nici nu trebuie analizati in detaliu sa-ti dai seama. Si tu esti un pic nebun ca te-ai bagat in treaba asta, dar totul tine de latura ta fanatica. Chiar de nu esti religios, esti fanatic, ceea ce te apropie destul de mult de baietii aia ce calculeaza energetic. Te implici prea mult; adica emotional.

  Daca ei n-o sa treaca energetic de arhangheli, asa n-o sa treci si tu dincolo de sistemul instalat, ajutat de o mana de oameni ce ies in strada in loc sa-si vada de grijile lor si sa gaseasca cum sa-si repare ce nu functioneaza in imediata lor apropiere.

  Ca sa lupti cu balaurul, trebuie sa ai putere. Ce rezolva 20 sau 200.000 de oameni care ies cu pancarde? Nimic. De vrea, balaurul ii scuipa de nu se vad.

  Si cirect, nu vin in ajutor nici macar extraterestri!

  • Ca intotdeauna, iti dau dreptate cam 99% 😛
   Sint mai mult disperat decit fanatic. Intrebarea e ce naiba pot face, daca aia nu, aia nu. Speram ca macar printre ei sa gasesc ceva initiativa, ca nici cu tine nu mi-e rusine. Tu esti PASIV pina la maduva si te mai si consideri intelept nevoie mare din cauza asta 😀

 2. interesant articolul dar…….
  toti suntem buni sa dam sfaturi mai ales eu 😦
  dar nimeni nu face nimic .ce s-ar putea face?????
  ffff multe
  nu iesirea in strada rezola problemele drept dovata ca celor ce ne conduc li se filfie de gree de mitinguri
  nici macar nu sunt bagati in seama
  ce s-ar putea face???
  1-sa adune toti inventatorii romani (si sunt al naibi de multi in tara la noi) sa-i ajute sa promoveze inventiile si sunt f multe mai ales in energia free
  2-in loc sa se consume banii pe pancarde tricouri sepci etc…… mai bine ar investii in inventiile romanilor si i-ar ajuta sa-si promoveze inventiile in favoarea noastra
  un ex. ar fi catalizarea apei hidrogenul scos din apa ar putea sa inbunatateasca viata fiecarui roman.Multi ar zice ca trebuie curent pt a face catalizarea
  eu zic ca da trebuie si il puteti avea gratis cu o eoliana cu un panou fotovltaic etc.. si totui gratis e dat de natura
  as aea f multe idei dar cui sa le zic ?????
  numai simplu fapt ca nu mai folosim din energia care ne furnizeaza hotii ar lovi f tare in actuala conducere

  multi au impresia ca daca ies in strada rezolva ceva
  GRESIT TOTAL LOVESTEI UNDE II DOARE PE HOTI NU LE LUA CE VIND EI LA SUPRAPRET CIND POTI AVEA GRATIS TOT

  • E bine si ce zici tu, numai ca e foarte greu si trebuie multa informatie. Panourile solare sau eolienele costa mult, mai mult decit curentul de la ”hoti”. O solutie ar fi sa ne apucam sa construim singuri, dar cine naiba stie? Lumea nici nu se gindeste la asa ceva. Noi vrem sa se gindeasca, in primul rind.

   • Nu va bagati in d-astea, ca aici e balaurul si mai mare. Ce interes ar avea X corporatii sa se renunte la petroale, carbuni si sa treaca brusc pe sisteme care iti permit sa devi autonom, sa nu mai depinzi de o oarecare resursa?

    Si energia e bine gandita… ca sistem. Trebuie sa ai nu stiu ce licente, certificate, aprobari, nu e asa usor; ca te apuci tu sa iti faci centrala solara in curte si sa dai si la altii, ca te amendeaza de nu te vezi. Sigur incalci nu stiu ce regulatii in vigoare… si problema continua si se blocheaza in acelasi loc:
    Ai bune intentii? – ma pish pe ele.
    Ai influenta, putere, bani? – hai sa discutam.

    Si gloata aia mica de iesea sa protesteze, nu mai bine mergea la colindat? Sau sa se lege de alte chestii, de honosexuali sau droguri? Asa te mai baga lumea in seama, ca e cu scandal…

 3. pai de aceia am bagat primul punct
  MESERIASII SI INENTATORII
  si credema ca nu e asa de scump eoliana pt ca deja in zona mea unul si-a pus asa cea si da curent la aproximativ tot satu si surplusul il vinde eonului
  investitia se amortizeaza repede mai ales ca e mai ieftin ca o masina de fite
  gindestete daca ar pune un grup sau tot orasu mina de la mina si ar cumpara sau ar face asa ceva costurile ar fi mici curent din belsug asa ar putea sa isi alimenteze masinile electrice gratis ar aea caldura prin centrala proprie gratis
  ce zici nu s-ar merita??????
  de aici porneste restul 🙂

  • Ai mare dreptate. Chestia cu grupul (comunitate) e o idee mai veche de a mea, la care nu am de gind sa renunt. Problema e ca nu gasesc oameni, pentru ca, dupa cum spuneam, mintea oamenilor nu e la asa ceva 😦

   • pt ca e ocupata cu darile la stat cu greutatile care sunt facute anumit sa le ocupe mintea
    oamenilor trebuie aratata oportunitatea sa vada ca se poate si altfel decit arata cei ce ne conduc
    aici e mica problema multi inventatori romani au fost denegrati anumit
    cautai si ai o rampa de lansare fenomenala ei o sa poata sa te ajute
    in acest domeniu e suficient sa le arati romanilor ca se poate
    uitate la toti romanii cum pun botul la vrajelile de la tv ca aparatu cutare economiseste 30% din energie si costa o avere credema ca multi au pus botu in loc sa gindeasca pt ca sunt disperati si se leaga de orice care ii lasa in buzunar 1 leu asa a ajuns romanul
    sa se multumeasca cu firimiturile care cad de la masa bogatilor
    DE CE ASTEA POT SA-I ABUREASCA DE CAP SI UN LUCRU PRACTIC CARE II SCOATE DIN SARACIE INCA NU ARE EFECT LA ROMANI??????
    SIMPLU. BAIETII LUCREAZA PSHIOLOGIC LE SPALA CREIERII LE ARATA ROMANILOR CA E IMPOSIBIL SA AI GRATIS TOT DE LA MAMA NATURA SI TOTI PUN BOTUL
    DAR DACA AI veni cu un ex, clar o sa vezi atunci citi romani incep sa se destepte

 4. sorry ad ca V-ul de pe tastatura nu cupleaza bine 🙂

 5. O NAŢIUNE DE OI VA SFÎRŞI PRIN A FI CONDUSĂ DE LUPI
  titlul tau spune tot
  eu as completa
  ca dela suntem condusi de lupi care nu au interesul sa fim destepti
  apropo uitate ce se invata in scolii 😦

 6. In tot ce spui exista mult adevar si inclusiv faptul ca se abate atentia „constient” sau inconstient de la adevaratele probleme ale oamenilor prin tot felul de opinii si curente fantasmagorice.
  Ideea „caselor conspirationele” este fabuloasa…. ideea este sa se discute, sa se dezbata si sa se gaseasca solutiile pentru un sistem mai bun, sa devenim cu totii constienti ca exista un proiect bine definit pentru care merita sa ne zbatem si sa luptam!
  Un proiect prin care sa se intrezareasca o schimbare radicala in bine a societatii.
  Si sa nu uitam ca problemele noastre sunt globale de aceea se doreste internationalizarea miscarii Ocuppy…. este nevoie de o schimbare GLOBALA a regulilor de functionare a societatii.

  • hai cu noua ordine mondiala nu asta spui acum???
   sau inteleg eu gresit
   toata lumea zice de solutii toti se bat in piept cu generalitati dar nimeni nu puncteaza solutiile
   natura iti ofera tot dar citi din noi stiu sa profite de ea????
   daca vretio sa faceti cu adevarat ceva pt omenire axativa pe asta
   1-energie free
   2-fara combustibili fosili
   3-sa cautam sa nu depindem de ei
   4-hrana taranului nostru nu a turcilor nu a uniunii europene care sunt pline de e-uri
   5-agricultura
   avem tot ce ne trebuie pamanturi cele mai roditoare si noi importam frumos din partea noastra in loc ca noi sa exportam
   Bine ca vin strainii la noi si fac agricultura
   6- sa nu mai zic ca suntem cea mai bogata tara SARACA
   oare de ce???????????????????
   DACA TOT VA BATETI CU PUMNUL IN PIEPT CEI DE LA OCUPPY REZOLVATI ACESTE PROBLEME si atunci o sa avem o tara f bogata si cu romanii multumiti de traiul lor
   sa nu mai zic de…
   scoli
   spitale etc..

   • apropoo uitasem de biogaz


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: