99% made in Romania (2)

Dupa cum spuneam, romanii vor fi ultimii dintre paminteni cind va fi vorba de iesit in strada. Pina nu se va reveni la mincare pe cartele, pina nu vor disparea minerii sau… jandarmii, romanii vor sta egoisti acasa desfatindu-se cu ”binefacerile” capitalismului.

Am fost teribil de deranjat de propria MEA reactie la vederea jandarmilor care ne-au asteptat in piata. Desi am fost cel mai ”curajos” si am plecat ultimul (unii nu au vrut nici sa se arate in fata lor) frica aproape ca m-a paralizat. Era o frica fata de autoritati inradacinata extrem de bine, din vremea prunciei si pina astazi. ”Lasa, iesi tu in strada si te vei intoarce cu citeva bastoane pe spinare, asta in cazul in care nu te vor lovi undeva de sa te distruga pentru toata viata” a fost ”sfatul” primit de parintii mei cu o zi inainte.

Mai mult, pentru unii aceasta frica a fost cu bataie lunga. Administratorul canalului Occupy Timisoara a sters canalul la citeva zile dupa intilnirea cu jandarmii, fara ca macar sa se fi intimplat nimic. Eu l-am refacut aici, dar nu cred ca va mai fi ce-a fost 😦

Miscarea Occupy se adreseaza tocmai oamenilor chinuiti de sistem, adica celor ce au descoperit pe pielea lor cit e de ”bun”. Nu vor veni probabil infractori specializati in ”luptele” cu jandarmii, nu vor veni cei carora nu le pasa de cazier sau de complicatii, pentru simplul motiv ca infractorii o duc bine. Marea masa de oi prefera sa se duca in turme de citeva mii de oameni la meciurile lui Poli, sa se bata cu jandarmii pentru… habar n-am ce, si astfel sa-si descarce energiile. In strada, pentru schimbarea in bine a sistemului, vor iesi la fel ca si pina acum, vreo 20 de persoane. Probabil ne-microbistii…

Bun, ne-am lamurit ca mioritele neaose nu-si vor parasi in veci ciobanii. Ce este de facut? Ca o paranteza, eu cred ca nici pe plan mondial oile nu vor avea vreo sansa. Energiile oamenilor sint limitate si, cu putina rabdare, cei 1% ii vor imprastia din nou pe la casele lor (eventual aruncindu-le o firmitura). Cine naiba doreste sa stea ani de zile intr-un cort intr-o piata, cind acasa te asteapta un pat cald? Totul are o limita, nu?

Concepul de revolutie a dragostei este si el putin… hippie. De ce ar trebui sa le pese celor 1% ca exista citeva sute de mii de persoane ce demonstreaza pasnic, atita timp cit din demonstratiile lor nu se iveste nici o complicatie? Vilele, banii, curvele si aurul lor sint in siguranta si asa. In plus, dintre cei 99% vreo 50% au servici, deci nu pot ramine pe strazi la infinit.

Dupa mine, mult mai eficienta ar fi fost o revolta directionata, impotriva proprietatii bogatilor si corporatiilor. Sa darimam palatele tiganilor, sediile luxoase ale bancilor, vilele politicienilor, sa-si ia fiecare cite un tablou din colectia matusicii Tamara, etc. Asa se proceda in vechime si… mergea. Desigur, ca sa mearga azi astfel de exhibitionisme ar trebui sa incalci ”drepturile omului” si legile care ne garanteaza proprietatea privata. Singurul inconvenient e ca ar trebui sa-i convingi pe politai ca este si in interesul lor. Teoretic, dupa ce 99% ar sta in puscarii si 1% ar ramine cu proprietatile distruse si fara mina de lucru, sistemul s-ar schimba. As face puscarie pentru asta? Raspunsul meu e DA!

Desigur, nu e asa de simplu. Ar trebui sa ai un alt sistem de pus in loc. Ar trebui ca 99% dintre oameni sa gindeasca la fel si sa fie curajosi. Ar trebui sa nu se teama de jandarmi, politie sau chiar armata (in tarile in care mai exista, ca la noi cred ca deja sint mai multi militari americani decit romani). Deci… raminem la nivel de teorie.

Ce se poate totusi face, concret? Eu nu vad decit doua cai:

1. Informarea pe orice cale a populatiei, de catre cei care stiu si care mai au timp sa gindeasca. Mailuri, mesaje facebook, discutii intre prieteni, etc, din care lumea sa afle ce se intimpla in spatele televizorului. Poate ca, odata stiut (si constientizat) adevarul, oamenii vor inventa un alt sistem si se vor mobiliza. Sau macar vor intelege cum sa faca sa doboare sistemul actual (retragerea banilor din banci, refuzul de a cumpara produse corporatiste, astea toate MERG daca se aplica la scara larga).

2. Evitarea completa a sistemului si… puterea exemplului. Am mai vorbit si in alte articole de asta. Ideea este ca se poate FOARTE bine trai si fara sa ai nimic de-a face cu sistemul. Spre exemplu, acum o luna am fost la munte. Am vorbit cu un cioban care avea o casa la dracu-n praznic, avea familie, avea doi copii extraordinar de frumosi si sanatosi, avea nevasta, avea animale si gradina. Omul nu lucrase decit vreo doi ani in toata viata lui la stat sau la privat (a se citi ”la stapin”). Era sanatos, avea familie sanatoasa, avea chiar mai multe decit au multi din orase. E drept, nu avea curent si nici televizor, dar avea pamint si o casa si mincare fara E-uri. Cum vi se pare? Ei bine, din cite am vazut acel cioban era singur (parca mai era o familie in alta poiana, aproape de el). Eu va intreb ce s-ar intimpla daca s-ar aduna o comunitate de 10-20 de familii, care sa se ajute reciproc si sa-si traiasca viata departe de sistemul corupt? Credeti ca ar muri, ca nu s-ar descurca? Eu zic ca s-ar descurca EXTRAORDINAR, cu propriile lor legi, cu propriul fel de a fi, cu LIBERTATE totala. Deocamdata capitalismul nu ne opreste decit la nivel mintal sa obtinem asa ceva.

Vorbeam si de puterea exemplului. Una este sa iesi in strada cu sutele de mii si sa dai un exemplu de unitate… sterila, si alta este sa arati lumii cum ar putea sa traiasca departe de isteria ce o inconjoara (si de cei 1%). De ce credeti ca aproape nimeni nu stie de Christiania sau de celelalte comunitati independente din diferite tari?

Reclame
Published in: Fără categorie on 31 octombrie, 2011 at 5:44 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2011/10/31/99-made-in-romania-2/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: