Capitalism si revolutie

CAPITALÍSM s. n. Mod de producție bazat pe proprietatea privată asupra mijloacelor de producție, în care toate produsele iau forma de marfă și în care însăși forța de muncă se vinde și se cumpără ca o marfă.

Aceasta este definitia din DEX a sistemului in care traim azi, un sistem care s-a ivit prin secolul XV (da, ati citit bine, secolul cincisprezece, adica pe vremea lui Stefan cel Mare). De-a lungul istoriei, capitalismul a fost atacat de diverse alte doctrine sociale reformatoare, ultimele fiind socialismul si national-socialismul. Cu mici exceptii, capitalismul a iesit invingator. Sa vedem de ce:

1. Capitalismul, asa cum ii spune si numele, se bazeaza pe acumularea de capital. Pentru a fi un fruntas capitalist, pentru a urca in virful sistemului, trebuie sa acumulezi cit mai mult capital. Nu conteaza NIMIC altceva! Capitalismul este construit in jurul capitalului, pentru ca in secolul XV se presupunea ca oamenii care sint in stare sa acumuleze capital merita sa-i conduca pe ceilalti oameni.

CAPITAL1, (1) capitaluri, s. n. 1. Avuție sub formă de bani, de mărfuri, de bunuri materiale în genere. 2. Bani, sumă (mare) de bani (investiți într-o afacere).

2. Inca de la aparitia lor, banii (capitalul) s-au dovedit a fi niste unelte de temut. Datorita capacitatii lor de a asigura ORICE, material sau imaterial, de a satisface ORICE nevoie, banii au constituit obiectul dorintei tuturor oamenilor. (Cine dispune de suficienti bani, dispune de ORICE, chiar daca banii pe care ii are i-a gasit intr-o groapa sau a muncit pentru ei.)

Din aceste doua adevaruri se poate vedea foarte clar secretul longevitatii capitalismului: fruntasii capitalisti, indiferent cum au ajuns fruntasi, pot sa faca ORICE, inclusiv sa impuna lumii un sistem economic si social timp de SECOLE.

Problema este ca in afara de regula numarul 1 (acumularea de capital) nu mai exista nici o alta regula, pentru ca toate regulile sint anihilate tocmai de… capital. (Daca va amintiti, cine are suficienti bani, poate sa faca ORICE, deci si sa incalce regulile.) Astfel se ajunge intr-un cerc vicios perfect, cerc in care ne putem invirti la infinit. De bine ce fruntasii capitalisti pot face ORICE, este clar ca, asemeni unor Dumnezei, sint intangibili. Un fruntas capitalist va ramine fruntas atita timp cit isi doreste sau cit il lasa ceilalti fruntasi.

De-a lungul secolelor casta fruntasilor s-a autoconservat (nimeni nu e atit de fraier incit sa paraseasca luxul sau nu e atit de degenerat incit sa-si condamne urmasii la o viata normala). Rareori cite un intrus mai norocos, mai inteligent sau mai profitor reuseste sa intre in cercul lor. Odata ajuns in cercul fruntasilor, este destul sa greu sa fii indepartat. Un conflict intre doi fruntasi ar fi similar unui conflict intre doua super-puteri (ex. America vs. China). Poate ca America ar reusi sa bata China, dar acel razboi ar aduce-o la sapa de lemn, deci mai bine se abtine. Astfel au aparut dinastiile. Averile s-au mostenit din tata in fiu, timp de sute de ani. Castele conducatoare de acum sint in mare aceleasi ca si acum 6 secole. Bebelusii lor se nasc putred de bogati si primesc instructiuni clare prin care sa-si pastreze (sau sa-si multiplice) bogatia. De sute de ani avem ACEIASI stapini!

Ce concluzii tragem pina acum? De sute de ani, omenirea este condusa de acelasi gen de oameni. Unii oameni poseda averi URIASE, fara sa miste un deget. Fruntasii capitalisti se pot folosi de ORICE metode pentru a-si genera capitalul. Sintem condusi de oameni a caror singura calitate este… averea acumulata (repet, nu conteaza metodele folosite).

Vi se par niste chestii de bun simt? Vi se par naturale?

Mai mult, insasi natura sistemului genereaza tot felul de anomalii:

– Coruptia datorata puterii banilor permite oamenilor sa primeasca mai mult decit produc, in dauna celorlalti oameni. Intr-un univers haotic, fara legi, echilibrul este stricat!

– Acumularea de capital, odata inceputa si directionata corect, creste in proportie exponentiala. Datorita monstruozitatii de sistem bancar (o inventie diabolica a capitalismului) cu cit ai mai multi bani, cu atit este mai usor sa faci SI MAI MULTI bani, ajungind pina la urma sa-ti insusesti banii munciti de ceilalti. Cu cit ai mai putini bani, cu atit mai greu iti va fi sa-i pastrezi. (Un bogat care depune la banca banii, PRIMESTE sume lunare adaugate in cont. Un sarac ce se imprumuta de la banca, PLATESTE dobinzi lunare in plus fata de rate).

– Cu cit legile pe care le faci pentru a acumula capital sint mai greu de urmat de majoritatea oamenilor, cu atit poti acumula mai mult. De exemplu, atunci cind regula (chiar si nescrisa) pentru a face avere este sa FURI sau sa OMORI, vei avea destul de putini concurenti. Tocmai pentru ca putina lume poate fura sau omori, aceste doua chestii se platesc mai bine, deci cel care le practica are mai multe sanse sa ajunga in virf!

– Cu cit ai mai multi bani, cu atit mai multa coruptie poti genera… s.a.m.d.

Anomaliile nu se opresc aici. Un sistem social fara legi (sau doar cu legea junglei), asa cum este capitalismul, este condamnat la disparitie. Nu poate evolua decit pina la un punct, dupa care se prabuseste. Cu cit stringi mai multe resurse la un loc, cu atit numarul lor din celelalte locuri scade. In goana nebuna a elitelor capitaliste dupa capital datorata legii junglei (in economia de piata capitalista daca nu te pastrezi in top, mori) s-a ajuns la o epuizare a resurselor. Oamenii au ajuns sa fie FORTATI (manipulati) sa cumpere lucruri de care pur si simplu NU AU NEVOIE, au ajuns sa consume mai multe resurse decit este necesar, pentru a alimenta lacomia stapinilor. In capitalism, va reamintesc, scopul principal este ACUMULAREA (indiferent ca faci parte sau nu din elite). Capitalismul ne transforma in… hirciogi!

De SUTE de ani, sistemul a functionat aproape neintrerupt. Acumularea a capatat proportii de-a dreptul ridicole. NICIODATA IN ISTORIA OMENIRII BOGATII NU AU FOST ATIT DE BOGATI! S-a ajuns la situatia in care o firma (reprezentata de un manager sau de o dinastie) poate controla financiar mai multe STATE! Noii imparati de acum stapinesc peste mai multe imparatii.

Ceea ce este cel mai rau, CEI MAI MULTI BOGATI EXPLOATEAZA DIRECT RESURSELE PLANETEI! Noii miliardari americani, rusi sau indieni se ocupa cu afaceri cu petrol, gaze, carbune, fier, aur, etc. De ce sint atit de bogati? Pentru ca resursele planetei scad si cu cit sint mai putine, cu atit devin mai scumpe! Industrii intregi (vezi industria energetica sau a automobilelor) nu pot evolua datorita lacomiei celor ce detin resursele. Miliardarii nu se vor opri pina cind resursele nu vor disparea COMPLET!

In afara de industrie, intregul sistem social STAGNEAZA! Bogatasii si-ar pierde intreaga putere daca n-ar mai fi capitalismul. Sistemul de caste parazite mostenit din evul mediu ne soarbe acum si ultimele picaturi de singe, dupa ce a generat ultimul razboi mondial (WW2), din care ne-am procopsit cu alte orinduiri defectuoase (dar macar alternative). Cel mai probabil, dupa capitalism va urma potopul. Va lasa in urma o planeta secatuita, un sistem social nedrept si corupt, o istorie plina de crime si atrocitati generate de lacomie. Noii imparati nu se vor opri insa aici. Deja lipsa resurselor (DATORATA TOCMAI LOR) genereaza razboaie. De pe urma razboaielor ei, stapinii, au scos intotdeauna PROFIT!

CAPITALISTII NU SE VOR LASA PINA NU VA PIERI INTREAGA RASA UMANA! Acesta este tristul adevar! Toate conspiratiile, chiar daca nu sint adevarate, duc inspre aceasta concluzie, absolut logica! Puterea INNEBUNESTE, iar ATITA putere concentrata in miinile unei minoritati (1%) nu a fost NICIODATA!

Tocmai acest lucru vrea sa-l evite miscarea Ocupati Wall Street. Indiferent cine ar fi in spatele ei, intentia este BUNA! Daca nu reusim sa zdrobim capitalismul in mod pasnic, riscam sa ne AUTO-ANIHILAM ca specie! ELITELE BAZATE PE AVERI TREBUIE SA DISPARA!

Cum se poate obtine asta? In articolul viitor (care va urma repede, pentru ca timpul e scurt) 🙂

Reclame
Published in: Fără categorie on 8 octombrie, 2011 at 11:54 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2011/10/08/capitalism-si-revolutie/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: