Costa Rica si… Deus Ex

Pentru cei ce nu au luat bacalaureatul, Costa Rica (”coasta bogata” in spaniola) este un mic stat din America Centrala. Este atit de mic incit ocupa doar 0,1% din suprafata uscatului (are 51.100 km patrati, pe cind Romania are 238.391). Am putea spune ca este aproape de 5 ori mai mic decit Romania.

Cu toate ca este un stat minuscul, Costa Rica contine 5% din biodiversitatea mondiala! Da, 5%! Mai mult de un sfert din suprafata tarii este formata din arii protejate si rezervatii. Costa Rica este primul stat din lume care a abolit existenta armatei (nu are armata) si este unul dintre cele mai stabile state ale americii centrale. Este o republica democratica (nu este monarhie). Economia ei este infloritoare, mai ales datorita programului de dezvoltare a industriei Hi-Tech, care produce pe banda rulanta programatori si oameni specializati in tehnologii inalte. Pe linga exportul de cafea, banane si ananas, ecoturismul rotunjeste si mai mult veniturile costaricanilor.

De fapt, atit de bine o duc costaricanii, incit sint CEI MAI FERICITI oameni de pe planeta, conform sondajelor. Multi dintre ei traiesc in comuniune cu natura, in deplina armonie cu minunile celor 5 procente de biodiversitate. Desi probabil ca ar putea, nu se inghesuie in orase uriase hi-tech si supra-aglomerate gen Tokio (ar trebui oricum sa se straduiasca mult pentru ca populatia totala este de 4,4 milioane, adica de doua ori cit Bucurestiul) si nu agreeaza mizeria specifica metropolelor (Bogota, capitala Columbiei aflata la relativ mica distanta, are peste 8 milioane de locuitori si este recunoscuta drept un focar de instabilitate). Putem invata multe lucruri din fericirea costaricanilor, dar acum sa parasim paradisul teluric al Caraibelor si sa revenim cu picioarele pe ”adevaratul” pamint, adica… UE.

Iata ce se intimpla in UE:

Dupa cum vedeti, unii parlamentari europeni au inceput sa vorbeasca la fel de ”urit” ca mine. De fapt, banuiala mea este ca acel englez mi-a citit blogul, altfel nu-mi explic cum ar fi putut sa aiba asa idei ”extravagante”. Adica cum mah sa nu fii de acord cu globalizarea? Nu aia, impreuna cu capitalismul (si monarhia, ar zice unii) constituie reteta fericirii? Nu exploatarea agresiva (a oamenilor, a resurselor), indatorarea si egoismul feroce sint coordonatele de baza ale… ”lumii noi”?

Nu vedeti ca, pentru a iesi din blestemata asta de criza, avem nevoie de BANI prin ORICE mijloc? Cui naiba ii pasa ca natura isi trage ultima suflare, ca oamenii sufera aproape toti de boli mintale, malnutritie sau obezitate? Pamintul poate inca sa ne sustina iar noi putem inca sa fim fericiti, daca exploatam resursele in mod organizat, corporatist, daca ne folosim armatele si armele intr-un mod cerebral, adica prin cucerirea tarilor care nu si-au epuizat inca stocurile de materii prime si aducerea lor pe calea ”cea dreapta”, prin eliberarea lor de ”tiranii” si fosilele ”comuniste”.

Cum poti sa lupti impotriva globalizarii mai englezule, cind tocmai globalizarea ne salveaza din aceasta criza? Uita-te la Romania. Ce ne-am fi facut daca presedintele nu acorda atit de cucernic aurul muntilor nostri corporatiilor straine? (Ca o paranteza, aveti aici salariul si cifrele ce-l inconjoara pe CEO Gold Corporation, profil realizat de revista Forbes)

Ce ne-am fi facut daca acelasi presedinte globalist al nostru, nu i-ar fi ajutat pe ”bietii” de Americani sa-si traga o baza militara la frontiera cu fosta URSS? Mai ales ca toata Europa a refuzat! Ce ne-am fi facut daca dorinta de globalizare a presedintelui nostru chior si drag n-ar fi mers pina acolo incit sa-i intrebe pe ”bietii” de americani, ce mai poate face ROMANIA pentru SUA? Ha?

Ce ne-am fi facut daca, de la moartea ”tiranului comunist” Ceausescu, n-am fi dat pe gratis TOATE resursele naturale ale Romaniei? Dar TOATE, inclusiv majoritatea companiilor de stat! Nu iti dai seama pirlitule de englez ca doar GLOBALIZAREA si CAPITALISMUL feroce ne salveaza planeta? Nu iti dai seama ca statul capitalist iudeo-american (un articol de ultima ora aici) nu ar putea sa impuna adevarata LIBERTATE si FERICIRE, decit cu ajutorul resurselor si vointei tarilor ”invecinate”?

Ce ne-am fi facut daca romanii, in loc sa taie paduri si sa se cace (la propriu) pe statiunile montane comuniste, ar fi lasat micii si manelele si ar fi facut ecoturism? Ce am fi facut fara blonda Udrea, prietena presedintelui nostru globalist? Ha, ia spune englezule! Ce am fi facut?

Pai raspunsul e simplu. Am fi riscat sa ajungem ca si… Costa Rica!

Ca tot veni vorba de globalizare: unul dintre cele mai bune jocuri ale anului 2011 ne ofera o imagine EXTREM de pertinenta a viitorului omenirii. Este ATIT de vizionar incit m-am gindit sa-l si cumpar 🙂 Merita!

Partea buna este ca mai exista oameni care se gindesc la viitor. Partea proasta este ca viitorul arata oribil… daca nu SCHIMBAM ceva! Adam Jensen, personajul principal din Deus Ex ne atentioneaza ca ”If you wanna make enemies, try to change something”. Raspunsul meu este: ”FUCK them all, we HAVE TO change the whole system, one way or another!” Despre schimbare, in articolul viitor.

Reclame
Published in: Fără categorie on 25 septembrie, 2011 at 5:31 pm  Comments (3)  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2011/09/25/costa-rica-si-deus-ex/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 comentariiLasă un comentariu

  1. Hahahaha, tu n-ai priceput că omul spune că atitudini de naționalism exacerbat ca în cazul tău nu-s dezirabile? Sau ți-a plăcut mai mult că zice de rău când vorbește UE?

  2. Costa Rica intr-adevar e grozava : cam scumpa, comparativ cu celelalte tari vecine… infractionalitatea cam mare , dar in rest, e paradis.
    Singura problema e ca are conditii de obtinere a rezidentei, foarte aspre ( la fel de dure cum le are si mizeria de Canada ). Stiu multi canadieni care balesc sa emigreze in Costa Rica ( si noi printre ei ), da’ e greu … greu de tot …

  3. Corect!:)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: