Christiania

Un psiholog din Ungaria, membru MENSA, mi-a povestit odata ca s-a facut un studiu din care a reiesit ca peste 25% dintre oameni nu pot fi indoctrinati suficient, deci ajung sa fie impotriva sistemului. L-am intrebat cum se face atunci ca acei oameni nu se fac deloc auziti, mai ales ca sint in numar atit de mare. Raspunsul, mi-a zis el, e foarte simplu: acei oameni in general sint oameni inteligenti, pasnici si… disparati. Acei oameni se pierd in grupul de trei ori mai mare al mediocrilor manipulati, al oilor care behaie asurzitor la unison. Daca s-ar uni, acei oameni ar fi MULT mai puternici decit ”pleava”.

Pornind de la aceasta idee, astazi am incercat sa-mi imaginez o atare uniune. Am incercat sa-mi imaginez un stat in stat, o comunitate de oameni uniti in jurul acelorasi idealuri, o comunitate aflata chiar in mijlocul turmei de oi. M-am gindit la transformarea unui sat parasit de munte intr-o comunitate infloritoare, fara banci, fara tiganisme, fara mega-corporatii, fara infractori cu pretentii de politicieni, fara oi proaste si behaitoare, dar in schimb cu oameni buni, civilizati, harnici, iubitori de natura si de libertate. Pe cind visam atit de frumos si elaboram planuri amanuntite de actiune, in cap mi-a patruns… cuiul! Pai astfel de comunitati deja EXISTA in tarile cu democratii cit de cit veritabile, adica tarile nordice. Am avut chiar ocazia sa vizitez o astfel de comunitate aflata in mijlocul Copenhagai. Va invit sa o vizitati si voi aici:

http://en.wikipedia.org/wiki/Freetown_Christiania

Desi am fost in Christiania acum citiva ani, am stat foarte putin. Era noapte si cei cu care am fost nu stiau mai nimic de ce se petrece acolo. Erau niste outsideri, ca si mine. Se vorbea ca este un fel de oras hippie pentru drogati in care nu este indicat sa te aventurezi noaptea… deci nu m-am aventurat. Acum imi pare RAU! Doar astazi, citind pe Wiki, mi-am dat seama ce am pierdut 😦

Pe scurt, Christiania este un oras in oras. Mai mult, este un STAT in stat, de marimea unui cartier mai mic. Christiania are propria moneda, propriile legi si… propriul steag. (Ca un amanunt absolut incredibil, va rog sa comparati steagul Christianiei de mai sus cu steagul propus de mine drept ”steagul adevaratei libertati”, steag prezentat cu patru articole mai jos. Asemanarile sint absolut izbitoare si JUR ca nu stiam pina azi cum arata steagul Christianiei.)

In Christiania este legal consumul de marijuana, este incurajata arta, libera exprimare si creativitatea. Oricine se poate stabili acolo, daca primeste avizul comunitatii si exista chiar un magazin din care poti sa-ti cumperi materialele pentru o mica locuinta. Sint interzise crimele, furtul, abuzurile si… bandele de motociclisti. In mare lucrurile stau cam asa cum le visam eu doar ca NU sint vise, ci fac parte dintr-o REALITATE concreta, realitatea daneza!

Va recomand cu insistenta sa cititi tot ce scrie despre Christiania, pentru ca acest orasel este un fenomen social EXTREM de important. In ciuda incercarilor repetate ale autoritatilor daneze de a-l desfiinta sau discredita, cartierul rezista. Totul se datoreaza OAMENILOR care il locuiesc si care isi cer dreptul FIRESC la LIBERTATE! Intr-o tara campioana a democratiei cum este Danemarca, acest vis ESTE posibil!

Cum stam insa cu Romania? Pai doar privind la mutra matrozului care ne conduce, va pot spune ca situatia e… ca marea: albastra spre neagra. Mai rau este ca si daca scapam de matroz si de intregul echipaj specializat in naufragii, vom da peste altii, specializati in demolari. Sa faci o Christianie in Romania e ca si cind ai incerca sa arborezi drapelul american pe Kremlin. Cam tot atita libertate ai! Democratia eleganta, regala, a danezilor nu are NIMIC de-a face cu aprozarul mirosind a fructe stricate care s-a deschis in Casa Poporului.

Deci emigram? Nici vorba, visele mele ramin! Inca mai sper ca intr-o buna zi, macar citiva romani mai cu scaun la cap vor parasi turma si pe ciobanul beat si murdar care o ”pazeste” si se vor aventura in padure, increzatori, ajutindu-se unul pe altul si cautind o viata mai buna. Eu voi fi cu ei! Si poate ca dupa noi, vor urma si restul 🙂

Reclame
Published in: Fără categorie on 4 septembrie, 2011 at 5:21 pm  Comments (3)  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2011/09/04/christiania/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 comentariiLasă un comentariu

  1. Ar fi interesant de aflat cum se intretin locuitorii Christianiei si cat de „independenti” sunt ei fata de restul lumii. 🙂

    • Eu banuiesc ca din ajutorul social (care este urias in DK) si din vinzari de marijuana. Nimeni nu zicea de independenta totala, ci de o enclava in care oamenii sa traiasca putin mai lipsiti de constringeri.

  2. Mda, a fost un amic, si cu cativa euro au luat o tabla de hasis de nu le incapea in jeb. Apoi s-au dus mai la nord, unde i-a prins politia ultra-rupti de volan (desi soferii conduc mai bine pe ganja) si le-a confiscat jmecheria, probabil pentru uz personal. 🙂

    DAR cica nu e tot timpul atat de disco acolo. Ca orice cuib anarhist, multe vipere isi fac acolo salasul.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: