Otrava sociala

Oamenii sint niste fiinte paradoxale. Cauta tot timpul sa se grupeze, cauta puterea pe care le-o da unitatea pentru a obtine… singuratatea, mult dorita intimitate.

Oamenii de succes fura (sau muncesc, dupa caz) zi si noapte, pentru a putea apoi sa se retraga in vile de lux cu geamuri fumurii, cu supraveghere video si alarme de ultima generatie. Omul de rind transpira ca un bou la jug pentru a putea sa-si ia berea zilnica, sa-si intretina nevasta isterica si copiii indolenti, facuti pe cind credea in povesti cu zine si homo sapiensi. Nu-si cunoaste vecinii de bloc, nici macar aia de palier si se strimba, parca lovit in amorul propriu, ori de cite ori primeste un ‘buna ziua’ dezinteresat.

Intreaga societate e cladita pe mituri si minciuni. Si asa a fost cladita de la inceput. Reflexul omului primitiv, bazat pe instinctul de supravietuire, prin care isi unea fortele cu alti indivizi, este satisfacut astazi de un ghiveci artificial format din legi nerespectate si vise cu statut de teoreme.

Din slabiciunea mamiferului superior, din frica, s-a nascut religia. Odata cu ea a inceput scurta perioada de imbecilizare contra-naturii, imbecilizare care nu numai ca va stopa evolutia fireasca a omului dar, intr-un final destul de previzibil, ii va cauza chiar si disparitia, ca specie!

Asta numai daca nu se va trezi! Omul nu a evoluat prea mult in ultimele doua milenii. De fapt, nu a evoluat aproape deloc. Timpul a fost extrem de scurt iar in raport cu sutele de mii de ani de care este nevoie pentru modificarile genetice de amploare, doua mii de ani nu inseamna mare lucru.

Totusi, in acesti doua mii de ani omul a reusit ‘performanta’ uimitoare de a se desprinde de natura. Prin selectie si inteligenta colectiva a reusit sa-si cladeasca un nou mediu, artificial, in care sa traiasca, un fel de cochilie extinsa pe toate planurile existentei lui.

Insa aceasta indepartare de natura are un pret. Pret pe care DOAR O FIINTA CU ADEVARAT SUPERIOARA il poate suporta. Ruperea radacinilor, auto-izolarea si increderea excesiva in fortele proprii nu pot aduce nimic bun, dimpotriva!

Spuneam ca omul nu a evoluat prea tare. Asemanarea cu vechea primata din care ne tragem este izbitoare atunci cind vorbim de viata sociala, de grup. Aflati intr-o continua competitie, ne agitam, muscam, ne strimbam, dam din miini si din picioare, alegem si omorim lideri, participam la tot felul de ritualuri, toate fara nici un rezultat. In afara de evolutia naturala, fireasca, a sinapselor si perceptiei, nu se intimpla nimic. Ba din contra, traim si murim intr-o continua stare de semi-staza, auto-indusa si extrem de nociva.

In aceasta idee, mizantropii mi se par oamenii cei mai cumsecade. Aflati (nevoit sau nu) la stadiul de ‘lupi singuratici’, nu participa la Marea Sarada a Omenirii, decit in calitate de observatori. Si intotdeauna observatorul impartial, aflat pe margine, surprinde cel mai bine esentialul.

Se spune tot mai des ca din piinea si din circul asta nu va iesi decit Razboiul Final, cel spre care ne indreptam de cind am schimbat macazul, acum citeva milenii. Mi-am vopsit geamurile cochiliei cu fum, am pus lantul la usa si acum astept cu urechile ciulite.

Dar daca… totusi ne trezim? N-ar fi fain sa putem iesi la lumina, rizind si cintind, liberi IN SFIRSIT? Liberi de prejudecati, de ura, de spaime! Asa de fain e AFARA!

Anunțuri
Published in: Fără categorie on 31 August, 2010 at 3:26 am  Comments (4)  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2010/08/31/otrava-sociala/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 comentariiLasă un comentariu

  1. Ateismul este cea mai mare otrava!

  2. Ateismul este otrava pentru spalati pe creier ca tine, A.! Ca dovada ca freci menta la greu, postezi pe mai toate site-urile ateiste/rationale. „Postezi” e un fel de a spune. Iti lasi dejectiile acolo si crezi ca esti mare si tare. Esti vai de steaua ta!

    Sa revenim la subiect: dintotdeauna, dar absolut dintotdeauna am fost de parere ca omenirea a involuat. Din ce in ce mai mult. Desprinderea de natura/normalitate are un pret enorm pe care, bineinteles ca nu il plateste cine ar trebui in cea mai mare proportie.

  3. Nu stiu, dar eu incep sa-l indragesc pe @Adi, mai ales ca e printre cei mai fideli cititori ai mei 😛

  4. ce legatura are religia cu postul tau? e doar mentionata sumar.
    in fine, spui niste cuvinte grele, ca de obicei. imi doresc din ce in ce mai mult sa petrecem cateva ore la o bere ceva


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: