Ateu in cautarea lui Dumnezeu

Subiectul acestui articol este EXTREM de dificil (cel putin pentru mine) si nu cred ca poate fi lamurit asa usor. Cea mai mare bucurie mi-a facut-o implicarea unei persoane credincioase (FlyingToday), pe care il rog frumos sa nu paraseasca discutiile, datorita ideilor noi pe care le-a adus si a argumentelor specifice. Prezenta sa da valoare dezbaterii, prin simplul fapt ca el reprezinta ‘cealalta’ latura, latura pe care ateii se pare ca nu o inteleg, sau o neaga.

Deasemena, as vrea sa-i rog pe TOTI participantii la discutie sa adopte un ton civilizat, in special fata de FlyingToday! Dupa cum spuneam, este important sa-l avem printre noi si nu trebuie sa-l alungam. Desigur, il rog si pe FlyingToday sa aiba aceeasi atitudine constructiva. Chiar daca se vor incinge spiritele, nu trebuie sa se ajunga la injurii ca la usa cortului. Oricum, e normal sa folosim toti citeodata un ton mai taios, sta in firea omului!

In urma celor citeva articole scrise de mine si a discutiilor purtate pe marginea lor, am ajuns sa ma lamuresc in anumite privinte. Totusi, mai ramin citeva intrebari, pe care le voi prezenta aici. Inainte sa recapitulam:

Dumnezeul Biblic se reduce la batrinul YHWH al vechiului testament (VT), in cel mai bun caz. Pentru asta am indepartat (la nivelul de cunostinte la care ma aflu) tot ce nu era identic in cele trei religii abrahamice. Consider ca lipsa de cultura religioasa este un avantaj in acest caz, de bine ce e foarte probabil ca VT sa nu fie privit la fel in fiecare religie.

De ce am aplicat acest filtru? Pentru ca nu cred ca este cinstit la adresa celorlalte religii bazate pe VT sa ne rezumam numai la Dumnezeul crestin. Cum religia iudaica este prima religie monoteista, eu zic sa raminem la acest nivel. Deci Dumnezeul Biblic este YHWH din VT!

Bineinteles, acceptind acest lucru, ne lovim inerent de toate problemele pe care le ridica textul VT, probleme care in cea mai mare parte ar putea fi rezolvate doar de un adevarat Zeu, asa cum este YHWH, adica extrem de puternic, extrem de inteligent si aproape omniprezent. Din cauza anumitor lucruri inexplicabile am banuit ca YHWH este si putin… capricios, adica ii place sa se joace cu mintile oamenilor si sa-i puna la incercare. O noua explicatie ar fi ca, in marea desfasurare a evenimentelor universale, YHWH actioneaza intr-un fel care noua ni se pare ilogic.

Acestui zeu nu-i trebuie o justificare logica pentru actiunile sale, de bine ce este capricios sau extrem de inteligent, deci orice incercare de a-l intelege, pica! Automat, de bine ce oamenii nu inteleg nimic din actiunile zeului lor, este firesc sa incerce sa-l descopere, sa-l inteleaga.

Stiinta si logica au demonstrat ca nu este valabil chiar TOT ce s-a scris in VT. Lipseste orice indiciu in privinta interpretarii corecte a VT si fiecare om poate sa-l interpreteze cum vrea!

Un Dumnezeu capricios, cu o multitudine de interpretari, este destul de greu de ‘prins’. Cine este El, pina la urma? Intreaga dilema s-ar putea rezolva la un mod general, prin singura definitie comuna tuturor zeilor: o entitate omniscienta, omnipotenta, omniprezenta, deci cineva care ar putea sa faca ORICE!

Problema se mareste insa atit de tare, incit ajungem de unde am plecat, adica la… infinit. Pai pentru a putea face ORICE, e nevoie de puteri INFINITE, ceea ce e IMPOSIBIL! Infinitul este o notiune abstracta, unica de genul ei. Daca si Dumnezeu ar fi infinit, atunci ar insemna ori ca sint doua infinituri (absurd) ori ca Infinitul e Dumnezeu (deci si noi facem parte din Dumnezeu, si nu ar mai avea rost sa ne inchinam… noua).

Ce avem pina acum? Un Dumnezeu fara definitie clara, pe care nu-l intelegem DELOC, pentru ca mintea umana inca nu a deslusit ‘caile Domnului’, intru verificare si luare aminte 🙂

Nu putem sa-l definim pe Dumnezeu fara sa avem ceva concret! S-a dovedit ca, in afara de o istorie romantata a poporului evreu, nimic nu poate fi verificat in VT. S-a dovedit ca apropape nimic nu este exact, nici macar definitia de baza a divinitatii: omnipotenta, omniprezenta, omniscienta. Ea s-ar traduce doar intr-o forma redusa, cam asa: EXTREM de potent, EXTREM de inteligent, prezent APROAPE peste tot.

Daca nici macar caracteristicile de baza aflate in definitia Biblica nu pot fi adevarate, ce putem totusi considera adevarat? Mai avem un zeu? Ateii spun ca o zeitate tip Spirit Universal nu poate fi acelasi lucru cu YHWH din cauza DEFINITIEI lui YHWH. Aici mintea mea intimpina cele mai mari greutati, pentru ca eu NU POT PERCEPE definitia lui YHWH.

Am incercat sa-i inventez tot felul de scuze lui YHWH, pentru a-l apropia de un Posibil Spirit Universal (PSU) care ne depaseste simturile si nu putem proba ca NU exista: ca YHWH ar fi doar o reprezentare a PSU special facuta pentru mintea oamenilor, ca PSU ar fi capricios citeodata devenind YHWH, etc. De fiecare data mi s-a atras atentia ca YHWH nu e PSU, fiind mai mult un fel de surogat al PSU.

Cel putin eu ma aflu in ceata totala. Indiferent cit l-am reduce pe YHWH si l-am apropia de o forma generalizata, tot NU-L PUTEM DEFINI!!! Ceea ce e extrem de grav! Deocamdata sintem la premisa ca doar VT este adevarat. Asta automat invalideaza doua dintre cele trei religii abrahamice! DAR, nici VT nu este in intregime adevarat, datorita multelor neconcordante si a termenilor imposibili (vezi omni…). Neavind vreun indiciu pentru a interpreta sau a extrage lucrurile adevarate din VT, nu putem sa ne folosim decit de RATIUNE!

Rational, am putea considera ca trebuie indepartate toate fazele imposibile si toate actiunile ilogice. Am ajunge la o versiune redusa a VT, dar ce ne facem cu definitia lui Dumnezeu? Daca indepartam fazele imposibile (omni…) din VT, inseamna ca YHWH pur si simplu nu exista. Daca il consideram pe YHWH o reprezentare a PSU, inseamna ca de fapt nu stim cui se inchina credinciosii si care e adevarata fata a lui YHWH, fata care ne depaseste!

Putea oare PSU sa creeze IDEEA de YHWH, o idee functionala, prin care sa obtina ce vrea de la oameni? Dar oamenii, pot sa obtina ceva de la PSU, sau nici macar nu sint ascultati? Deocamdata nu exista nici o dovada ca Dumnezeu ne asculta. Cit timp va exista incertitudine, fiecare parte poate face ce afirmatii vrea, va fi o lupta eterna.

P.S.

Poate fi Dumnezeu acelasi, in toate religiile abrahamice? Adica se poate manifesta in trei feluri diferite? Eu zic ca DA, daca tinem cont ca nu o face in acelasi timp (ma refer la cartile sfinte). Problema asta nu face decit sa complice definitia lui Dumnezeu.

Anunțuri
Published in: Fără categorie on 20 Iulie, 2010 at 10:21 pm  Comments (19)  

The URI to TrackBack this entry is: https://goamanu.wordpress.com/2010/07/20/ateu-in-cautarea-lui-dumnezeu/trackback/

RSS feed for comments on this post.

19 comentariiLasă un comentariu

 1. aham…in acelasi registru, sania lui mos craciun poate merge cu viteza mai mare ca a luminii sau nu? daca nu atunci cum ajunge la toti copiii din lume intr-o singura noapte? sa fie oare mai multi mosi ?

  toate dezbaterile si argumentele aruncate in discutia pe care vrei sa o initiezi pleaca de la o premisa falsa care invalideaza orice fel de concluzie. premisa cu pricina banuiesc ca-i evidenta.

 2. Din pacate premisa nu e evidenta pentru majoritatea lumii 😦

 3. Hai sa facem la fel cu toate mitologiile lumii. Atunci YHWH e doar un aspect al lui PSU, cu dedicatie speciala pentru evreii vremii.

 4. Corect! Putem considera ca PSU, entitatea superioara a universului, a oferit aproape fiecarui popor cite o poveste ‘personalizata’ 🙂
  I-a placut sa se dea drept o gramada de zeitati, revelindu-se anumitor oameni si incercind sa preia cite ceva din cultura fiecaruia, indrumindu-i apoi pe un drum mai bun.
  Poate demonstra cineva ca NU e asa? 😀
  Pina la urma, toate inadvertentele religioase ar putea sa fie greseli de tipar, sau povesti denaturate din cauza traditiei orale. Conform principiului ‘fara foc nu iese fum’, evreii ar fi putut exagera putin atunci cind au atribuit caracteristici omni, dar in esenta, VT ar fi putut fi adevarat, adica sa fi existat un YHWH (intruchiparea PSU) care sa scrie porunci pe o tablita si chiar sa-l faca pe Iisus, care apoi sa mearga pe apa.
  Cel mai interesant e ca PSU s-ar fi putut sa slabeasca, sau chiar sa moara, de bine ce in ultimii 2000 de ani nu au prea aparut religii noi cit de cit importante 🙂
  Sau… sa-si pregateasca revenirea?

 5. Nu poate demonstra nimeni ca nu-i asa. Dar sincer, pentru mine existenta acelui PSU glumet este complet irelevanta. Oricum chiar daca e adevarat, se pare ca n-are alta treaba decat sa se joace cu niste fiinte bipede pe baza de carbon de pe o planeta insignifianta a unei stele la fel de insignifiante.
  Sa fie adevarat tot VT-ul? Inclusiv partea cu marea care s-a crapat in doua si alte asemenea?
  Inteleg ca ne lansam in tot felul de fabulatii si e distractiv, dar aplicand briciul lui Occam ajung la concluzia ca mai probabil este ca toate mitologiile sa fie doar atat, colectii de povesti fara nici un temei.

 6. Da, ideea e cum putem combate aceste povesti…

  • Nu le putem. Pentru că fac parte din noi; nu putem supravieţui fără ele.

   Dacă vreţi, şi teoriile ştiinţifice sunt tot nişte mituri. Mai puţin inspirat(oar)e, dar tot mituri.

   Nu e vorba aici de a omologa vreun YHWH sau vreun PSU, ci de a te recunoaşte pe tine, ca OM.

   • @Ortodox, iti multumesc ca imi citesti blogul si ca participi la discutie 😉
    Am niste remarci de facut:
    Teoriile stiintifice NU sint mituri! In nici un caz, dimpotriva! Cel putin, teoriile verificate si general acceptate.
    Sint de acord ca sta in firea omului de a cauta divinitatea, dar in acelasi timp, cred ca putem supravietui fara ea 🙂

   • Da, știința produce mituri! De-aia miturile ălea au permis crearea de instrumente care funcționează predictibil cum e, de exemplu, calculatorul ăla pe care-l folosești și ai tupeul de a spune că e produsul miturilor.

    Și curentul electric o fi tot un mit?! De ce nu încerci să vezi dacă e mit curentul electric băgând două degete în priză?

   • Nu încerc să vă conving, dar sunt unele date pe care nu le ştiţi. Nici eu nu le-am ştiut, şi şi eu am reacţionat ca voi când le-am auzit prima dată…

    Că tot vorbiţi de curent – curentarea este o senzaţie, nu ? Şi ea dovedeşte, ziceţi voi, că curentul electric nu e mit.

    Dar nu e vorba de mit ca minciună, ci ca teorie, acceptată şi asimilată de o colectivitate.

    Ei bine, senzaţiile înseşi se ordonează, ba chiar mai mult : au loc, pe baza unor asemenea teorii !

    Ca curentul electric să existe în priză, a trebuit ca, mai întâi, un vizionar să fi acceptat şi asimilat mitul electricităţii transmisibile…

 7. mi-ar conveni sa folosim aceleasi metode pe care le-au aplicat si crestinii fata de pagani incepand cu secolul IV. ar fi si echitabil pana la urma.

 8. …mai ales ca Declaratia Drepturilor Omului nu e dictata de Dumnezeu 🙂
  Acum serios, eu cred ca trebuie sa li se atraga atentia asupra situatiei REALE in care se afla religia si conceptul de D-zeu. Apoi se vor trezi ei, incet, incet. Macar sa nu mai dea bani la popi si sa alimenteze o industrie a inselaciunilor.

 9. Kudos to sarpele boa! :)) Ar merita.
  Nu e neaparat in natura umana sa „caute divinitatea”. Mai degraba sa-si imagineze chestii.

  • Cu ce am fi diferiti daca i-am arde pe crestini pe rug? Pina la urma, nici nu e vina lor. E vina multor generatii si in special a popilor!

   • Da, ce marinimosi suntem ca nu ii pedepsim! Crezi ca daca ar avea ocazia, nu ar capaci si ei toti necredinciosii? Sunt doar atatia care fac spume la gura in directia asta…
    Oricum, eu ziceam asa… ca nu cred ca o prigoana impotriva credinciosilor ar avea efectul scontat. Istoria a aratat ca ei atat asteapta, ocazie de martiriu! Se stie ca unora chiat le-a parut rau cand crestinismul a incetat sa mai fie prigonit, pentru ca nu mai aveau ocazia sa „moara pentru credinta”. Totusi, cred ca ar trebui sa fie tratati ca niste copii de 5 ani credinciosii, daca incep sa vorbeasca de prieteni imaginari. Sincer, nu mi se pare ca trebuie luati in serios.

   • In privinta martiriului si al efectului de bumerang, am si eu un blog 🙂
    Nu cred ca trebuie ignorati, dar nici batuti mar. Cred ca e un proces de durata, care necesita schimbari mari de educatie si mentalitate. Mai cred ca ar trebui sprijinul autoritatilor, care deocamdata sint exact… pe invers 😦

   • daca fi-miu la 5 ani o sa aiba comportamentul astora presimt ca voi fi destul de ingrijorat.

 10. Bine zis, sarpele boa! Si eu m-am intrebat de multe ori cum o sa reactionez daca se vor dovedi religiosi copiii mei. Sper sa nu se intample.
  @ Bogdan
  Nu batuti mar, dar impiedicati sa faca rau.

 11. Monoteism este… eufemism!
  „Putem considera ca PSU, entitatea superioara a universului, a oferit aproape fiecarui popor cite o poveste ‘personalizata’”
  Asta este aproape adevarat; insa eu sunt mai curand de parere ceva mai pesimista: nu ca Dumnezeu s-a prezentat fiecarui popor in mod personalizat, ci ca pur si simplu oamenii au inventat ce povesti nemuritoare le-au venit prin cap… pe baza revelatiei personalizate continue din constiinta fiecaruia (simtul sacrului) + contributia speciala a unor persoane carismatice de inspiratie divina (profetii, care frecvent sunt personajele principale ale acestor povesti).


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: